• passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Det blir väl istappar och skare, snömodd och rimfrost och smällkalla mycket stjärnklara nätter. Och en och annan snöstorm med drivor och flingor stora som lovikavantar.

    Nå i vintermörkret får man tända många ljus.
    I vinterland kan man göra snöänglar och åka pulka. I vintertröjorna ser ingen att man inte gått ner utan upp det senaste året.
    I vinterträdgården äter småfåglarna frön vid fågelbordet och haren gör roliga spår i snön. Mördarsniglarna är puts väck och man måste inte rensa ogräs. Och verkligen inte raka benen.
    I vintertid kan man elda i kakelugnen och fika, titta på filmer och läsa böcker. Och lyssna på musik.

    Men man kan också fortsätta vara här. Bland vänner.
    Här, där vi pratar om barnen vi burit och bär och dem vi längtar att bära. Här, där vi bär det någon inte orkar bära ensam. Och där vi delar allt man någonsin kan komma på att dela. Där skratt, ilska, längtan och gråt blandas i en märklig brygd, jämte hopp, oro, rädsla och humor.
    Så att sorgen blir halv och glädjen dubbel och livet så mycket lättare,  rikare och större. 

    "Håll ljuset högt på färden, det finns bara en som du i världen"/Lundell
        Rimfrost på rutan snölykta

    Gamla tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3807747.html

  • Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård
  • passionsblomman

    Flamman, så ont det gör i hjärtat att dina föräldrar mår som de gör. Det är inte en lätt del av livet. *kramar om*

    Jag skulle också göra så som du gör med T när du beskriver tex en fotbollsmatch. På ett sätt så är det ju så att man behöver ha vinnarskalle inom tex idrott-men man måste ju ändå försöka hitta plattformen och grunden i precis det drä, glädjen i själva utövandet.

    När det gäller själva "vill ni se en stjärnaaaa" så är det väl en gammal dröm. Barn har klätt ut sig och lekt filmstjärnor, drömt om att bli flygvärdinna och så vidare i alla tider.
    Skillnaden nuförtiden, är väl att man faktiskt kan slussas in i reellt tävlande mycket tidigt på ett mycket mer exponerat sätt än förr. Förr kanske man sjöng på någon liten småstadstillställning och vann en liten talangjakt på lokal nivå. Nu ska man vara med i småstjärnorna, Talang, lilla melodifestivalen, X-factor och Idol och ta TV-kameror, uppträda inför miljonpublik och bli igenkänd nationellt. Det är klart att samma småtjejer som förr bara klädde ut sig hemma framför spegeln, nu brådmoget funderar över hur de "ska bli upptäckta"

    Där får man väl som förälder fundera över vad man tänker tillåta sitt barn att delta i vid vilken ålder antar jag.

    Själv har jag hjärtat och huvudet fullt av min son sedan läraren ringde hem igårkväll och berättade att han haft ett utbrott -eller snarare inbrott kanske, då han egentligen mer går inåt och inte går att nå-, varit jätteledsen och skitarg och vägrat gå in på lektionen, bara legat på golvet.
    Jag har pratat med honom, men är inte säker på att jag verkligen hittade rätt i hans värld, och jag undrarom han verklgien gjorde det själv heller.
    han vill INTE höra talas om att detta skulle ha att göra med vår familjesituation med tumören och hela den grejen.
    Han pratar istället om press av att det är läxor (det är ATT det ens existerar läxor han blir vansinnig över. Han tycker på riktigt att det är brottsligt och borde förbjudas säger han), längtan efter det gamla hemma i Sthlm (samtidigt som han vll ha det han har här)
    Dessutom säger han (till min stor sorg) att han tycker att jag och sambon "bara bråklar". Fast, när han tänkt på saken en liten stund, kom han på attd et ör vi ju inte...men ändå!

    Jag tror, att det sista med "bråk" står för att här bor en oro och ett stort allvar just nu. Inte så mycket i det konkreta, utan mer som en närvaro, under att vi försöker leva normalt. För, sanningen om "bråk" är faktiskt att i nog nästan aldrig bråkat så lite som nu. Den här allvarliga saken har istället fört oss till någon slags enighet och jag har känt att det är skönt att vi möts i det hrä. det gjorde vi inte på samma sätt under IVF.erna, eller under min depression tex.

    Jag menar, det är ju bar att han inte medvetet går runt och är orolig, och det känns bra att han ser fram emot att bo hos sin kompis. men inte fasen borde detta gå obemärkt förbi, utan någonstans påverka även honom, tänker jag?
    Och skolan-ja man HAR läxor, och han lever med en sådan hög grad av protest i samband med dessa, att vi verklgien får lägga energi på att de ens ska bli gjorda. Jag har stångat mig blå för att få honom att förstå att det är slöseri med energi att vara förbannad över att de finns-det är bättre att bara göra dem, så är d eklara sedan. han har INTE många läxor, och han har lätt för sig så han behöver inte lägga långa stunder.
    Men "det är allvarligt och stort för mig med läxorna-de förstör mitt liv och det menar jag!"

    Alternativet att slippa sina läxor finns gietvis inte, så min insats hittills har legat i att hjälpa honom styra upp så att de blir gjorda i tid, medan han fortfarande orkar och i lagom dos så att han får komma till skola och kunna det han skulle. Och jag har hoppats att han under tiden ska inse sambandet mellan att göra jobbet och resultatet. vi har kommit långt tycker jag, och senaste tiden har det varit rätt tufft, för nu har det för första gången i hans skoltid varit flera stora prov och ett är imorgon.
    Han vill ju verkligen ha bra resultat på proven också, så jag har inte riktigt valet att säga "nå men plugga inte då!". Utan jag har sett det om att hjälpen jag kan ge honom är att lära ut hur man delar upp det i hanterbara bitar, och också visa att är provet stort, så får man börja tidigare och lägga mer tid än om det bara är ett litet läxförhör. 

