• Ladurée Addict

    Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?

    Efter en tid på BT har jag noterat att stora diamanringar som kostat en del väcker starka känslor.


     


    Är det för att vi i Sverige är uppväxta med jantelagen och att allting bör vara "lagom"? Eller är det någon annan bakomliggande orsak till detta? Skulle vara intressant att höra vad ni anser och hur ni resonerar kring detta.


     


    Jag har till viss del relativt svårt att förstå denna mentalitet då jag bott utomlands så länge. Bland mina vänner är det inte ovanligt med ringar runt 2-3+ karat. Att få en slät förlovningsring vore otänkbart. Min väninna kom nyligen hem efter semester i Sverige och berättade att hon inte såg några större diamanringar överhuvudtaget. Hon upplevde att hennes förlovningsring på drygt 2 karat ansågs som enorm.


     


    Hur tänker ni angående detta? Tror ni att trenden kommer förändras nu när tex prinsessan Madeleine stolt visar upp en drygt 4 karat stor Tiffany Novo ring? Skulle vara intressant att höra hur ni alla tänker kring detta?


     


    Obs! Låt oss hålla en god tåd i denna tråd och undvika pajkastning eller dylikt.


     


     


     


     


     


     


     


     


     


     

  • Svar på tråden Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?
  • Chicita
    PiaB skrev 2012-12-10 23:10:01 följande:
    Tack! Förstår aldrig vad jag gjort för fel när det blir sådär.
    Du börjar skriva i den blåmarkerade citat-rutan... 
    Det har hänt mig några gånger också i början (och någon gång när jag haft lite bråttom att svara Flört)
    Ladurée Addict skrev 2012-12-11 07:58:23 följande:

    Jag tycker man bör respektera att vissa inte orkar delta i ändlösa diskussioner med mer passionerade medlemmar. 


    Här har jag en jättebra lösning.
    Om man inte vill diskutera mer så slutar man att svara.

    Att förvänta sig att få sista ordet i en diskussion oavsett om man gör det genom att säga att "nu slutar jag diskutera" eller "Du är så dum och elak så jag tänker inte fortsätta", är orimligt.
    Alla har rätt att få ge ett svar tillbaka om dom vill.
    Men jag behöver inte svara och därigenom fortsätta diskussionen... 
  • Sara 120707

    Tror jag får dela upp mitt inlägg i två bitar här.


    Först:


    Angående dyra ringar så undrar jag i hur stor grad det har med inköpsmotivationen att göra. Varför en stor diamantring?


    Jag fattar det bara inte, är det någon som kan förklara det för mig så tar jag med glädje emot denna förklaring till VARFÖR man vill ha en stor diamant för jag kopplar det verkligen inte och jag gissar att det för mig hänger ihop med att jag tycker det är läskigt hur mkt pengar folk kan spendera på en ring.


    Först tänkte jag utseendet, att man vill ha en ring i just den stilen och det kunde jag tycka att det var väl en anledning så god som någon. Men det är ju egentligen inte en särskilt god anledning eftersom det går att få en ring som ser exakt likadan ut för en bråkdel av priset.


    Det finns numera syntetiska stenar som är så lika diamanter att inte ens en juvelerare kan skilja dem åt förrän hen väger dem(el testar värmeledningsförmågan), visst dessa stenar är inte exakt lika hårda som diamanter men de är definitivt tillräckligt hårda för att bäras i en ring.


    Därför drar jag slutsatsen att priset faktiskt inte bara är verkan utan också i viss mån orsak. Detta är naturligtvis min personliga åsikt men jag reagerar definitivt när någon lägger massa pengar på något FÖR ATT det är dyrt, det känns bara väldigt främmande för mig.


    Om man då istället börjar fundera på om det även är just värdet man vill åt så kan man ju snarare börja fundera på om det är någon sorts investering, men det känns inte heller logiskt eftersom då skulle man väl inte bära runt den på fingret? Lite som att ha sina pensionsfonder i en ryggsäck var eviga dag..


    Och för alla som kommer att fråga, så skulle jag aldrig hoppa på någon med en stor diamantring jag konstaterar bara att det inte är för mig.


     


     


    För det andra:


    Är det fler än jag som bara sitter och gapar åt detta tråddrama???????


