Inlägg från: Afrodite_Aug-07 |Visa alla inlägg
  • Afrodite_Aug-07

    Ris dödar visst fåglar

    Vet att jag sett en sida som sålde fejkris. det såg ut som ris, men var gjort av ett material som skulle vara fågelsäkert, och som smälte när det kom vatten på det. Någon som vet vad jag menar?

  • Afrodite_Aug-07

    En tanke bara.
    satt o sökte på google efter fågelvänligt ris. och hittade den här sidan.
    www.faktoider.nu/ris.html
    där står en del om just detta med att ris och fågeldöd är en myt. Men en sak togs upp som e lite intressant. på slutet står det ett utdrag ur moberg, och därefter en liten slutledning.
    "mycket mat i en svulten mage gör en sjuk"
    så många talar ju mot att just ris skulle döda fåglar, både veterinärer och andra kunniga säger att ris i sig skall inte vara en dödsorsak.
    Jag kom genast att tänka på en del stora torg med duvor jag sett, och ofta i närheten av dom flera döda fåglar.
    Kan det egentligen inte vara så enkelt att det inte är riset i sig som dödar fåglarna. Utan fåglar gör ju som många andra djur, dom äter efter tillgång. dom äter upp sig särskilt under sommaren inför flytt och kallare tider. Och dom föräter sig helt enkelt pga för stor tillgång.
    Då borde det ju inte spela roll om det är ris eller solrosfrön.
    Småfåglar är ju inte gjorda för att bli matade, minns själv hur känsligt det var när jag hade fåglar som liten.
    Äh vet inte, bara en tanke sådär. Så många som borde vara kunniga argumenterar ju mot att riset skulle kunna döda, samtidigt som det in fakto syns döda fåglar.
    Jag vet inte. kanske ändå såpbubblor är det säkraste.

  • Afrodite_Aug-07

    Har suttit och googlat på det här nu en hel del. Det jag finner.
    Svenska och utländska sidor från vetinärer, samfund, naturvårdsverk osv. Alla är eniga, ris är inte farligt för fåglar. Jag har inte lyckats hitta en endaste seriös sida som pekar på att ris skulle vara farligt för fåglar, men väl lätt över 50 st sidor (internationellt) som säger motsattsen.
    Det enda som pekar mot som jag funnit är en person här på BT som säger sig med egna ögon observerat att efter riskastning har hon funnit döda fåglar med uppsvällda magar.
    Från början var jag inställd på att detta kanske inte är en myt, men efter att verkligen ha lagt energi på att söka fakta så börjar jag vackla.
    Om nu ris är farligt så borde det ju någonstans finnas dokumenterat av någon kunnig instans, naturvårdsverk, veterinär, ornitolog eller annan kunnig. Men jag har inte kunnat hitta det.
    Jag är nu mer benägen att tro att detta är en myt eftersom alla experter i området talar mot att ris är farligt. Men jag är ju långt ifrån omöjlig att ändra uppfattning. Vore intressant att läsa om någon annan kunde hitta fakta som bevisar motsattsen, att ris skulle var farligt.

Svar på tråden Ris dödar visst fåglar