• Mörk Ängel

    Bildtråd för tårtor

    Jag tänkte att vi kanske kunde lägga upp bilder på fina tårtor som vi kan tänka oss till våra bröllop. Eller lägga upp bild på tårtan som man hade på sitt bröllop, om man redan är gift.

  • Svar på tråden Bildtråd för tårtor
  • Kattpoet

    Man är aldrig nöjd med det man har. 

    Nästa månad ska jag baka en underbar vaniljkaka, fylla den med hallonmousse, smeta på persikomousse på utsidan och decorera med vispgrädde.
    Jag lovar att ta  kort på den. 

  • queenelin

    Om jag förstår det hela rätt så vill vissa här ha en tårta där bottnarna är staplade på varandra utan mellanrum mellan våningarna? Precis en sån vill jag också ha, men jag vill att den ska vara god också! Jag har kollat nätet och många amerikanska tårtor verkar väldigt torra. Men så hittade jag recept på just en sån tårta i ett  nr av Allt om Bröllop (eller kanske Bröllopsgudien, nu blir jag osäker). Jag har testbakat den och där är jättefin och jättegod! Lätt att baka, går att frysa och transportera isär-monterad och sen bara staplas på plats.

    Kolla gärna min blogg här på BT där jag har bilder på den (en halv sats så den är bara i två våningar och med "fel" dekoration eftersom jag gjorde den till nyårsafton).

    Kakan är visserligen lite mindre saftig än t.ex. en gräddtårta med färska bär, men jättegod ändå! Bottarna är fastare än vanliga tårtbottnar.

    Smakenkombon är vaniljbotten med ett lager svartvinbärsmousse och ett lager hallonmousse.

    Om någon är intresserad av receptet är det bara att höra av sig så skickar jag över det!

  • Emblas Mamma
    Kattpoet skrev 2011-02-04 11:41:31 följande:
    Man är aldrig nöjd med det man har. 

    Nästa månad ska jag baka en underbar vaniljkaka, fylla den med hallonmousse, smeta på persikomousse på utsidan och decorera med vispgrädde.
    Jag lovar att ta  kort på den. 
    gör det!!

    Jag tror inte jag vill att vår tårtställning ska synas, jag tycker det är vackert när tårtorna är byggda på varandra utan att man ser det som är själva ställnningen.
    I värsta fall får jag säga till dom att fixa en ställning och ha vad dom nu tycker, bara den ser bra ut:)
  • Chicita
    4Juni2011 skrev 2011-02-04 10:50:47 följande:
    Tänk på att du bara kan ha sockerkaka i utan fyllning och att den då blir väldigt torr...

    Var inne på en sådan tårta tills jag fick höra av en (prisbelönad) tårtmakare att det  enbart  är sockerkaka och sugarpaste i tyckte personligen att det lät vidirgt..
    Jag har gjort tre "stacked cakes" som alla har stått bra utan att ramla ihop.
    Sockerkaksbottnar och moussefyllning.
    Har man bara rätt stöd emellan våningarna och bra cakeboards som tårtorna står på så är det inga problem.
    Det enda som krävs är att fyllningen är skärfast.

    Om jag som amatör lyckas så är det konstigt att din konditor inte gjorde det Flört 

    Bilder på mina tårtor finns på trickytrixie.cybersite.se
    Om nån vill se mina mästervÄrk (dom brukar orsaka en del huvudbry, därför kallar jag dom så *S*) 
  • MaybeBride09
    Kattpoet skrev 2011-02-04 11:31:34 följande:
    En prinesstårta är socker kaka men också  vaniljmousse eller vanilj kräm,  hallon sylt  och  vispgrädde eller " bagarkräm" och sedan  marsipan.  Rakt under  marsipan locket finns vispgrädde,  vispgrädde innhåller luft, lägg tryck på det och grädden faller.

    Tårtställningar finns att hyra OM man säger till och de finns i många olika  utförande.

    Skojiga är  att i USA har trenden börjat  vända sig mot  European style  wedding cakes, dvs  tårtor med synbar ställning.
    Men grejjen är den att när man gör en amerikansk tårta i sverige gör man precis som innan fast man har inte ett två cm lager grädde innan man har marsipan. Men man har fortfarande fyllning mellan lagren. Dessutom, än en gång, tårtorna står inte direkt på varandra utan på sugrör/grillpinnar. 
    1 oktober 2011 säger jag JA
  • Kattpoet

    Men om man tar en standard prinsess tårta, så kommer det inte att gå PGA   grädden.  Tar du bort grädden  , ja visst men då blir kakan torrare än vad vi svenskar är vana vid.

