• Gemma

    Summan av allt

    I flera veckor har jag funtat på ett namn som är tillräckligt omfångsrikt. Jag tror jag har det nu. Enjoy!

    Kram, G.

  • Svar på tråden Summan av allt
  • Lapinette

    Vi har varit i Eze i januari, en otroligt vacker dag och total tystnad i byn samt i början av maj och så i juli. Rivieran tycker jag är absolut bäst på våren och hösten. I juli och framför allt augusti ska man åka någon annanstans. Då är det bara olidligt varmt och trångt.

  • utvandraren

    mlu.
    Vinerna låter bra. Pinot Grigio tycker jag kan bli lite tråkigt men i bröllopssammanhang är nog inte det så dumt. Du får en torr/frisk vin till en god peng.
    Till löjrom hade jag personligen valt(fri budget..) Champagne, öl eller en torr riesling.
    Porcupine Ridge Syrah är en bra vin från en bra producent.. Där behöver du inte oroa dig. Klassiskt val till oxe.

    Dessertvinet fattade jag inte riktigt vad du menade "spenska" svensk/spansk????

    Jag har hittils bara köpt in Champagne till vårat bröllop(som vi inte satt datum eller plats på...). Det blir i alla fall en vrålstilig Vintage 99 med det klingande namnet "Fleur de Passion". I love it....

    Jag vill också åka till Frankrike... Hade varit mysigt med en resa till Roussillon i början av mars, ska se om inte det kan planeras in...Älskar verkligen att vandra i bergen där!

    På torsdag är det Beaujolais Noveau släpp.... Hoppas någon av er hoppar på och firar lite!

    Nu har jag vinpredikat färdigt för idag!!

  • mlu

    utvandraren: Jag haller med angaende Pinot Grigio, men eftersom vi har champagne till canapeerna kanns det kanske lite konstigt att darefter servera ol! Visst man hade kunnat fortsatta pa Champagnen hrm...men jag klistrade klart menykorten igar sa ar inte sa villig pa nagra forandringar. Glad att Du sa att vinet till varmratten ar bra. Brukar se att den ofta finns pa var supermarket men har aldrig testat. Skulle konsultera Hugh Johnson-boken men glomde bort i alla bestyren. Desertvinet ar Spanskt

  • Lapinette

    utvandraren - firar gör vi gärna men ingen Beaujolais Noveau här inte. Mannen är inte speciellt förtjust. Det blev dock en flaska skumpa i helgen för att fira att flytten var klar och igår oxfilé och en italienare som vi köpte på vår honey moon i maj.

    utvandraren - lite tips på Syd Afrikanska viner tas tacksamt emot.

  • Gemma

    Hej Girls! Ja, jag har många anledningar till min bortavaro. Framför allt har jag inte kunnat posta rent fysiskt, men det verkar gå lättare nu peppar peppar. Hemskt! Idiotiskt! Frustrerande! Och så hade vi vår sa-go-li-ka bergstur nu i helgen! Förra veckan hade vi mid term exams, tre tentor! Jag klarade dem med briljans måste jag säga, bäst i klassen på alla tre, vilket också är rimligt med tanke på att jag A. har privatlärare och B. tjattrar vitt och brett med alla jag kommer åt och C. det är mitt sjätte språk... och det blir en liten aning lättare varje gång. men en knasig grej är att kinesiskan totalt har raderat ut min franska, varje gång jga vill prata grodspråket hoppar det ut en glosa på tjingtjongspråket. Min lösning: Två långa vinkvällar med franska väninnor, i förrgår och igår. Skälet till min milda panik är att vi ska ha VD med fru på middag nu på lördag, och de pratar bara franska. Då kommer min lämplighet som lyxhustru verkligen sättas på prov, gemma-varianten måste ju inte bara vara milt leende och matlagande utan även lite slagfärdig då och då.

    Nu har jag skola följt av en lunch med två tjejkompisar, sen kommer en eftermiddag med tid att skriva mer, även om jag har privatlektion och måste färdigställa en inbjudan till ett event som vi planerar om någon vecka (är med i en businessförening numera).

    Kram, G

  • Lapinette

    Gemma, you are a star! Stort grattis till tentorna. Har du alltid varit sådan, som pressar dig till det yttersta? Själv var jag helt manisk när jag pluggade marknadsföring (IHM) och såg till att ha VG på allt vilket innebar att jag och tre andra utsågs till de bästa eleverna i vår årskull. Inte för att jag absolut ska vara bäst utan för att jag verkligen ville veta allt och ville göra det bästa jag kunde. Jag älskade att plugga men var totalt asocial den perioden (förutom på skolfesterna ).

    Trevligt att ha dig åter och du måste berätta mer om er bergstur?!

  • utvandraren

    Gemma! Hoppas du kan berätta om din bergstur utan att bli hysterisk på utkastningarna...
    Grattis till examensresultaterna! Riktigt kul att få briljera...
    Jag är en sådan riktigt tråkig och icke språkbegåvad skandinav. Engelska och stapplande tyska är det enda jag klarar! Önskar att jag hade valt franska så jag i alla fall kunde kommunicera med de franska ikke så bi-lingual vinbönderna...

