• Ladurée Addict

    Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?

    Efter en tid på BT har jag noterat att stora diamanringar som kostat en del väcker starka känslor.


     


    Är det för att vi i Sverige är uppväxta med jantelagen och att allting bör vara "lagom"? Eller är det någon annan bakomliggande orsak till detta? Skulle vara intressant att höra vad ni anser och hur ni resonerar kring detta.


     


    Jag har till viss del relativt svårt att förstå denna mentalitet då jag bott utomlands så länge. Bland mina vänner är det inte ovanligt med ringar runt 2-3+ karat. Att få en slät förlovningsring vore otänkbart. Min väninna kom nyligen hem efter semester i Sverige och berättade att hon inte såg några större diamanringar överhuvudtaget. Hon upplevde att hennes förlovningsring på drygt 2 karat ansågs som enorm.


     


    Hur tänker ni angående detta? Tror ni att trenden kommer förändras nu när tex prinsessan Madeleine stolt visar upp en drygt 4 karat stor Tiffany Novo ring? Skulle vara intressant att höra hur ni alla tänker kring detta?


     


    Obs! Låt oss hålla en god tåd i denna tråd och undvika pajkastning eller dylikt.


     


     


     


     


     


     


     


     


     


     

  • Svar på tråden Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?
  • HerrP
    Ladurée Addict skrev 2012-12-06 15:45:15 följande:

    Att få en slät förlovningsring vore otänkbart.
    Tror ni att trenden kommer förändras nu när tex prinsessan Madeleine stolt visar upp en drygt 4 karat stor Tiffany Novo ring? 


    Jag har två ärliga frågor till dig som du gärna får svara på;

    Varför är det otänkbart med en slät ring?

    Varför skulle man över huvud taget bry sig om vad prinsessan har för ring på fingret? (den ser förjävlig ut tycker jag)
  • Allis

    Inte ens ute i den mest perifiera bekantskapskretsen skulle jag kunna fiska upp någon som hade haft synpunkter på andras förlovningsringar - så länge ringbäraren själv inte bett om att få en synpunkt.


    Det där med väcker starka känslor beror nog mycket på vilka människor man frågar. Folk har väl grejer de gillar och *vad* man gillar är ju olika.

  • TheD

    Vad menas menas med dyrt?

    Jag försökte läsa alla inlägg men ledsen, det blev för mycket av blablabla ;)

    Prinsessan Madeleines ring är fin. Alla kan inte ha såna ringar. Sen kan jag tycka att det är tacky (ja, ni har haft tjafs om det ordet men det är vad jag tycker) med en stor sten på ringen oavsett förlovning eller vigsel för ofta kan det se ut som en ring som går att köpa på Glitter. Dvs smaklöst.


    Tror inte landet har något med hur vi väljer ringar i huvudtaget. Iaf skulel vi endast kunna köpa en slags ring inom landets gränser ;)

    För mig var det självklart att ha en slät (men mönstrad) förlovningsring och bling bling på vigselringen. Är frotfarande nöjd med mitt val. Giftermål är den finare biten vilket betyger stenar haha Men så ser jag på det hela.

  • MrsM

    Ja, jag tror att det kanske har att göra med en kombination av flera saker (eller olika beroende på vilken person som uttalar sig). Den anledning som jag kan känna mest med är väl en slags sorg över att kanske förlora vårt svenska arv. Så mycket idag är och blir sk amerikaniserat och kanske känns det lite hotfullt att vi ska förlora vårt arv av mer "nedtonade" förlovningsringar. Att det istället blir lite av den tävling, som jag hört mina amerikanska vänner säga att det kan vara där, om vem som kan få eller ge den största diamanten. Jag är själv förlovad med en Brittlevande irländare (som åxå har traditionen av att förlovningsringen ska vara större och finare än vigselringen) och vi valde ring ihop eftersom han visste att det viktigaste för mig var att den skulle vara speciell och en symbol för oss. Han ville ha en antik ring och gärna med grönt (Irland) och det gillade jag. Den ring som vi valde kostade mer än vad han kunde lägga ut just då, så jag betalade hälften. Den har två mindre diamanter och en 2ct grön ädelsten och efter snart 6mån kan jag fortfarande inte sluta titta på den. Den är så oss och det vackraste jag någonsin ägt. Ja, den är inte typiskt svensk men varje gång jag ser den tänker jag på min älskade och den är perfekt för oss och det är väl det som är viktigast?! Så kontentan är väl att det har ingen betydelse hur ringen ser ut. Är den "du" eller "ni" så tycker jag att alla förlovningsringar är vackra :)

  • Mmmaria

    Hej!