    Känns som jag snubblat in på familjeliv eller flashback utan att märka det


    Exakt vad är det passionsblomman skrivit som på något viss är attackerande eller ett påhopp? Jag kan för mitt liv inte hitta det och jag har verkligen LETAT. Är poängen att hon faktiskt diskuterar? I en diskussionstråd? How dare she? :-P


    Vill någon upplysa mig även i detta avseende så tar jag med glädje emot informationen jag "missat"........

  • passionsblomman
    lurigmumin skrev 2012-12-11 10:27:35 följande:
    Hela diskussionen mellan Stormhelen och Passionsblomman känns ju bara helt galen. Som sagt är det ju vuxna människor här på forumet och orkar man inte ta diskussioner så står det en fritt att bara lämna tråden utan oförskämdheter. Hur länge och hur gift man känns ju rätt oväsentligt.
     
    Jag hoppas bara stilla och smått desperat att åtminstone någon enstaka inte tycker att jag är galen, eller skyldig till att ha dragit igång det här. För jag har verkligen hela tiden försökt prata om själva ämnet-inte en sekund har jag haft för avsikt att bråka. Jag förstår inte riktigt hur det gick att läsa mitt förstainlägg så fel.

    Och mitt svar på "nu tycker jag vi tar och gräver ner stridsyxan" är faktiskt att jag aldrig haft någon från början, så jag behöver inte säga "å jamen DEt gör vi" utan "gör det du-den behövde du aldrig in the first place"

    Jag kan bara hoppas att det finns en eller annan därute som klarar av att se vad som egentligen händer under en diskussion-annars riskerar jag att dras med som om jag vore en riktig bråkmakare. Det känns ganska trist.  
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Norrskensflamman

    Men herregud!! VAR exakt, ange gärna numret på inlägget, har Passionsblomman hoppat på och kränkt någon i denna diskussion?? Så vitt jag kan se har hon bara diskuterat, lagt fram olika teorier, sakargument, sina åsikter och verkligen seriöst gått in för att diskutera och vända och vrida lite på fenomenet som TS undrade om. Eller har jag missat något? Jag tror att jag har läst alla inlägg nu och jag hittar faktiskt inte någonstans där hon varit oartig, otrevlig eller gått till personangrepp.


     


    Däremot har Stormhatten, eller vad hon nu hette, och TS gått in på rätt så personliga angrepp och riktigt otrevlig ton riktat mot Passionsblomman. Var är en trådmoderator?? Passionsblomman, du är din fulla rätt att trycka på anmälaknappen!


     


    Det är ju skrämmande om man hela tiden måste hålla med varandra för att få delta i en d-i-s-k-u-s-s-i-o-n-s tråd!

  • Fjärilen
    Ladurée Addict skrev 2012-12-06 15:45:15 följande:

    Efter en tid på BT har jag noterat att stora diamanringar som kostat en del väcker starka känslor.


     


    Är det för att vi i Sverige är uppväxta med jantelagen och att allting bör vara "lagom"? Eller är det någon annan bakomliggande orsak till detta? Skulle vara intressant att höra vad ni anser och hur ni resonerar kring detta.


     


    Jag har till viss del relativt svårt att förstå denna mentalitet då jag bott utomlands så länge. Bland mina vänner är det inte ovanligt med ringar runt 2-3+ karat. Att få en slät förlovningsring vore otänkbart. Min väninna kom nyligen hem efter semester i Sverige och berättade att hon inte såg några större diamanringar överhuvudtaget. Hon upplevde att hennes förlovningsring på drygt 2 karat ansågs som enorm.


    Jag tycker inte det hela behöver bli så komplicerat.

    Ringfrågan är ingen större skillnad än frågan om t ex  buffe o litet bröllop kontra stort bröllop på ett slott.
    Folk väljer det de vill prioritera ut ifrån sina egna förutsättningar.

    Nu vet jag inte vad du och dina vänner arbetar med, men jag tror att par som har t ex 20 000 i månaden innan skatt kontra ett par som har 80 000 i månaden har inte samma möjligheter.

    Om man då ordnar sitt bröllop med liten budget, men har kanske drömmar om ett stort pampigt, så är det väl inte så konstigt att det sticker i ögonen.