    Vad ska ni bjuda VD och fru på?

  • utvandraren

    där smög sig visst ett norskt "ikke" in...

  • Gemma

    Hej gourmet girls. Har precis svängt ihop en spicy black bean.-kyckling med massa färsk koriander, börjar bli riktigt haj på kinakäk. Gillar att det är så billigt och lättillgängligt med färska örter och grönsaker som koriander, mynta, dill, sockerärter, chili, shitakesvamp, färdigskalad vitlök, gillar också sesamolja och en massa annat. Det jag inte gillar låter jag bli att ha i, lätt som en plätt och busbilligt! En stor knippa färsk rosmarin kostar ungefär en krona, cocktailtomaterna kostar bara några kronor kilot och klementinerna ligger runt 3 spänn kilot, me like! Börjar känna att kina är ett riktigt matland, tänk er färska haricots verts, sockerärter och skärbönor året runt - för några ynka kronor kilot! Mynta, dill, persilja, gräslök (okej, inte lika god som hemma men ändå) salvia, timjan, rosmarin - stora, färska knippor för 1 krona styck! Tycker synd om alla de utlänningar som lever på importerade, svindyra amerikanska snacks. Ofta blir de otroligt feta plus att de inte kommer in i kulturen. Men det är klart, kortsiktigt är det en smula krävande att sätta sig in i en ny kultur. Ser det som en investering.

    Lapinette: Jag är nog inte riktigt som du beskriver, alltså att jag pressar mig. Hoppade av skolan innan jag slutat gymnasiet och har aldrig riktigt gillat att plugga, men språk har jag tack och lov väldigt lätt för. Eftersom kinesiskan mest är en kul grej för mig går det ironiskt nog superbra rent akademiskt också. men det är mest en trevlig bieffekt. I början av terminen bytte jag ju för övrigt från den svårare kursen eftersom jag kände att det inte skulle bli roligt. Och med facit i hand är det det bästa jag gjort! Enda trista grejen är väl att jag får rätt mycket spydiga kommentarer i klassen, typ "well that's easy for you to say because you're good." Eller "You should be in level two, you don't belong in this class." Eller "Oooo, I HATE you when you're right!" Antagligen är det menat som någon skruvad sorts komplimang men jag känner att det faktiskt påverkar relationerna negativt. Många av de andra studenterna har antagligen ont i magen inför tentorna och att jag då råkar klara uppgifterna utan att behöva anstränga mig supermycket gör att de mår ännu sämre... och så klandrar de mig. Men det är svårt att vara alla till lags... får tänka på mig själv. Och jag har ju så många söta väninnor i andra klasser! Ikväll är jag - utvandraren - medbjuden av ett stort, franskt gäng till ett café´med det fånigt typiska namnet Montmartre för att dricka beaujoulais. Som mannens pappa påpekade en smula avundsjukt, vi får ju fira hela sju timmar före europeerna. I Shanghai finns ju en rusktigt stor fransk community, typ 15.000 pers, därför finns också möjlighet att fira BN på säkert 30 olika restauranger. Allt från urflotta varianter vid The Bund till mer folkliga alternativ, som det vi valt. Har aldrig provat drycken men har förstått att det inte är smaken som är grejen utan mer någon sorts folklig invigning av det nya vinåret. Därför passar det bra att gå på ett folkligt ställe.

    bergen var underbara, fullt med gamla villor, pagoder och dimhöljda tempel, rullande teodlingar, flammande lövskog och viskande bambuskog, vattenfall, småslingriga stentrappor... men mest älskade jag att det var nästan precis som hemma. Jag tog ett djupt andetag innan vi åkte därifrån, för att försöka behålla lite bergs. och skogsluft i lungorna hemma i kvalmiga shanghai. Men lagom tills vi kom tillbaka blev det riktigt kallt här, omkring 15 grader och ruskigt och rått. Sitter med värmen på och huttrar, tänker på hur dyr vår elräkning ska bli... det är en ekvation som inte går ihop. Nu ska det bara bli kallare, ner till minusgrader, och med enkelglas och utan centalvärme i ett gammalt hus med fönster åt tre väderstreck lär det bli tufft. Men än så länge har jag inte ångrat vår flytt en sekund.

    Hur har ni det? Måste jobba på att läsa ikapp...

    Kram, G

  • Gemma

    Mmm, att läsa tråden är som ett enda långt, njutningslystet resereportage. Med ett tydligt tema: Mat och flärd. Men Lapinette i bergen fanns nästan inga människor alls, bara träd. I Kina är det en nästan ofattbar lyx! I Sverige är det normalt. Så om ni blir deprimerade av mörkret kan ni skärpa luktsinnet istället för ni förstår inte hur bra era näsor har det. Här luktar det sopor och avgaser för jämnan...

Svar på tråden Summan av allt