• solstickan

    Ris dödar visst fåglar

    Tänkte bara reda ut denna debatten en gång för alla. Det spelar ingen roll vad som står på Naturvårdsverkets hemsida eller vart det nu var, RIS DÖDAR FÅGLAR.

    Jag jobbar som kyrkovaktmästare och nu i bröllopstider plockar vi ständigt döda fåglar.

    De har jättestora uppsvällda magar och det är alltid massor efter en vigsel. Vi ser hur de sitter och pickar i sig och sen hittar vi dem döda.

    Så ta det från en som sett det med egna ögon, kasta inte ris på bröllop. Det finns massor av bra alternativ, såpbubblor, rosenblad, puffat ris eler om ni verkligen vill gynna fåglarna; solrosfrön.

  • Svar på tråden Ris dödar visst fåglar
  • Zozo

    Det lättaste skulle kanske vara att be nagon sopa upp direkt efter utgangen?
    (Det far man ofta göra här i frankrike eftersom det inte ingar i kyrkans/radhusets arbete att sopa ris och det är ju rätt snabbt gjort)

  • solstickan

    Att dumförklara en hel yrkeskår är väl inte heller direkt klyftigt...

    Det är inte bara jag som säger detta, alla kyrkovaktmästare jag har pratat med är eniga. (De är från olika delar av landet) Vi pratade faktiskt idag om att kontakta naturvårdsverket el. dyl. för att påpeka vad vi sett.

    Självklart blir man fundersam när så många säger att det är en myt, men jag tycker att det är en väldigt konstig "slump" i så fall.

  • Courage

    Jag har också jobbat som kyrkvaktmästare i många år. Men vid vår kyrka faller inte döda sparvar ned från skyn.

    Vetenskaplig forskning visar att småfåglar som får obegränsat med mat äter cirka 2,5 - 3 gram mat, sedan slutar de. Och varför då det? Jo, därför att naturen har ordnat det så vist att äter de mer så blir de för tunga för att fly från rovfåglar.

    De fåglar som i början av historien åt för mycket har liksom inte fört sina glupska gener vidare, utan blev uppätna långt innan traditionen med att kasta ris utanför kyrkan började. Survival of the fittest gäller också för pippisarna. Även de som huserar vid kyrkorna.

  • Ave Maria

    Har följt den här diskussionen ett tag nu.

    Och eftersom det hela börjar med TS observation, (som förlåt mig, måste ses som ganska subjektiv) kan jag nu inte hålla mig, utan måste bidra med min egen, högst subjektiva observation.

    Har jobbat som kyrkvaktmästare, jobbar numera som Präst, men har mycket bra kontakt med och samarbete med vaktmästarna.

    Har under 10 års tid ALDRIG sett eller hört talas om att små pippifåglar skulle dött av riskastning i samband med vigsel i de kyrkor jag jobbat.

    Däremot har jag stött på vaktmästare som av hygieniska skäl (slippa råttor, möss etc) gärna ser att riskastningen (och all annan "mat" kastning) försvinner.
    Har därför lovat "min" vaktmästare att det blir såpbubblor när undertecknad ska gifta sig :)

  • Mi-is

    solstickan,
    tack för informationen!!! jag älskar verkligen djur och har varit skeptisk till att kasta ris tidigare och nu när jag själv skall gifta mig vill jag absolut inte ställa till det för de små...
    förhoppningsvis är det många som läser ditt inlägg!!!

  • Sister of the Night

    Jaha, här går diskussionens vågor höga. Plötsligt har TS idiotförklarat en hel yrkeskår och TS är nog involverad i försäljningen av alternativt kastmaterial.
    nåja, det var inte vad jag fick ut av att läsa hennes inlägg i början i alla fall.

    Jag instämmer med den omtänksamma människa som för några inlägg sedan skrev att "varför chansa när man inte vet".

    Nej, jag tänker inte chansa den dagen.
    Och de som hemskt gärna vill bli överösta av okokta livsmedel på sin stora dag, kanske kan be någon i bekantskapskretsen att sopa upp det sen?

  • Moulin

    Det här var nya bud! Konstigt att man hör från så många håll att det INTE stämmer då, bland annat från de som verkligen borde veta - veterinärer, Naturvårdsverket eller vad de nu heter, och andra förståsigpåare. Och lägger man ris i vanligt vatten sväller de väl inte? Är det inte bara när man kokar riset? Hoppas att inga fåglar dog av vår riskastning i alla fall! Om man vetat att någon stackars fågel skadades skulle vi inte haft riskastning, men jag tycker att det hör till så jag är glad att vi gjorde det. Och jag tror att personen som sköter om kyrkan sopade bort riset så fort vi åkte därifrån, hon var i alla fall på plats.

  • Damen i röd hatt

    Visa myter är seglivade. Pippisarna dör av riset, man måste gifta sig vitt, man måste ha någonting lånat och blått, folk tror på spöken och varsel. Fast det är ju mest stadsbor och civilisationskritiker som roas av det här. Folk som jobbar för litet och saknar livspespektiv, och är mer oroade av att småfåglarna dör än att folk bor ensamma och vantrivs med det, får stöd.

Svar på tråden Ris dödar visst fåglar