Inlägg från: Maria |Visa alla inlägg
  • Maria

    Ris dödar visst fåglar

    Använd vanligt ris men koka det först - då har det svällt en gång för alla och är ofarligt att äta. Nackdelen är att det blir lite klibbigt och kan ge fläckar på kläderna, men torkar man det ordentligt efter att man kokat det så brukar det problemet försvinna. Tyvärr förutsätter detta att det inte regnar - kommer det vatten på det kokta, torkade riset så blir det genast klibbigt igen.

    Fågelfrön, solrosfrön m.m. är ofta förbjudet eftersom det innebär att man sår växter som kommer att växa upp på kyrkbacken... Konfetti funkar ju men färgad konfetti har oftast samma problem som kokt ris - om det skulle regna så är det stor risk att det färgar på klänningen. Att blåsa bubblor är en variant, men viss risk för fläckar finns där med om man har väldigt känslig klänning. Varianten att stänka lite vatten på brudparet har jag varit med om en gång också.

  • Maria

    Vid ett bröllop (i USA) kastade man massor av VISPGRÄDDE på brudparet...säkert ok för fåglar men ju rätt jobbigt för brudparet. Men detta var ett brudpar som genom en massa practical jokes på alla andras bröllop liksom gjort sig förtjänta av detta...

    Vad det gäller frön av olika slag så är det just problemet med att de gror som trasslar till det - jag vet en del kyrkor som helt förbjudit det av detta skäl.

    Sesamfrön kan kanske inte gro här i svenskt klimat så det är nog ofarligt.Men som sas ovan så fastnar det nog överallt. Det är på samma sätt med konfetti om man tar sådant där som kommer ut ur dokumentförstörare - små, små pappersfyrkanter. Det är inte så svårt att borsta bort från klänningen men i håret fastnar det ofta ganska ordentligt och är svårt att få ur.

    I Kina, om man följer gammal tradition (är väl inte så många som gör numera kanske) så kastar man inbland gyttja på bruden i stället. Men det görs först när hon skall gå in i det nya hemmet efter bröllopet. Det skall förbereda henne på ev. kommande svårigheter i äktenskapet. Likaså kan hon få hoppa genom eller över en eld för att onda andar inte skall följa med henne in i det nya hemmet. Tuffa traditioner jämfört med vad som finns här...

  • Maria

    Om det är vinterbröllop så¨är kanske SNÖ ett bra alternativ -garanterat fågelsäkert i vart fall !

  • Maria

    Ja man undrar ju lite... TS iaktagelser verkar ju klara, men samtidigt vet jag ju att i hela Asien så äter fåglarna ris från fälten utan att de tar skada. Möjligen skulle det då vara att svenska fåglar som inte är vana vid att ha ris som mat har värre att kontrollera hur mycket de sätter i sig.

  • Maria

    Rosenblad funkar. De ger normalt inte fläckar på klänningen men KAN göra det om man råkar pressa till dem så saften kommer ut, så är man livrädd för ev. fläckar är det nog inte så bra val. Om det finns färgningsrisk om det regnar vet jag inte. Men helt ofarligt för fåglar och natur är det ju ochinget större städproblem heller (bättre än konfetti så sett).

  • Maria

    Hmm, läste länksidan, och visst stämmer det att fåglar äter ris i naturen. I mitt hemland är det vanligt och ett problem för risbönderna som ju inte vill ha skörden uppäten. Då handlar det alltså om att de äter rått ris, med skalet på (de flesta i Sverige har aldrig sett sådant ris - det som säljs som "råris" här har bara det tunna innerskalet kvar - inte ytterskalet, då vore det oätligt för människor). Om sedan svenska fåglar som ej är vana vid ris klarar det samma vet jag inte, men experterna tycks ju anse detta. Skulle det kunna finnas någon annan förklaring än riset till att TS hittar döda fåglar vid kyrkan ? Bekämpningsmedel ? Att fåglarna flyger in i kyrkfönstren ? Om ni hittar så många döda fåglar så vore väl det bästa om en ett ett par sådana död fåglar blev inlämnade till Statens veterinärmedicinska anstalt eller liknande och obducerad ? I så fall skulle man ju kunna säga mera säkert om riset verkligen är dödsorsak eller om det är något annat som ligger bakom ?

  • Maria

    "Varför chansa om man inte vet" har flera skrivit. Men å andra sidan - om man inte vet så är ju allt en chansning. Man vet ju inte om de s.k. alternativa materialen att kasta är något säkrare val. Att en tillverkare säger att deras produkt är ofarlig är ju ingen garanti alls om det inte finns forskning eller liknande som kan backa upp påståendet. Speciellt inte som TS påstående står mot en enig expertkår - skulle TS ha rätt så kanske alternativen försvinner också. Skulle det t.ex. vara så som vissa här har anfört att fåglarna i själva verket föräter sig till döds, i så fall är ju fågelfrö och liknande lika farligt som ris. Så för alla vore det väl bra om man fick det klart, helt utan tvivel. Så därför tycker jag definivt att om någon observerar en större mängd döda fåglar så bör fåglarna analyseras och dödsorsaken fastställas. Det kan ju i så fall vara något nytt miljölarm på gång...

    OT, vad det gäller fåglar så kan de ju skadas av mycket. För några dagar sedan hörde jag en väldig duns hemma och undrade vad det var. Det visade sig vara en UGGLA som flugit rakt in i ett av våra fönster!!! Den låg på marken men var inte död utan bara "knockad" tillfälligt. Efter en stund kvicknade den till och flög upp och satte sig på en gren. Det blev ett väldigt liv - en massa skator kom och väsnades och hoppade runt den, fast de vågade inte anfalla den, respekten för den kraftiga näbben var nog för stor. Ugglan satt kvar ett par timmar uppvaktad av skatorna och försvann sedan.

  • Maria

    Sedan finns ju ett omvänt problem också - om vetenskapen har kommit fram till en uppfattning i en viss fråga så finns det ju de som ändå inte accepterar den. Men om man ifrågasätter ALLT så blir livet jobbigt att leva. Vårt hus ligger ute i skogen. En bit härifrån bor en kvinna i en husvagn som hon parkerat i en skogsglänta. Skälet är att hon anser att electricitet är livsfarligt och att hon måste bo på "säkert avstånd" från alla ledningar med el eller telefon. Att all sakkunskap motsäger henne bekymrar henne inte, "de har haft fel förr " eller "De skyddar bara elbolagens pengar" är hennes två huvudargument. Hon har ju överlevt hittils men vintrarna blir förstås väldigt svåra. Hon kan ju inte köra bil heller, eftersom bilar innehåller elsystem också.

  • Maria

    Fast i England finns "jorden-är-plattföreningen" som envist än i dag hävdar att jorden är platt... !!

Svar på tråden Ris dödar visst fåglar