Hej vänner! Själv dricker jag cappuccino för det är morgon och hör till. Och jag är definitivt en kaffe-älskare! När jag journalistade, mot slutet, skrev jag många och långa reportage om mat. Bland annat gjorde jag en del besynnerliga tester, t ex kaffe- choklad och pannacottaspecial, där jag utsatte mig för 12 dubbla espresso om dagen i syfte att hitta den absolut bästa i Malmö-Lund (på den tiden var det alltid baristor från Malmö-Lund som vann finalen i Barista cup, på senare år har norrmännen tydligen varit urstarka!).
Sitter just nu och skriver näringsfysiologi-sidan som jag jobbat med i åratal, denna månad kan man bland annat läsa att grönt té, som ju innehåller en massa antioxidanter, lindrar komplikationer i samband med diabetes (det är alltå bara ordentligt vetenskapligt klarlagda fakta som får vara med på hemsidan), dessutom figurerar grönt té i en massa andra sammanhang pga de hälsobringande effekterna. Själv blir jag alltid lite uttorkad av grönt te, men i synnerhet av roibos! Håller mig till Twinings Earl Grey och Friggs pepparmintsté (som inte är té). Och igår gjorde mannen "te" på bara färsk mynta.
Här i Kina får man f.ö. gott om möjligheter att dricka te. Kina är helt enkelt ett utpräglat té-land. Det är främst jasminté som dricks, och det innehåller inga teblad, bara blomman. ALLA, från taxichaufförer till lärare till trafikvakter vid övergångsställena, har en termos med té bredvid sig. Trafikvakterna har oftast hängt upp dem på trafikljusstolparna för att de ska finnas nära till hands. Och när vi är ute och reser rullar blågröna teplantor nerför bergssluttningarna. Det är väldigt vackert att promenera bland de glänsande bladen.
Att besöka ett kinesiskt téhus är lite som att gå till en bar därhemma. Man träffas efter jobbet och dricker té, antingen berömda och svindyra sorter som wulung eller longjin eller pu er, plockade på ett visst berg vid en viss tidpunkt, eller fruktteer som bara innehåller frukt och socker, eller jasminté... menyerna brukar ha många sidor!
Om man beställer ett dyrt té häller de upp det enligt konstens alla regler, det blir lite show då.
Men som sagt, jag är kaffekännare (i viss utsträckning i alla fall), så upplevelsen är inte alls i paritet med när vi var i norra italien och testade espresso från de små familjerosterierna som låg i var och varannan villa.
Vad ska ni göra i helgen? Jag ska... inte så mycket. Återkommer sen när jag vet. Kram, G