    Jag tror att Jantelagen till viss del kan vara orsaken, men främst tradition, mode och lågt intresse. Kanske att vi svenskar är lite mer praktiska (stor ring kan vara i vägen både på arbetstid och fritid) samt att vi hellre satsar på trygghet i form av att betala av lån eller ha en ekonomisk buffert.


    Tror att detta håller på att ändras lite pga medias bevakning av prinsessan och andra kändisar. Jag tror även att det i framtiden kommer att läggas mer pengar på tex ring då vi gifter oss senare i livet och har andra ekonomiska möjligheter.


     

  • anne på grönkulla

    Väcker verkligen andras ringar starka känslor? Jag har aldrig upplevt det, vare sig på BT eller i verkligheten - däremot har jag träffat på flera som anklagar andra för att missunna dem dyra ringar - har dock aldrig förstått på vilken grund. Har alltid tolkat det mer som att man vill dra uppmärksamhet till sin egen dyra ring...

  • jimmyojennifer

    Jag, personligen känner att människan alltid är avis på andra och ska därför ha åsikter. Är det inte smycken så är det varför man kör en så dyr bil, eller har ett så onödigt stort hus. Och är man inte avis vill man bara ha en åsikt för att ha den.


    Enligt våra svenska traditioner så bär vi enkla guldringar. Men vi utvecklas och vi går vidare i utvecklingen. Jag tycker att det är roligt att vi influeras av andra kulturer och traditioner. Jag personligen tycker att en stor diamantring är väldigt onödigt, men det har med att göra att jag som person inte använder den typen av smycken. En av mina vänner däremot älskar sin stora bling bling ring och tyckte verkligen att det var värt pengarna, självklart är jag glad för hennes skull men jag tycker att det är alldeles för mycket och hon tycker att min ring är obefintlig. Så det är väl himla tur att hennes ekonomi tillät hennes diamant. Jag skulle haft råd med en stor diamant men jag valde en enklare ring av smaksak.


    Jag tror däremot att om en person i mitt läge hade velat men inte haft råd med en stor diamantring skulle det nog varit en känslig fråga och inte något man skojar om som jag och min vän gör.


    Jag tror stora summor pengar sticker i ögonen på folk oavsett vad det är som har kostat. Varför vet jag inte.


     


     

  • SandraElisabet

    Jag måste säga att den här tråden är riktigt smaskig! Hade kunnat käka popcorn till intrigerna och ordväxlingen. Tummen upp för underhållningen. ;) (Menar inget respektlöst)

    Frågan är om ringens pris/storlek är en lika het debatt som budgeten för bröllopet över huvud taget? Eller är det främst det "onödiga" i att lägga pengar på ett eller två smycken?

    Personligen tycker jag inte om släta ringar. Så jag ska ha en stor sten på både förlovningsring och vigselring som jag sedan växlar mellan. Känns som ett fantastiskt beslut för mig, då det är sååå jag och jag har våndats över att inte vilja ha 2 ringar (typ en slät och en med lite mer bling) för jag tycker inte att det är fint på mig.

    Det är endå otroligt intressant att det är en så het debatt.... Är det för att folk blir upprörda över andra länders (usa, england etc) påverkan på den svenska?
    Ibland tror jag att många väljer dyra ringar helt enkelt för att de är dyra. Andra tycker verkligen om estetiken och andra gör sina val av traditionsskäl. Jag tror inte att det finns ett konkret svar faktiskt... Det rinner nog ganska djupt detta. :)

  • Anonym

    Jag har fatt ta ganska mycket skit for min ring som har en stor diamant pa, speciellt av mina svenska vanner/familj eftersom man "ska" ha en slat ring.

