• solstickan

    Ris dödar visst fåglar

    Tänkte bara reda ut denna debatten en gång för alla. Det spelar ingen roll vad som står på Naturvårdsverkets hemsida eller vart det nu var, RIS DÖDAR FÅGLAR.

    Jag jobbar som kyrkovaktmästare och nu i bröllopstider plockar vi ständigt döda fåglar.

    De har jättestora uppsvällda magar och det är alltid massor efter en vigsel. Vi ser hur de sitter och pickar i sig och sen hittar vi dem döda.

    Så ta det från en som sett det med egna ögon, kasta inte ris på bröllop. Det finns massor av bra alternativ, såpbubblor, rosenblad, puffat ris eler om ni verkligen vill gynna fåglarna; solrosfrön.

  • Svar på tråden Ris dödar visst fåglar
  • fruSolli

    solstickan:
    varför sopar ni inte bort riset innan fåglarna hinner sätta i sig det?

    de hjärtformade riset känns dyrt tycker jag! mycket pengar för lite ris. vi tänkte ta pärlsocker, de går ju att hitta rätt så billigt och jag har hört att det blir fint på bild ;)

  • fruSolli

    solstickan:
    om det är så hemskt varför sopar ni inte lite nogranare lite snabbt efter riskasning?

    de hjärtformade riset känns dyrt tycker jag! mycket pengar för lite ris. vi tänkte ta pärlsocker, de går ju att hitta rätt så billigt och jag har hört att det blir fint på bild ;)

  • Sister of the Night

    Puffar också för denna mycket bra tråd!

    Apropå föregående inlägg vill jag gärna kommentera:
    Varför sopar inte de som nödvändigtvis ska kasta riset, upp direkt efter vigseln?

    Om och varför tycker jag egentligen är ganska ointressant i frågan om risets farlighet för småfåglar. Vissa påstår att det sväller illa och andra att det har med överätning att göra. Whatever. tydligen observerar folk som dagligen arbetar på kyrkogården att det följer döda fåglar i spåren av en riskantad vigsel. Det räcker för min del. Inget ris vid mitt framtida bröllop!

  • Jeka

    frökenEmelie
    Är det inte risk att pärlsockret smälter i en sommarsvettig hand?
    Jag själv har inte provat detta, men det var min första tanke. Inget kul för gratulerande gäster att vara alldeles klibbig i händerna av socker...
    Någon som har någon erfarenhet?

  • Fru The

    Jeka

    Hmm.. satt just och funderade på det också, men kom på att man använder ju oftast pärlsocker när man bakar bullar och då har man det ju i ugnen på 250grader och de smälter ju inte... Så visst borde det gå utan att bli kladdigt eller?

  • Jeka

    Så sant, så sant, men jag är fortfarande lite tveksam. Det är nästan så att man får ta en näve pärlsocker och testa...
    Har ingen möjlighet till detta just nu tyvärr.
    Om det funkar, så verkar det ju vara ett jättebra alternativ till riset.

  • Fru The

    Jeka>> ja verkligen.. jag vill också veta.. vackert vitt och ska tydligen bli fint på kort och så gör de förmodligen inte ont att få på sig. Lagom tyngd skulle jag tro... Och bättre för fåglarna. Bara det är lika trevligt för gästerna..

    Annars blir det att köra på solrosfrön...

  • vixen not a tramp

    Man behöver väl inte håla det så länge i handen? Fukten från handflatan får socker att smälta och kladda, så en liten påse vore nog bra.

Svar på tråden Ris dödar visst fåglar