här kommer nyttiga recept:
Kryddig köttfärssoppa med pasta
300 g nötfärs (max 10%)
1 tsk flytande margarin
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilikrydda
1/2 tsk oregano
1 gul lök
1 burk (400g) krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 liter buljong (av tärning eller fond)
3/4 dl röda linser
3/4 dl minipasta, t ex stelline (små stjärnor)
2 salladslökar
salt, peppar
Hacka lök. Bryn köttfärsen smulig i margarin, tillsätt lök och låt fräsa samman ett par minuter. Krydda väl. Rör ner krossade tomater, tomatpuré och tillsätt buljong. Koka upp och rör ner pasta och linser. Låt puttra samman under lock tills pastan och linserna mjuknat. Späd ev med mer buljong till önskad konsistens. Strö över skivad salladslök och servera.
Ugnsstekt-äpple
Per portion | POINTS värde 1
Portioner | 4
4 äpplen
1 tsk kanel
4 tsk mörk sirap
Vaniljsås:
2 dl naturell yoghurt
1 tsk vanila (koncentrat)
2 msk vaniljsocker
Ugn 200°. Kärna ur äpplena men behåll skalet. Ställ dem i en ugnsform. Strö lite kanel ner i kärnhushålet. Ringla över sirap. Baka äpplena mjuka i ugnen ca 20 min. Blanda under tiden till en vaniljsås av naturell yoghurt smaksatt med vanila (som ger såsen de karakteristiska små svarta vaniljprickarna) och vaniljsocker. Låt såsen dra i kyl en stund. Servera äpplena ljumma med vaniljsåsen.
Pastasallad med linser och kyckling
Per portion | POINTS värde 4
Portioner | 4
1/2 (300 g) grillad kyckling utan skinn
2 salladslökar
1 bit gurka
1 paprika
2 dl mixade salladsblad
2 tsk olivolja
1 lime
1 msk vatten
2 msk hackad basilika
5 dl kokta pastaskruvar
2 dl kokta röda linser
salt, chilipeppar
Skär kycklingköttet i bitar. Skiva salladslöken tunt. Hacka gurkan och skär paprikan i bitar. Blanda samman olivolja, droppar av lime, vatten, basilika, salt och chilipeppar. Häll det över pastaskruvarna. Tillsätt grönsaker, kyckling och linser. Rör om.
grekisk sallad
per portion | 3 POINTS
portioner | 4
1 gul lök
2 gröna paprikor
6 tomater
ca 10 cm gurka
3 dl sallad
2 msk hackad basilika eller persilja
120 g fetaost (max 16 %)
12 svarta oliver
Salladssås:
1 msk vinäger
salt och svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 msk vatten
dragon
Skär lök i tunna ringar. Skär paprika, tomat och gurka i bitar. Blanda grönsaker, sallad och hackad persilja. Rör samman ingredienserna till såsen, dragon efter smak. Häll såsen över salladen. Skär fetaosten i bitar och strö den och oliver över salladen. Gott till brytbröd eller som tillbehör till stekt eller grillat kött.
Chilispätta med räkor
Per portion | POINTS värde 3
Portioner | 4
8 skinnfria plattfiskfiléer, tex spätta, flundra, ca 600 g
peppar, salt
dill
2 msk citronsaft + 1 msk vatten
1 burk fraiche
1 msk tomatpuré
1 msk hummerfond
1 dl skalade räkor
dillkvistar, citronskivor
Bred ut filéerna så att sidan som skinnet suttit på ligger uppåt - så hänger rullarna fint ihop. Peppra och salta mycket lätt och klipp över dill. Rulla ihop filéerna och lägg dem i låg vid panna med skarven nedåt. Droppa över citron spädd med lite vatten. Lägg på lock och sjud på svag värme tills rullarna är vita och fasta, 5-6 min.