    Nu säger jag inte att det är fel på ett budgetbröllop.

    Men jag tycker generellt att många kollar på sina grannar, vänner osc och funderar på hur har de råd.... Det man inte vet är att de kanske har fåttt arv, äter extremt billig mat och snålar med allt för att har råd med renoveringen, resan, det stora pampiga bröllopetm eller den gigantiska ringen osv....

    Alla födds inte med en massa pengar, alla får inte så hög lön.  Livet är inte rättvist och det är det som jag tror att många glömmer bort.
  • Ladurée Addict
    passionsblomman skrev 2012-12-11 09:43:49 följande:
    Okej. Snacka om att tvåla till enskilda personer och gå till raka personliga angrepp.
    "Du är så jobbig att du borde förstå att nykomlingar inte kan väntas orka prata med dig och du borde inte vara här för då får folk en fadd smak i munnen Just du, passionsblomman, kan alltså gott hålla dig härifrån"

    VAR någonstans tycker du att du är trevlig, tillmötesgående och håller någon slags god ton? Som trådstartare borde du väl välkomna intresserad och uppriktiga svar och tankegångar som tillmötesgår din fråga?

    Dessutom, vad är det du borde förstått skulle bli så här? Ingen är vad jag kan se uprörd över dyra ringar här, och de de känslor som finns i svall verkar inte röra pengar öht.
    Det som hittills varit upprört, är du som blev stött för att någon helt enkelt tycker stora ringar är fula,
    kaffe och prata med folk.

    Det är tråkigt om du uppfattat det så. Jag menade givetvis inte att just DU ger mig fadd eftersmak i munnen! Det är din tolkning.


     


     


    Jag tycker inte att det finns något anmärkningsvärt i vad jag tidigare författat. Trist om du uppfattar mig så illa.


     


     


    Personen ifråga-HerrP, uttryckte inte att stora ringar är fula, utan skrev jävligt tacky! Hans inlägg var inte civiliserat, skulle jag författa ett liknande om små diamantringar skulle det bli ramaskri. Jag har full förståelse för om man har olika smak, men att kommentera någon annans val på ett så nedlåtande sätt är inte ok.


     


     


    I allmänhet brukar det inte vara en särskilt god idé att diskutera dyrare inköp eller en generös hushållsekonomi. Särskilt ej om majoriteten inte delar samma socioekonomiska bakgrund och har samma valmöjligheter.


     


     

  • passionsblomman
    Ladurée Addict skrev 2012-12-11 11:38:28 följande:
    passionsblomman skrev 2012-12-11 09:43:49 följande:
    Okej. Snacka om att tvåla till enskilda personer och gå till raka personliga angrepp.
    "Du är så jobbig att du borde förstå att nykomlingar inte kan väntas orka prata med dig och du borde inte vara här för då får folk en fadd smak i munnen Just du, passionsblomman, kan alltså gott hålla dig härifrån"

    VAR någonstans tycker du att du är trevlig, tillmötesgående och håller någon slags god ton? Som trådstartare borde du väl välkomna intresserad och uppriktiga svar och tankegångar som tillmötesgår din fråga?

    Dessutom, vad är det du borde förstått skulle bli så här? Ingen är vad jag kan se uprörd över dyra ringar här, och de de känslor som finns i svall verkar inte röra pengar öht.

    Det är tråkigt om du uppfattat det så. Jag menade givetvis inte att just DU ger mig fadd eftersmak i munnen! Det är din tolkning.


    Du skriver uttryckligen att jag borde förstå att folk inte orkar diskutera med mig-det går inte att tolka på så många andra sätt än att jag framstår som jobbig. Nice. 
    Helt bortsett från Stormhelen, tycker jag att DU om någon borde varit lite intresserad av mina tankegångar-jag har faktiskt ansträngt mig och funderat i flera dagar över din frågeställning och det känns förbannnat orättvist att du tillrättavisar MIG istället för att faktiskt bortse från uppenbara misstolkningar som andra (stormhelen i det här fallet) gjort. Jag har själv efter hennes utspel gjort mitt bästa för att föra samtalet vidare och föra in olika parametrar som jag tror spelar roll för hur vi reagarer på saker och ting.

