maräng pavlova
per portion | 2 POINTS
portioner | 8
4 äggvitor
en nypa salt
2 1/2 dl socker
1 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
1 tsk citronsaft
4-5 dl frukt och bär t ex vindruvor, kiwi, jordgubbar, banan, persikor, nektariner?
Vispa äggvitor och salt till hårt skum (bunken ska kunna vändas upp och ner), tillsätt socker, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa länge, 8-10 minuter, smeten ska bli lite seg och glansig, ungefär som smeten i en kokosboll. Tillsätt majsstärkelse, vaniljsocker och citronsaft under lite mer försiktig vispning. Lägg smeten i en cirkel, ca 20 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Cirkeln ska se ut ungefär som ett uppläggningsfat, med kanter och en liten fördjupning i mitten.
Sätt in kakan i 225° ugn, sänk genast värmen till 125°. Grädda i 90 min. Stäng av ugnen men låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat. Skiva, hacka och skär frukten. Fyll marängen med skalade, hackade och skivade frukter och bär. Servera med en klick vaniljvisp, glass eller vaniljyoghurt.
kumminkransar
per st | 2,5 POINTS
antal | ca 30 st
pkt jäst (50 g)
4 dl fingervarmt vatten
ca 14 dl vetemjöl
ca 2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
3 msk flytande margarin
1 msk socker
2 ägg
2 msk kummin
Pensling och garnering
1 ägg
kumminfrön
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt margarin, salt, socker och nästan allt mjöl. Vispa äggen och blanda ner. Knåda väl och låt jäsa 40 min. Dela degen i 30 bitar som rullas ut till 1 cm tjocka längder, 20 cm långa. Vik längderna dubbla, snurra dem och sätt ihop ändarna. Forma till kransar och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa minst 30 min. Pensla med ägg, strö på kumminfrön och grädda sedan ca 10 min i 250°
bärfrestelse
per portion | 2,5 POINTS
portioner | 4
200 g frysta lättsockrade hallon och blåbär
1/2 dl florsocker
250 g kesella
Häll de otinade bären (spara några till garnering), socker och kesella i en matberedare.
Kör tills allt är blandat. Häll upp i fina glas, garnera och servera genast.
Maränger
Per styck | POINTS värde 1
Antal | ca 15
Ingredienser
3 äggvitor
2 dl strösocker
20 st hasselnötter
3 msk ättika 24%
Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt strösocker, hackade hasselnötter och till slut ättikan. Klicka eller spritsa ut marängerna på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda tills marängerna fått färg i ca 60 min.
Choklad med krisp
Per styck | POINTS värde 0,5
Antal | ca 35
Ingredienser
ca 100 g mörk eller ljus choklad
1 1/2 dl puffat ris
2 dl flingor utan socker
Smält chokladen i ett vattenbad (bryt chokladen i mindre bitar, lägg i en djup tallrik eller liknande. Placera tallriken på en gryta med sjudande vatten. Rör om då och då), eller i mikrovågsugn på låg effekt. Blanda i ris och flingor i chokladen och klicka ut ca 12 st på smörgåspapper.
Knäck
Per styck | POINTS värde 0,5
Antal | 60
Ingredienser
2 dl matlagningsgrädde
2 dl sirap
2 dl socker
2 msk hackat apelsinskal
Blanda grädde, socker och sirap i en gryta. Koka kraftigt utan lock ca 10-15 minuter. Rör om då och då. Tillsätt apelsinskalet. Gör ett kulprov genom att droppa lite knäcksmet i en skål med kallt vatten. När provet kan rullas till en kula är smeten färdig.
Ställ ut knäckformar på en plåt eller bricka och fyll sedan knäckformarna med smeten. Förvara knäcken svalt i en burk med lock och med smörgåspapper mellan varje lager.
Italienska Soppan
Per portion | POINTS värde 0
Portioner | 4
6 dl passerade tomater
6 soltorkade tomater
1 gul lök
1 dl färsk basilika
2 vitlöksklyftor
4-6 champinjoner
salt
svartpeppar
2 dl vatten
Dela de soltorkade tomaterna, lägg dem i blöt i de passerade tomaterna ca 10 minuter. Hacka basilika och lök, pressa vitlök och dela champinjoner. Fräs lök, vitlök och champinjoner i lite vatten och tillsätt sedan tomatpasseringen. Låt koka några minuter och smaka av med basilika, salt och peppar. Tillsätt vatten och låt allt bli varmt.