Blanda fraiche, tomatpuré och hummerfond, och ringla den över fisken och runtom. Lägg på lock och låt allt stå och bli varmt, eftervärmen brukar räcka. Strö på räkor, stick i dill och citron. Servera med pressad potatis och gärna en blandad grönsallad.
kasslerburgare hawaii
per portion | 7,5 POINTS
portioner | 1
2 kasslerskivor utan fett (ca 90 g)
1 ring ananas
salladsblad
gurkskivor
skivad tomat
1 st hamburgerbröd
Dressing:
2 msk fraiche (max 8%)
1 tsk fransk senap
1 krm curry
salt och peppar
Värm kassler i mikron. Blanda samman dressingen. Lägg kassler, ananas, sallad, gurka och tomat på ena bröddelen. Ringla över dressingen och lägg på andra halvan bröd.
kålpudding
per portion | 3,5 POINTS
portioner | 4
800 g vitkål
2 gula lökar
400 g nötfärs, max 10 %
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
1 tsk timjan
1/2 dl hackad persilja
Sätt ugnen på 225°. Skölj och strimla vitkålen. Skala och skiva löken. Förväll kål och lök i lättsaltat vatten i en kastrull på ganska svag värme 5-8 min. Häll av kokvattnet. Blanda färsen med tomaterna, salt, kryddor och persilja. Varva sedan kål och lök med färsen i en ugnssäker form, översta lagret skall vara kål. Täck formen med aluminiumfolie och grädda puddingen i ugnen tills kålen blivit mjuk och färsen kokt, ca 30 min. Ta av folien och höj ugnsvärmen till 250°. Låt rätten stå i ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10 min. Servera med inlagd gurka, kokt potatis och lingon
Medelhavspasta
Per portion | POINTS värde 1
Portioner | 4
1 squash
1 aubergine
2 tsk salt
2 tsk olja
1 skivad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 burk (400 g) hela tomater
2 dl tomatjuice
1/2 dl blandade örtkryddor
8 svarta oliver
2 msk balsamvinäger
salt, peppar
Skiva squash och aubergine. Lägg skivorna på en bricka och strö över salt. Låt stå tills de har vätskat sig. Ta bort överflödig vätska med hushållspapper och skär dem i mindre bitar. Fräs löken mjuk i olja, tillsätt squash och aubergine som får fräsa med ett par minuter. Skär de hela tomaterna i grova bitar och lägg i. Tillsätt tomatjuicen.
Krydda med salt och peppar, låt alltsammans puttra ihop, ca 10 minuter. Lägg i oliver. Smaka av med balsamvinäger. Servera med pasta och en sallad.
Tips! Servera med grillad kyckling.
skördewok
per portion | 3,5 POINTS
portioner | 4
1 litet blomkålshuvud
1 stånd broccoli
1 röd & 1 gul paprika
3 stjälkar blekselleri
1 aubergine
1 liten squash
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 msk jordnötssmör
1 msk såsredning
1 dl grönsaksbuljong
1 msk soja
1 msk färsk riven ingefära
1 dl cashewnötter (15 st)
Skär alla grönsaker i bitar, strimlor och/eller klyftor. Hacka vitlöken. Fräs samtliga grönsaker samt vitlök i oljan. Tillsätt jordnötssmöret. Rör ut såsredningen i grönsaksbuljongen. Häll buljongen över grönsakerna. Smaksätt med soja, ingefära och salt. Låt puttra någon minut. Strö över cashewnötter, rör om. Servera med nudlar.
Morotssoppa med curry
Per portion | 2,5 POINTS
Portioner | 4
2 medelstora gula lökar, hackade
1 vitlöksklyfta
500 g morötter, rivna
1 äpple rivet
1/2 tsk mald ingefära
2 tsk flytande margarin eller olja
ca 2 msk vetemjöl
1 msk curry
1 liter grönsaksbuljong
1,5 dl matlagningsgrädde
1 äggula
3 nypor salt
1 knippa gräslök
4 citronmelissblad
Bryn hackad lök och vitlök. Blanda i morötter, äpple och ingefära ? stek 1 minut. Pudra över mjöl och curry. Späd med buljong. Koka under lock i 10 min. Rör ut äggulan i 3 msk matlagningsgrädde. Vispa ner resten av grädden i buljongblandningen. Ta av från värmen. Tillsätt den utspädda äggulan. Strö över hackad gräslök. Lägg på citronmelissblad.
