• solstickan

    Ris dödar visst fåglar

    Tänkte bara reda ut denna debatten en gång för alla. Det spelar ingen roll vad som står på Naturvårdsverkets hemsida eller vart det nu var, RIS DÖDAR FÅGLAR.

    Jag jobbar som kyrkovaktmästare och nu i bröllopstider plockar vi ständigt döda fåglar.

    De har jättestora uppsvällda magar och det är alltid massor efter en vigsel. Vi ser hur de sitter och pickar i sig och sen hittar vi dem döda.

    Så ta det från en som sett det med egna ögon, kasta inte ris på bröllop. Det finns massor av bra alternativ, såpbubblor, rosenblad, puffat ris eler om ni verkligen vill gynna fåglarna; solrosfrön.

  • Svar på tråden Ris dödar visst fåglar
  • Afrodite_Aug-07

    Vet att jag sett en sida som sålde fejkris. det såg ut som ris, men var gjort av ett material som skulle vara fågelsäkert, och som smälte när det kom vatten på det. Någon som vet vad jag menar?

  • Jeka

    Är oxå nyfiken på om puffat ris är ett bra alternativ.. funkar det att kasta eller är det för lätt lixom?

  • Afrodite_Aug-07

    En tanke bara.
    satt o sökte på google efter fågelvänligt ris. och hittade den här sidan.
    www.faktoider.nu/ris.html
    där står en del om just detta med att ris och fågeldöd är en myt. Men en sak togs upp som e lite intressant. på slutet står det ett utdrag ur moberg, och därefter en liten slutledning.
    "mycket mat i en svulten mage gör en sjuk"
    så många talar ju mot att just ris skulle döda fåglar, både veterinärer och andra kunniga säger att ris i sig skall inte vara en dödsorsak.
    Jag kom genast att tänka på en del stora torg med duvor jag sett, och ofta i närheten av dom flera döda fåglar.
    Kan det egentligen inte vara så enkelt att det inte är riset i sig som dödar fåglarna. Utan fåglar gör ju som många andra djur, dom äter efter tillgång. dom äter upp sig särskilt under sommaren inför flytt och kallare tider. Och dom föräter sig helt enkelt pga för stor tillgång.
    Då borde det ju inte spela roll om det är ris eller solrosfrön.
    Småfåglar är ju inte gjorda för att bli matade, minns själv hur känsligt det var när jag hade fåglar som liten.
    Äh vet inte, bara en tanke sådär. Så många som borde vara kunniga argumenterar ju mot att riset skulle kunna döda, samtidigt som det in fakto syns döda fåglar.
    Jag vet inte. kanske ändå såpbubblor är det säkraste.

  • lolabe

    Jo, men det är väl säkert så - riset är väl inte _giftigt_ i sig för fåglar, men iom att det sväller i magen så dör de av det...Så det funkar väl om de äter något eller några riskorn, men inte många? Problemet är ju att man brukar slänga fler än fem riskorn typ....

  • bröllopstjejen

    Kanske bäst med rosenblad och såpbubblor...blir
    såååååå fint på fotona!!!!

  • Maria

    Vid ett bröllop (i USA) kastade man massor av VISPGRÄDDE på brudparet...säkert ok för fåglar men ju rätt jobbigt för brudparet. Men detta var ett brudpar som genom en massa practical jokes på alla andras bröllop liksom gjort sig förtjänta av detta...

    Vad det gäller frön av olika slag så är det just problemet med att de gror som trasslar till det - jag vet en del kyrkor som helt förbjudit det av detta skäl.

    Sesamfrön kan kanske inte gro här i svenskt klimat så det är nog ofarligt.Men som sas ovan så fastnar det nog överallt. Det är på samma sätt med konfetti om man tar sådant där som kommer ut ur dokumentförstörare - små, små pappersfyrkanter. Det är inte så svårt att borsta bort från klänningen men i håret fastnar det ofta ganska ordentligt och är svårt att få ur.

    I Kina, om man följer gammal tradition (är väl inte så många som gör numera kanske) så kastar man inbland gyttja på bruden i stället. Men det görs först när hon skall gå in i det nya hemmet efter bröllopet. Det skall förbereda henne på ev. kommande svårigheter i äktenskapet. Likaså kan hon få hoppa genom eller över en eld för att onda andar inte skall följa med henne in i det nya hemmet. Tuffa traditioner jämfört med vad som finns här...

  • Maria

    Om det är vinterbröllop så¨är kanske SNÖ ett bra alternativ -garanterat fågelsäkert i vart fall !

  • mammen

    Om man nu väljer konfetti istället för frön eller ris... VEM städar upp framför kyrkan då?

  • GrisRosa

    Tycker inte att man kan grunda fåglars dödsorsak på en observation. Speciellt inte när utbildade inom området säger det motsatta.

    Ska för säkerhets skull höra med min lärare som länge har jobbat med fåglars anatomi och fysiologi. Hoppas hon inte e på semester.

Svar på tråden Ris dödar visst fåglar