Grönsaker med mera
syltlök (1/2 dl ger POINTS värde 0,5)
paprika
gurkstavar
färska champinjoner
morötter i stavar
rädisor
oliver (10 små, 20 g ger POINTS värde 0,5)
Spenat & skinkpasta
Per portion | POINTS värde 3,5
Portioner | 4
1 pkt (250 g) tinad bladspenat
2 vitlöksklyftor
1 msk flytande margarin
1 msk vetemjöl
1 dl lättmjölk
1 dl matlagningsgrädde (max 7%)
5 dl kokt pasta
100 g rökt skinka
salt, svartpeppar
Skär spenaten i bitar. Fräs tillsammans med pressade vitlöksklyftor. Strö över vetemjöl, rör om. Tillsätt mjölk och grädde. Låt puttra några minuter. Rör ner pastan. Hacka skinkan och strö över.
borsjtij
per portion | 1,5 POINTS
portioner | 4
5-6 rödbetor
2 gula lökar
1 morot
1 klyfta vitkål
1 msk flytande margarin eller olja
1 liter buljong av tärning
vitpeppar och salt
1 lagerblad
1 msk vinäger
persilja
1 dl gräddfil
Ansa och skär alla grönsakerna i fina strimlor - men spara en av rödbetorna. Smält fettet i en gryta eller kastrull och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt buljong, vitpeppar, lagerblad och eventuellt salt. Koka under lock på svag värme ca 30 min. Råriv den sparade rödbetan direkt ner i soppan 5 minuter innan servering - soppan får då en mörkröd färg. Smaksätt med vinäger och strö persilja över. Servera med gräddfil.
santorinifyllning till paj
per portion | 3 POINTS
portioner | 4
10 st cocktailtomater, röda och gula
40 g svarta oliver
100 g fetaost max 16%
2 dl färsk bladspenat
15 cm purjolök
5 klyftor vitlök
2 ägg
2 dl lättmjölk
salt och peppar
Sätt ugnen på 200°. Dela tomater, bryt ut vitlöksklyftorna (men behåll skalet på) salta, peppra och lägg på en behandlad plåt. Värm i ugn ca 30 min, tag sedan av skalet på vitlöksklyftorna. Sänk därefter värmen till 175°. Skiva under tiden purjolök, dela bladspenat och fetaost i mindre bitar. Lägg samtliga ingredienser i pajskalet. Dela eventuellt vitlöksklyftorna i mindre bitar. Vispa ägg och mjölk lätt, krydda med salt och peppar och häll stanningen över pajen. Gräddas ca 40 min tills pajen fått fin färg.
Tipset! För att spara tid hoppa över stegen med tomat och vitlök i ugn och använd dessa färska
rotsaksgratäng
per portion | 3 POINTS
portioner | 8
2 tsk olja eller flytande margarin
1 kg medelstora potatisar
2 morötter
1 stor palsternacka
ca 15 cm purjolök
2-3 tsk örtsalt
1/2 tsk basilika
2 dl riven mager ost, max 17 %
1 dl matlagningsgrädde
2 dl lättmjölk
Smörj formen med olja eller det flytande margarinet. Skala potatis och rotsaker. Strimla allt grovt. Strimla purjon. Varva allt i formen med örtsalt, basilika och riven ost (spara lite till att ha ovanpå formen) mellan varven, avsluta med kryddor. Häll över matlagningsgrädde och lättmjölk. Strö över resten av osten. Grädda ca 50 min i 200° till potatisen känns mjuk.
Grön wok, cashewnötter och nudlar
Per portion | POINTS värde 2
Portioner | 4
1 litet blomkålshuvud
100 g shiitakesvamp
1 röd paprika
1 gul paprika
2 morötter
1 pkt (250 g) minimajs
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
3 msk ostronsås
2 msk sötsur sås
1 msk färsk riven ingefära
1 msk grönsaksfond
2 dl vatten
1 tsk såsredning
2 msk cashewnötter
salt, peppar
Skär blomkålen i små buketter. Dela shiitaken. Skär paprika i bitar, morötter och purjolök i skivor. Hacka vitlöksklyftorna.
Fräs alltsammans i olja. Tillsätt ostronsås, sötsur sås, ingefära och fond. Skaka samman vatten
och såsredning, häll ner i pannan. Låt allt bli varmt.
Krydda med salt och peppar. Strö över hackade cashewnötter.
Servera med nudlar.
nyttiga köttfärssåsen
per portion | 4 POINTS
portioner | 4
400 g nötfärs
2 tsk flytande margarin
1 burk krossade tomater
1 gul lök
1 burk konserverad svamp
3 morötter
salt
paprikapulver
svartpeppar
torkad basilika, salvia och oregano efter smak
1 pressad vitlöksklyfta
ev vatten
Skala och riv morötterna fint. Skala och finhacka löken. Bryn löken i fettet, utan att den tar färg. Tillsätt färsen och rör med gaffel så att köttet smulas sönder. Tillsätt morötter, svamp, krossade tomater och krydda efter smak. Späd ev med vatten för att få lösare konsistens. Låt puttra tills köttet är genomstekt. Servera med pasta och en sallad.
Där har du nu några bra recept, det betyder inte Ät massor utan kolla pointsen/port. och ät efter det, men.... recepten är bra, du kan nog äta runt 22points/dagen
så vet ungefär var skalan går.