Kungligt bröllop!
Nu är de äntligen förlovade - det blir kungligt bröllop i Sverige nästa år. Vad säger ni?
Nu är de äntligen förlovade - det blir kungligt bröllop i Sverige nästa år. Vad säger ni?
Jo, det ältades men det kan man ju knappast lasta kungafamiljen för, snarare media.
Nja det är ju kungafamiljen som vill tilltalas med titel.
Panzerfaust skrev 2009-04-01 12:59:10 följande:
Om man "kräver" att tilltalas Ers Majestät, Drottningen eller Kronprinsessan så har man ju tveklöst en von Oben attityd, sedan har jag lite insikt i hur de är då jag har bekanta som jobbat nära familjen.
Tycker att kungahuset är helt OK, varken mer eller mindre.
Det enda jag stör mig på, eller inte stör men inte på något sätt kan förstå är att Drottningen efter mer än 30 år i Sverige fortfarande inte lärt sig tala svenska språket.
Folk som kommer hit, invandrare, pratar ofta flytande svenska. Alltså folk med olika dialekter och som inte alls har samma möjligheter till att plugga språket som drottningen har.
Det är det enda som stör mig. Annars så tycker jag att svenska kungahuset sköter sitt jobb bra jämfört med många andra europeiska kungahus.
Jag finner mediers knästående inställning till kungahuset mycket oroande och penibel. Vi behöver bli informerade på ett sakligt sätt om monarkin och vårt statsskick. I ett av de få kritiska tv-program (svt:s Rapport) där den svenska monarkin granskades undveks att monarkin kränker de mänskliga rättigheterna och diskriminerar bort kompetenta och dugliga personer från statschefsposten.
Statschefens tjänsteutövning behöver kunna granskas på samma sätt som tex statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendens handläggning. Inte som idag att kungen kan med hänvisning till arbetsbelastning eller ?att Kungahuset av principiella skäl inte yttrar sig med åsikter beträffande konstitutionella frågor och ärenden som berör innehållet i grundlagarna?. Vem tror ni har bestämt de principerna?
Kan inte låta bli. Magdalena Ribbing:
www.dn.se/mat-dryck/etikett/artigast-att-saga-du-fast-inte-till-kungen-1.611163
Det är väldigt vanligt tycker jag att folk med tysktalande bakgrund behåller ett slags tyskt uttal.
Tänk också på en del finsktalande som har ett väldigt tydligt finskt uttal.
Sedan så har jag fått för mig att hur väl man lyckas tala ett nytt språk rent uttalsmässigt har en hel del med musikalitet att göra. Alla har olika musiköra så det är väldigt svårt för alla att lära sig tala nya språk som en infödd.
Svartsjuk?
Ville bli prins själv kanske?
Om det verkligen är så att den nuvarande kungen är den mest lämpliga att vara statschef varför kan vi inte visa det genom demokratiska val där de andra kandidaterna behandlas på samma sätt som kungen? Bra konkurrens på schyssta villkor ökar kvalitén på produkter och tjänster. Samma princip torde gälla statschefsposten.
Vill du ha en demokratisk vald statschef? Vem skulle du då vilja ställde upp och kandiderade om statschefsposten?
Det är väl klart att man skulle vilja ha en demokratiskt vald statschef. Sen har jag absolut inga bra förslag på alternativ person på posten!
jag säger bläääää om kungabröllopet...
eftersom det blir vi skattebetalare som får pröjsa hela alltet.. det kommer aldrig dem göra fastän de är stormrika!
Jag släpper fantasin loss och skulle gärna se följande personer (utan inbördes ordning) kandidera till statschefsposten:
Katarina Sandström, nyhetsankare på Rapport
Claes Hultling, vd Stiftelsen Spinalis
Bodil Jönsson, professor, författare
Anders Bárány, professor, Nobelmuséet
Carin Götblad, länspolismästare
En till som har åsikter om det journalistiska förhållningssättet till monarkin och som tycker att kungahusets tjänsteutövning behöver granskas. Lars Adaktusson:
www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1771981.svd
I bara farten så lägger jag till den här. Ris och ros till presskåren och recension av hovets senaste pr-arbete:
www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp
tv4:s reporter tilltalade victoria med du i reportaget från Rio och Volvo Ocean Race. hon blev varken arg eller slutade svara på frågor. därför tror jag inte att hon personligen har något emot det. snarare kanske ett sätt att ändå hålla distansen från vem som är hennes nära vänner och de som inte är det, med titeln alltså. Jag vill inte att vem som helst kallar mig vid mitt namn, exempelvis telefonförsäljare som säger "Hej Anna Andersson, hur är läget...etc" Då blir jag direkt förödmjukad och kanske är det samma sak om någon reporter eller annan skulle säga Victoria till henne? Fast det är på en annan nivå eftersom hela kungahuset ses som hela folkets ägodel, men de fortfarande är människor? bara en teorì?!
Magdalena Ribbing om skillnaden mellan folk och kungligheter:
www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/03/01/etikettspalten-skillnaden-mellan-folk-och-kungligheter-1879
Den sista delen i hennes text visar på den balansgång Nina Eldh och kungahuset har att lösa: folklighet kontra distans. Blir de kungliga för vanliga dröjer det inte länge innan vi har ett annat sätt att tillsätta statschef.
Jättekul med ett kungligt bröllop men jag tycker dom kan betala det själva!
Det symbiotiska förhållandet mellan medierna och monarkin tar sig många uttryck.
www.dn.se/opinion/2.1199/kunglig-servett-1.853709