Gemma
klart jag delar med mig av mina snittar
de jag ska servera i morgon är dessa
skär ut små cirklar ur pumpernickelbröd.
1. Avocadomousse:
En len mousse som måste förpackas väl och förvaras i kyl så att den inte mörknar och blir tråkig i färgen.
Skala avokadon och tag bort kärnan. Mosa köttet med en gaffel eller visp. Vispen ger en slätare mousse. Tillsätt citronsaft och persilja. Smaka av med örtsalt.
Forma små bollar av moussen och lägg en boll på varje pumpernickel.
2. Tomatsalsa
Salsan, som fått lite sting av chili, bör stå till sig minst en timme innan den serveras.
Skölj, skala och kärna eventuellt ur tomaterna. Hacka dem sedan fint.
Kärna ur chilin och finhacka den. Finhacka även salladslöken och vitlöksklyftan.
Blanda tomathacket med de övriga ingredienserna. Ställ åt sidan att dra.
Forma sedan bollar och lägg upp dem på pumpernickel.
3. Laxbollar med lime och pepparrot:
Här används färskrökt lax, men som variation kan även färsk lax användas. Den bör då frysas innan.
Finhacka laxen. Blanda försiktigt med övriga ingredienser. Forma bollar och lägg på pumpernickel. Riv till sist över lite lime.
Och så "inköpslistan"
2 paket fullkornsbröd, pumpernickel
Avocadomousse
3 st avocados
0,5 dl citronsaft, färsk pressad
2 msk bladpersilja, hackad
1 nypa örtsalt, efter smak
Laxbollar
1 msk gräslök, hackad, finhackad
1 lime, skalet av en lime
1 msk pepparrotsvisp, tub
200 g rökt lax, helst färskrökt
Tomatsalsa
1 chilifrukt, eller liten spansk pepparfrukt
1 salladslök
5 tomater
1 vitlöksklyfta
1 nypa örtsalt, efter smak