• solstickan

    Ris dödar visst fåglar

    Tänkte bara reda ut denna debatten en gång för alla. Det spelar ingen roll vad som står på Naturvårdsverkets hemsida eller vart det nu var, RIS DÖDAR FÅGLAR.

    Jag jobbar som kyrkovaktmästare och nu i bröllopstider plockar vi ständigt döda fåglar.

    De har jättestora uppsvällda magar och det är alltid massor efter en vigsel. Vi ser hur de sitter och pickar i sig och sen hittar vi dem döda.

    Så ta det från en som sett det med egna ögon, kasta inte ris på bröllop. Det finns massor av bra alternativ, såpbubblor, rosenblad, puffat ris eler om ni verkligen vill gynna fåglarna; solrosfrön.

  • Svar på tråden Ris dödar visst fåglar
  • Ellte

    gill: Prova att lägga ris i vatten utan att koka det och se hur mycket det sväller...

  • GithKat

    solstickan: Jag tycker att nästa gång ni hittar flera döda fåglar efter en vigsel lämna in dem till er distriktsveterinär alternativt kontakta ert miljökontor i er kommun. De kan skicka fåglarna vidare för analys om eventuell dödsorsak.

    Men innan dess tycker jag inte man ska föra sådana här saker vidare utan verklig fakta, som bevisar påståendet. Alla myndigheter och andra kunniga personer jag har läst uttala sig här pånätet, säger samma sak om fåglar och ris. DET ÄR INTE FARLIGT.

    Skulle det vara farligt skulle våra Svenska myndigheter och även myndigheter i andra länder gå ut och varna för det, då fåglar är en väldigt viktig länk i vår natur.

    Men att dumförklara en hel vetenskapskår som enhetligt säger samma sak, dumförklarar faktiskt bara en själv.

  • gill

    Ellte : Jo det är sant... Men hur varm är en liten pippi inne i magen?? (jag har ingen aaaaning sjjälv) Men kanske att dom är väldigt varma så att det sväller eller att dom har något ämne i magen som får det att svälle på ett eller annat sätt ?!?! *spekulerar*

  • GithKat

    gill: fåglar har inte tillräcklig värme i kroppen för att ris ska börja svälla så mycket att det är farligt. (prova själv att hålla i en fågel så känner du hur varma de är. Man bränner sig kappast och det behövs långt mer än 40 gradigt vatten för att ris ska svälla ordentligt) Sen är det så att de har en mycket starkare magsyra än vi och den bryter ner riset väldigt fort. Nackdelen för fåglar är att de inte få så mycket nyttigheter i sig genom att äta ris då det är väldigt näringsfattigt för dem.

  • gill

    GithKat : Oki... jag vet ingenting om fåglar... Men det låter på TS som att den vet vad den pratar om... tyvärr :(

  • bröllops häxan

    Men det handlar väll inte om att riset sväller i magen. Jag kan tänka mig att dessa riskorn blir dom att äta "sten" för pippifåglarna. och att dom sedan dör av förstoppning helt enkelt. Det kan ju inte vara lättsmält, okoktris...huva...

  • anne på grönkulla

    Jo, jag tror mycket väl att TS kan ha rätt i att de hittar döda fåglar. Frågan jag ställer mig handlar om varför. Tror inte på att riset sväller, utan snarare att förklaringen är en annan. Däremot kan det ju vara så att de föräter sig på nåt som är rätt näringsfattigt och därför i slutänden inte överlever?

  • GithKat

    Att det har dött fåglar betvivlar jag inte, däremot så motsätter jag mig teorin att det är riset som kastas vid just bröllop som är boven i dramat. Så länge man inte gjort en analys av de döda fåglarna kan man inte uttala sig om dödsorsaken. Inte som lekman och särskilt inte när de som verkligen studerat det hela och har kunskap inom det säger att så inte kan vara fallet. Visst ska man vara kritisk, men jag litar defenitivt mer på SVA:s kunskap än en person som gjort en enskild observation vid några tíllfällen. Saken är den att fåglarna inte blivit analyserade så då går det inte att säga vad de dött av. Att på detta sätt föra en gammal myt vidare tycker jag visar på okunskap, eller vem vet kanske ett smart drag. De som säljer alternativen till ris gör sig mycket goda affärer på att denna myt fortlever.

    Mon-Chichi: läs på länken till faktoider, där har du svaret på din tanke om förstoppning.

    anne på grönkulla: tror inte fåglar dör av att äta lite ris då och då. Vi äter onyttigt emellanåt och inte dör vi för det. Fåglar äter det de hittar och det gör de inom stora områden, så risken för att de dör av näringsbrist på grund av ris vi kastat på brudpar är nog ganska minimal

  • bröllops häxan

    Så länge att man inte vet orsaken så kan ju ris vara möjligt till fågeldöd. Varför då changsa när det finns alternativ?

Svar på tråden Ris dödar visst fåglar