    Jag har sett folk försöka stapla ,  köpe  prinsesstårtor med sugrörs metoden men eftersom en  prinsesstårta (om den är köpe)  är   så fuktig/ mjuk brukar  något ge sig till slut. 

    Och vad folk verkar glömma är att  den ska också  klara den omilda  behandlingen av att bli skuren i bitar. 

  • Emblas Mamma
    Kattpoet skrev 2011-02-04 12:17:39 följande:
    Men om man tar en standard prinsess tårta, så kommer det inte att gå PGA   grädden.  Tar du bort grädden  , ja visst men då blir kakan torrare än vad vi svenskar är vana vid.

    Jag har sett folk försöka stapla ,  köpe  prinsesstårtor med sugrörs metoden men eftersom en  prinsesstårta (om den är köpe)  är   så fuktig/ mjuk brukar  något ge sig till slut. 

    Och vad folk verkar glömma är att  den ska också  klara den omilda  behandlingen av att bli skuren i bitar. 
    det enda jag helst vill ha är marsipan än det där andra, så jag struntar mest i tårtan!
    Bara marsipanen är marsipan och inte det andra so mär så "äckligt", för det är verkligen inget gott ens för mig som gillar sött..
    Nej, dom får använda ställning eller vad dom vill, och göra nästan som dom vill bara det blir snyggt!
  • Chicita

    Grädde funkar inte, nej. Det har ni rätt i.

    Fyllningen måste vara skärfast.
    Och det är mousser exempelvis. Man kan inte heller ha tunna tårtbottnar utan dom måste vara så pass tjocka att dom ger lite stadga.
    Det finns rör som är tjockare som heter dowelrods. Dom är relativt stabila i sig själva i och med att dom har ett större "fotavtryck" så att säga. Och ett tjockare rör skär inte igenom tårtan inifrån heller 

  • queenelin

    Min tårta som jag gjorde monterade jag genom att trycka ned blompinnar, fem stycken tror jag, i nedersta lagret. Blompinnarna ska vara lika höga som våningen är tjock. Sedan la jag på en kartongbit som var klippt i samma storlek som våning två. Det blev förvånandsvärt stabilt och gick att skära utan problem.

    På frågan hur man skär, så skär man det översta lagret först.

    Jag har kollat Youtube efter monteringstips och det verkar som att blompinnar och kartong är det som gäller. Sen har jag sätt att man kan ta en lång pinne, det sista man gör, vässa den och sticka ned den genom alla lagren som en sista stabiliseringsåtgärd, då räcker det nog med fyra pinnar mellan varje lager.

    Min tårta jag gjorde, är, som sagt, en aning mindre saftig en "vanliga" tårtor men för den skull inte torr. Jag lade generösa lager med mousse mellan varje lager.
    Eftersom receptet jag använder är utvecklat för att just stapla på varandra så funkar det bra. Jag tror man ska akta sig för att baka en "vanlig" tårta och sedan stapla. Man vill ju inte stå där efter middagen med en hopsjunken, tårta i en enda hög.

  • Troligen
    queenelin skrev 2011-02-04 14:46:41 följande:
    Min tårta som jag gjorde monterade jag genom att trycka ned blompinnar, fem stycken tror jag, i nedersta lagret. Blompinnarna ska vara lika höga som våningen är tjock. Sedan la jag på en kartongbit som var klippt i samma storlek som våning två. Det blev förvånandsvärt stabilt och gick att skära utan problem.

    På frågan hur man skär, så skär man det översta lagret först.

    Jag har kollat Youtube efter monteringstips och det verkar som att blompinnar och kartong är det som gäller. Sen har jag sätt att man kan ta en lång pinne, det sista man gör, vässa den och sticka ned den genom alla lagren som en sista stabiliseringsåtgärd, då räcker det nog med fyra pinnar mellan varje lager.

    Min tårta jag gjorde, är, som sagt, en aning mindre saftig en "vanliga" tårtor men för den skull inte torr. Jag lade generösa lager med mousse mellan varje lager.
    Eftersom receptet jag använder är utvecklat för att just stapla på varandra så funkar det bra. Jag tror man ska akta sig för att baka en "vanlig" tårta och sedan stapla. Man vill ju inte stå där efter middagen med en hopsjunken, tårta i en enda hög.
    jag vill gärna ha receptet. :)
Svar på tråden Bildtråd för tårtor