    Dock sa ar det ingen som har sagt nagot negativt om min ring dar jag bor (UK) eftersom det ar vanligare har. Jag tror inte att mina svenska slaktingar ar avundsjuka, jag tror snarare att de tycker att det ar sa himla onodigt att lagga sa mycket pengar pa en ring. Dock var det min blivande man som propsade pa diamant, sjalv tycker jag att slata ar ratt fina (aven om jag nu helst vill ha den jag redan har saklart! Glad )

  • afturelding

    Jag tycks ha missat detta helt. Är det verkligen så? Jag har då aldrig hört eller sett att någon klankar ner på någon annans ring, oavsett stenstorlek. 

    Jag tycker om det enkla, och min egen vigselring är en solitär, och det är dessutom en ametist. Men det är ju bara vad jag tycker och valt till mig själv, andra får ha hur stora och många stenar de vill. Det är ju inte jag som ska leva med den, och så länge man är nöjd så är ju det perfekt!

    Men visst kan det handla om jantelagen, liksom avundsjuka om man själv inte haft råd med den ring man vill ha.

  • Js Fästmö

    Kag upplever inte alls att folk reagerar negativt på en billig eller dyrare ri. Däremot tycker jag det säger mer om personen ifråga som har behov att berätta vad ringen kostar. Sedan så betyder det inte heller att en ring är dyr för att detvär en stor ring i mitten, vet flera som får kristall/glas i, eller köpt stenar med mindre klarhet i. Och egentligen ska ju det inte spela ngn roll. Men så länge man inte är ädelstenskunnig så har man noll koll på vad en tjusig ring kostar, den kanlika gärna vara inhandlad på pantbanken.

  • Anonym

    Man ska väl ha det man trivs med?

    En del har 18 karat ring som är slät o lika fin som en som vill ha 14 karat med en stor glasbit på?
    Eller en som inte är äkta alls utan bara massa krimskrams som säljs längs stränder i vissa länder....dom kan säkert också vara fina...tror jag...öööh...Förvånad

    Själv har jag slät ring....nedfällda (heter det så?) diamanter i vigselringen o jag hade bara blivit irriterad om ringarna varit i vägen när jag ska ta på vantar eller ska göra något.
    Känner inte heller att en "prålig" ring passar mig men den kan säkert vara fin på andra.

    Och jag får nog hålla med Jsfästmö....jag har aldrig hört någon undra om ringar på sådant vis. Eller har jag missat sådant här på BT Tomte

    Själv struntar jag fullkomligt i andras priser på deras ringar men kan gärna kika på ringarna ...men viktigast är att jag trivs i MIN!! Skrattande

  • Carina10

    Vaddå anonym??? Jag tyckte jag skrev i mitt namn....jaja....det är iaf jag som skrev förra inlägget :)

  • psychosomatic
    MrsM skrev 2013-01-21 00:19:01 följande:
    Ja, jag tror att det kanske har att göra med en kombination av flera saker (eller olika beroende på vilken person som uttalar sig). Den anledning som jag kan känna mest med är väl en slags sorg över att kanske förlora vårt svenska arv. Så mycket idag är och blir sk amerikaniserat och kanske känns det lite hotfullt att vi ska förlora vårt arv av mer "nedtonade" förlovningsringar. Att det istället blir lite av den tävling, som jag hört mina amerikanska vänner säga att det kan vara där, om vem som kan få eller ge den största diamanten. Jag är själv förlovad med en Brittlevande irländare (som åxå har traditionen av att förlovningsringen ska vara större och finare än vigselringen) och vi valde ring ihop eftersom han visste att det viktigaste för mig var att den skulle vara speciell och en symbol för oss. Han ville ha en antik ring och gärna med grönt (Irland) och det gillade jag. Den ring som vi valde kostade mer än vad han kunde lägga ut just då, så jag betalade hälften. Den har två mindre diamanter och en 2ct grön ädelsten och efter snart 6mån kan jag fortfarande inte sluta titta på den. Den är så oss och det vackraste jag någonsin ägt. Ja, den är inte typiskt svensk men varje gång jag ser den tänker jag på min älskade och den är perfekt för oss och det är väl det som är viktigast?! Så kontentan är väl att det har ingen betydelse hur ringen ser ut. Är den "du" eller "ni" så tycker jag att alla förlovningsringar är vackra :)
    Men åh, låter jättefint! Nu blev jag jättenyfiken på hur den ser ut! Kan du inte lägga upp en bild? :)
Svar på tråden Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?