• solstickan

    Ris dödar visst fåglar

    Tänkte bara reda ut denna debatten en gång för alla. Det spelar ingen roll vad som står på Naturvårdsverkets hemsida eller vart det nu var, RIS DÖDAR FÅGLAR.

    Jag jobbar som kyrkovaktmästare och nu i bröllopstider plockar vi ständigt döda fåglar.

    De har jättestora uppsvällda magar och det är alltid massor efter en vigsel. Vi ser hur de sitter och pickar i sig och sen hittar vi dem döda.

    Så ta det från en som sett det med egna ögon, kasta inte ris på bröllop. Det finns massor av bra alternativ, såpbubblor, rosenblad, puffat ris eler om ni verkligen vill gynna fåglarna; solrosfrön.

  • Svar på tråden Ris dödar visst fåglar
  • Axelsson

    Jag vill också tillägga att mina anledningar tillhör kategorin "Dagens i-landsproblem". Men att döda fåglar, det är en helt annan femma det...

  • mammen

    Jag vill först säga att det är bra att ämnet tas upp. Ingen vill ju oavsiktligt döda småfåglar. :(

    Sedan angående tipset om solrosfrön. En väninna till mig valde solrosfrön just för fåglarnas skull, men det visade sig vara rätt obehagligt att få det kastat på sig. Det piskar till rejält i ansiktet sa hon.

    Så mitt råd är att prova först innan man väljer det alternativet.

  • Maria

    Använd vanligt ris men koka det först - då har det svällt en gång för alla och är ofarligt att äta. Nackdelen är att det blir lite klibbigt och kan ge fläckar på kläderna, men torkar man det ordentligt efter att man kokat det så brukar det problemet försvinna. Tyvärr förutsätter detta att det inte regnar - kommer det vatten på det kokta, torkade riset så blir det genast klibbigt igen.

    Fågelfrön, solrosfrön m.m. är ofta förbjudet eftersom det innebär att man sår växter som kommer att växa upp på kyrkbacken... Konfetti funkar ju men färgad konfetti har oftast samma problem som kokt ris - om det skulle regna så är det stor risk att det färgar på klänningen. Att blåsa bubblor är en variant, men viss risk för fläckar finns där med om man har väldigt känslig klänning. Varianten att stänka lite vatten på brudparet har jag varit med om en gång också.

  • 26maj2007

    men hur är det med rispuffar, färgar det? är ju helt ofarligt för fåglarna

  • Rosenhaga

    Puffar denna tråd.

    Vi skulle inte ha ris men så var det en gäst som - tjo, vad ris det blev...

    Hade jag läst denna tråd innan inbjudan till bröllopet gick iväg så hade vi lagt in en text ungefär enligt nedan under R i ABC:

    R - Ris kastar vi inte på brudparet då småfåglarna äter upp riskornen och dör när riset sväller i magen. Alternativ kommer att finnas på plats.

  • Rosenhaga

    eller varför inte rentav föreslå solrosfrön/hampafrön istället, då får ju fåglarna riktig mat...

  • 26maj2007

    där var någon inna som skrev att det gjorde ont att få solrosförn på sig.

    sen tror jag inte de blir så klada om man skastar det utan för kyrkan då det kan gro och börja växa.

  • Rosenhaga

    Ont är inte bra, får väl provkasta. allvarligt talat, hampafrön låter bättre om man nu ska kasta någonting.

    Allvarligt talat, om det gror utanför kyrkan struntar jag i - måste väl vara bättre än att fåglarna trillar ned döda? Iofs lite kul om det växer hampa utanför kyrkan. *skrattar*

  • ~höstbrud~

    Hejsan,

    Vi har tänkt att använda sesamfrön...
    Någon som vet hur det kan fungera medtanke på fåglar?

    Vi har prov kastat och det gick riktigt bra

  • Rosenhaga

    oh...sesamfrön är gott, gott. Vet inte hur fåglarna tar det men kolla med ett zoo eller Skansen.

    Sesamfrön är små, Ni kommer att få dem överallt. Själv hade jag ris i håret och i BH-n, sesamfrön kan jag tänka mig fastnar ännu mer.

    Bra att sprida infon om ris och småfåglar.

Svar på tråden Ris dödar visst fåglar