• solstickan

    Ris dödar visst fåglar

    Tänkte bara reda ut denna debatten en gång för alla. Det spelar ingen roll vad som står på Naturvårdsverkets hemsida eller vart det nu var, RIS DÖDAR FÅGLAR.

    Jag jobbar som kyrkovaktmästare och nu i bröllopstider plockar vi ständigt döda fåglar.

    De har jättestora uppsvällda magar och det är alltid massor efter en vigsel. Vi ser hur de sitter och pickar i sig och sen hittar vi dem döda.

    Så ta det från en som sett det med egna ögon, kasta inte ris på bröllop. Det finns massor av bra alternativ, såpbubblor, rosenblad, puffat ris eler om ni verkligen vill gynna fåglarna; solrosfrön.

  • Svar på tråden Ris dödar visst fåglar
  • Fru The

    då blir det ju att fixa tyllpåsar eller nått ju... hmm... får fundera lite..

  • vixen not a tramp

    En fin ask som man haft typ "finare godis " i, vi har massor med askar hemma i olika storlekar, några är läkerolaskar i metall, andra små fina plåtskar från allt möjligt. Kolla in i typ thé affärer och liknande ställen de brukar ha sånt godis som man får i en finare plåtask.

  • fruSolli

    gah datorn tappade länk så det var itne meningen att posta 2 inlägg -sorry! ;)

  • Fru The

    fler förslag att ha ris och dyligt i som inte blir så dyrt..

  • GithKat

    Jag är väldigt skeptisk till detta inlägg även om TS säger sig ha upplevt det själv. Då ingen annan hänvisar till SVA:s hemsida (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) här, gör jag det. Jag håller med dem om att på ståendet att fåglar sväller upp och dör av vanligt matris är en myt. En myt som många handlare tagit fasta på.

    Fåglarna som TS hänvisar till har säkert dött av något annat. Sen är det faktiskt så att om man hittar döda fåglar i samband med vigslar och kopplar ihop dödsfallen med riskastandet så betyder det inte att det är så. För utan en veterinärmedicinsk utredning kan man inte säga att det var just därför fåglarna låg döda där.

    Så här säger SVA om tillskottsfoder och myterna kring dessa:

    "Myter om tillskottsfoder

    Tillskottsfodrar du de vilda svanarna och änderna använd helst spannmål som vete eller havre. Mjukt bröd (dock ej mögligt!) går också utmärkt att ge. Det finns en del myter kring vad man kan ge och inte ge som tillskottsfoder. Att salt föda skulle vara mindre lämpligt stämmer inte. De vilda djuren har ett behov av salt och salt föda skadar dem inte. En annan myt är att ris skulle svälla upp i fåglarnas magar och skada dem. Det stämmer inte heller, däremot har ris ett lågt näringsvärde och det är av den anledningen mera lämpligt med feta fröer som exempelvis solrosfrön."

    Här är hemsidan: www.sva.se/dokument/stdmall.html

  • Malin22

    GithKat,

    det står ju inte om dom menar kokt eller rått ris, man kastar ju oftast hårt ris och det sväller ju när det blir vått.

Svar på tråden Ris dödar visst fåglar