soppa från landet
per portion | 3 POINTS
portioner | 4
ingredienser
1 gul lök
200 g champinjoner
1 msk olja
1 grönsaksbuljongtärning
500g krossade tomater
1 pkt broccolibuketter (275g)
1/2 tsk salt
200 g köttbullar, av oxfärs
persilja
1 tsk mejram
Skala och hacka löken. Ansa champinjonerna och skär dem i skivor. Fräs lök och svamp i olja utan att de tar färg. Smula över grönsaksbuljongen och tillsätt krossade tomater, vatten och broccolibuketter. Koka upp ca 5 min. Krydda med salt och mejram. Lägg ner köttbullar och hetta upp. Garnera med persilja. Servera gärna ett bröd till soppan.
gazpacho med selleri
per portion | 1,5 POINTS
portioner | 4
ingredienser
3 röda paprikor
1 kg tomater
1 liten gurka
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 kvistar oregano
1 msk balsamvinäger
1 nypa socker
salt
1-2 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
Garnering
blekselleri
basilika
Dela paprikor på mitten, ta bort kärnor, lägg halvorna på en plåt med skalet upp, rosta i ugn 250° tills skalet är svart. Spola halvorna i kallt vatten, tag bort skalet. Sätt ett snitt i botten på varje tomat, sänk ner i kokande vatten, tag upp efter någon minut. Skölj i kallt vatten, skala.
Skär paprika, tomater, gurka, lök och vitlök i bitar. Kör tillsammans med oregano i en mixer. Smaka av med vinäger, socker, salt, sambal oelek och olivolja. Servera med en selleristav och basilika
tunnbrödsfavoriter
per portion | 6 POINTS
portioner | 4
1 paket renskav (ca 240 g)
2 msk flytande margarin
2 schalottenlökar
salt, vitpeppar
1 klyfta isbergssallad
2 tomater
4 msk gräddfil
2 msk lättfil
1 msk riven pepparrot
4 tunnbröd à 40 g
Stek renskav enligt anvisning på paketet. Hacka schalottenlöken, tillsätt denna till renskaven (som ska stekas nästan knaprig). Krydda med salt och peppar. Strimla salladen, hacka tomaterna. Blanda gräddfil, fil och pepparrot. Fördela renskav med lök, sallad, tomat på tunnbröden. Klicka på pepparrotsfil. Rulla ihop. Förpacka i folie eller plast.
Pizzabullar
Per portion | 3 POINTS
Antal | 40 st
Jäsning | 30 + 20 min
Sommar i förskott.
Ibland är det skönt att få en känsla av sommar även om termometern utomhus visar minus. Ta med detta sommarfräscha recept på din resa till en smalare, skönare sommar. Du har ?råd? att ta ut glädjen i förskott!
Ingredienser
Deg:
50 g margarin eller 1/2 dl olja
5 dl lättmjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
Rör ut jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt de andra ingredienserna. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Dela sedan degen i 2 delar. Kavla ut varje del och fördela följande fyllning på.
Fyllning:
2 dl ketchup
2 pkt bacon i bitar
ca 4 dl riven ost, max 17%
2 msk pizzakrydda
Rulla ihop degen med fyllningen i som en rulltårta och skär i 40 bitar. Lägg varje bit på en smord form. Låt jäsa i 15-20 min. Pensla med 1 uppvispat ägg och strö över oregano. Grädda i 225° i 8-10 min. Dessa bullar kan serveras med en vitkålsallad.
Tipset! Bullarna är utmärkta att frysa och ta fram när det är dags för picknick. Prova också att variera fyllningen, byt t.ex. ut baconet mot rökt hackad skinka.
billiga moussen
per portion | 1,5 POINTS
portioner | 4
ingredienser
4 äggvitor
4 msk socker
4 msk kakao
1 apelsin
Vispa äggvitan styvt, tillsätt sockret i omgångar. Tillsätt kakao och vispa smeten jämn. Bör inte sparas för länge, max några timmar. Skär bitar av apelsin att servera till.
exotisk fruktsallad
per portion | 1,5 POINTS
portioner | 4
/2 melon t ex Cantaloupe eller Honung
1/2 mango
1 kiwi
1/2 papaya
1/2 apelsin
10 jordgubbar
pressad citron
Gröp ur en del fruktkött ur melonen, skär frukten i bitar. Fyll melonen med frukten. Pressa över citron.