    Jag har inte sagt något om personliga värderingar och inte heller vad jag själv eventuellt tycker. Utan tycker att ämnet i sig är intressant att diskutera-precis som jag gjort med tex PiaB. Jag tycker heller inte att du är konsekvent i ditt sätt att bemöta folk här. Ena stunden tycker du att det är bra attt någon vågar vara ärlig (för att den erkände att den är avundsjuk). När någon-visserligen med kraftuttryck, säger sin ärliga åsikt, så anmäler du den medlemmen-var det för att han svor eller för att du tog åsikten i sig som en förolämpning? för, det är ju faktiskt åsikter du bett om, varför det inte borde bli ett ramaskri ens när någon enstaka -måhända burdust-kläcker ur sig sin. Det är väl ganska väntat. Notera att jag inte skulle välja att säga så själv dock.

    Varför koncentrerar du dig på att tillrättavisa mig och kräver att just jag i egenskap av äldre medlem borde låta folk missförstå oemotsagda och låta dem hojta bäst de vill för att de kanske är stressade? Här är det lätt att fundera vidare över hur du rimligen kan veta vad för slags stressnivå någon annan lever under, baserat på hur länge man varit medlem här? Vad somhelst kan väl pågå oi våra liv, och deltar vi samtidigt i en diskussion, vilken som helst, måste väl samma regler för diskuterandet gälla för alla? Ansvaret för vad man tål eller har tid, ork eller lust med vilar därvidlag hundraprocentigt på en själv.
    Hur vore det om du istället läste vad jag sagt i ämnet och spann vidare på det?

    Jag har lagt ganska mycket tid och eftertanke och gjort en insats för att var med och skapa en intressant diskussion-som du i din trådstart sa att du ville ha. Jag tycker det är anmärkningsvärt att du inte verkar notera det överhuvudtaget-det är inte jag som fått frispel här. Jag råkar bara vara den som blev misstolkad. Och du går i försvar åt den personen-fast du borde se personangreppen-särkilt som du säger dig vara mån om en god ton. 
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • eml33h

    Tror TS och stormhelen gaddade ihop sig lite bara.
    Dom hör ju trots allt till skaran som har lite större budget, och har väl rätt så lika åsikter :)

    Jag står fast vid att jag faktiskt önskar att jag hade haft mer att lägga på ringar osv.
    Sen är det ju inte alls säkert att jag hade valt annorlunda om jag varit rik som ett troll.
    Jag är sjukt nöjd med det jag valt! och jag hoppas alla andra är det också, oavsett prislapp.

  • lurigmumin
    passionsblomman skrev 2012-12-11 10:49:20 följande:
    Jag hoppas bara stilla och smått desperat att åtminstone någon enstaka inte tycker att jag är galen, eller skyldig till att ha dragit igång det här. För jag har verkligen hela tiden försökt prata om själva ämnet-inte en sekund har jag haft för avsikt att bråka. Jag förstår inte riktigt hur det gick att läsa mitt förstainlägg så fel.

    Och mitt svar på "nu tycker jag vi tar och gräver ner stridsyxan" är faktiskt att jag aldrig haft någon från början, så jag behöver inte säga "å jamen DEt gör vi" utan "gör det du-den behövde du aldrig in the first place"

    Jag kan bara hoppas att det finns en eller annan därute som klarar av att se vad som egentligen händer under en diskussion-annars riskerar jag att dras med som om jag vore en riktig bråkmakare. Det känns ganska trist.  
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Jag menar absolut inte att du är galen =) det var själva diskussionen och hur det hela urartade som jag menade. Tycker inte heller att du är en bråkmakare utan försökte föra en saklig diskussion som tolkades helt fel av mot parten!
  • passionsblomman
    lurigmumin skrev 2012-12-11 15:15:18 följande:
    Jag menar absolut inte att du är galen =) det var själva diskussionen och hur det hela urartade som jag menade. Tycker inte heller att du är en bråkmakare utan försökte föra en saklig diskussion som tolkades helt fel av mot parten!
    Nä. Det kändes inte som att du menade så heller. Jag hoppades att du menade som du säger nu. Tack ska du ha.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
Svar på tråden Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?