    Ungen har lätt för sig, hajjar snabbt och kan formulera sin kunskap, kommer ihåg vad man pratat om och för genomtänkta resonemang. Han behöver inte sitta länge och traggla. ändå är det en så förkrossande tung sak att behöva komma hem och ha läxa att man ska bryta ihop...
    Men, visst är det tufft-jag hade inte så här avancerade prov i femman och inte fick vi skriftliga omdömen eller betyg heller.

    Hemlängtan, ja det är väl både ett bevis på att han hae något fint som han tänker på med glädje, och det kommer väl extra tydigt upp nu när bästisen var här hela påskveckan. Men samtidigt vill han inte alls flytta-han vill bara ha båda delarna.

    Kanske ska man till att börja med konstatera att han är 12 och står mitt i puberteten, med känslor helt utanpå sig själv och otroligt tvära kast mellan liten och vilja somna inne hos oss, och stor och nästan redo att flytta till New York, med drömmar om alla olika schyssta jobb han ska ha. Sedan påmins han om vägen dit och tycker att allt verkar vara en grottekvarn av läxor och arbete. "Jag har trott at det skulle vara roligt att bli stor, men allt verkar bara bli värre och värre-man får ju MER läxor! Och sedan ska man JOBBA!"
    Japp. Så är det...

    Ja, så så värst jäkla många råd om hur man ska göra med sina barn för att de ska må bra, ska jag nog bara låta bli att komma med.Tyst


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Där fick ni megainlägget Arne! Nu ska jag rensa hjärnan med att gå en långpromenad!


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Daa

    Jag vabbar. Jag kommer att vabba imorgon också. Jag försöker få bort känslan av att svika arbetskamrater och kunder. Jag försöker skaka av mig föreställningen om att det viskas och snackas skit på min arbetsplats: -Jaha, så barnen är "sjuka" igen. (det är för övrigt inte särskilt snällt att tro det om sina arbetskamrater... )               Men de är ju sjuka. Febern ger sig inte riktigt och de är hängiga,klängiga, hostiga och snoriga, även om Axel varit feberfri sedan igår. Och Fälga och jag tillbringade faktiskt natten mot måndagen på sjukhus efter ett förmodat anfall av feberkramp (tack och lov var det inte så illa som jag har hört att det kan vara, men alldeles nog så läskigt) i söndags. Men ändå...  

  • Daa

    Det här låter klokt och bra. Jag tror inte att jag har något att tillägga. Vad gäller bekräftelsebehov, så vet jag inte riktigt hur det fungerar. Om det är något som ärvs genetiskt eller något som ens omgivning ger en (inte bara hemmet, utan alla sammanhang där vi rör oss). Vad jag har förstått, så kan orden -Vad duktig du är! vara starkt beroendeframkallande. Samtidigt är de ju uppmuntrande och kan bli det som får en människa att orka jobba vidare. Svårt.Norrskensflamman skrev 2013-04-24 09:49:43 följande: Hvidbrud skrev 2013-04-22 11:05:51 följande: Flamman: så bra ni är med att komma ut och röra på er! Heja er! Och ang kändisskap så tror jag på blommis råd. Att inte lyckan kommer från andras gillande utan att lyckan kommer från den inre glädjen i utförandet av det man älskar. Det inspirerar, det vill andra se mer av. Tror jag. . Jag uppmuntar henne att lägga fokus på det roliga och lustfyllda i sitt utövande av fritidsaktiviteter, och fokusera mindre på själva tävlingsmomentet och att få andras bekräftelse, men det är svårt att styra hur HON ska känna tycker jag. Jag försöker i mina pratstunder med henne att inte fästa så stor vikt vid just resultaten, om de vann sin fotbollsmatch eller ej, hur många mål det blev, osv osv. Utan mer fråga om hon hade kul, hur det kändes för henne, hur samarbetet på plan fungerade, om hon känner sig nöjd själv, tja mer så. Jag vet inte om det är rätt eller fel. Vad gäller gäller musciserandet så brukar jag inte prata så mycket om hon sjunger/spelar bra eller dåligt, utan mer säga saker som "det är så roligt att se och lyssna på dig för jag ser att DU har roligt och är glad när du sjunger/spelar".  

  • Daa
    *kramar om*Norrskensflamman skrev 2013-04-24 09:57:09 följande:Var hem till mina päron igår. Det är jobbigt. Det gör ont att se hur de mår... Mamma är inte alls i bra form och pappa kämpar envist på med henne. Jag åkte därifrån med gråten i halsen och har inte sovit speciellt bra inatt.  
  • Daa

    *kramar till Ninnis med* I know the feeling. Det är så svårt att lyckas med sina ideal när man inte har fått sin sömn och så vidare. Tycker att Blommis skrev klokt. Du är en bra mamma, men omständigheterna är inte alltid optimala.                                                                                                                                                                                            Ninnnis skrev 2013-04-23 12:18:07 följande:Och för att klaga lite till så vaknar J till precis tillräckligt ofta för att jag inte ska hinna sova. Idag är jag ingen bra mamma

  • Daa

    Men så less jag blir på mina inlägg. Är det ingen som är datorkunnig som kan ge mig en hint om vilken inställning som har blivit galen på just min dator? *snääääälla?*

  • Daa

    Nu ska jag gå upp och peta på de förkylda små sjusovarna. Hoppas alltid att få höra lite gulliga små tröttljud.

Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård