• Ladurée Addict

    Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?

    Efter en tid på BT har jag noterat att stora diamanringar som kostat en del väcker starka känslor.


     


    Är det för att vi i Sverige är uppväxta med jantelagen och att allting bör vara "lagom"? Eller är det någon annan bakomliggande orsak till detta? Skulle vara intressant att höra vad ni anser och hur ni resonerar kring detta.


     


    Jag har till viss del relativt svårt att förstå denna mentalitet då jag bott utomlands så länge. Bland mina vänner är det inte ovanligt med ringar runt 2-3+ karat. Att få en slät förlovningsring vore otänkbart. Min väninna kom nyligen hem efter semester i Sverige och berättade att hon inte såg några större diamanringar överhuvudtaget. Hon upplevde att hennes förlovningsring på drygt 2 karat ansågs som enorm.


     


    Hur tänker ni angående detta? Tror ni att trenden kommer förändras nu när tex prinsessan Madeleine stolt visar upp en drygt 4 karat stor Tiffany Novo ring? Skulle vara intressant att höra hur ni alla tänker kring detta?


     


    Obs! Låt oss hålla en god tåd i denna tråd och undvika pajkastning eller dylikt.


     


     


     


     


     


     


     


     


     


     

  • Svar på tråden Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?
  • passionsblomman

    Mäh! Vart tog texten vägen?

    Lurigmumin, nä. Jag trodde inte att du menade så heller, utan hoppades att du menade så som du sa nu. Jag plockade bara upp det där med galen, för att man kan ju undra vad fasen folk tror när det uppenbart går att anta både det ena och andra beträffande min person, helt utan att jag pratat om något personligt överhuvudtaget. vare sig om mig själv eller någon annan.

    Mest spännande av allt är nog ändå, att jag med utgångspunkt i att jag varit här länge, borde begripa att folk inte rimligen kan ha tid att vare sig läsa vad som står, eller svara sakligt-än mindre ta till sig att de kanske fattat fel-och isåfall själva ta på sig ansvaret för det, kanske tillochmed be andra om ursäkt för att man flugit ut i onödan-för att deltagaren i diskussionen kan antas vara stressad av sin bröllopsplanering! (för några andra stressmoment för andra människor finns givetvis inte-inte som står i paritet till en bruds bröllopsstress...
    Och om jag själv inte är gift då? och också planerar bröllop? Borde vi inte då alla avstå alla diskussioner för då kan vi dra slutsatsen att stressade blivande brudar inte klarar att föra en saklig diskussion)

    Fantastiskt! Om det inte vore så otroligt dumt, skulle det nästan kunnat vara roligt.
    Eller, det ÄR ganska roligt. Och dumt.

    Jag beklagar att jag ofrivilligt bidragit till att tråden blev en diskussion om hur man har en diskussion, istället för en diskussion om huruvida dyra smycken väcker starka känslor. Min avsikt var aldrig att bli den sortens center of attention. Iakttagelser, intryck och funderingar runt vår inställning till flärd och hur den ser ut i jämförelse med vår omvärld, var annars ett ganska intressant ämne. Vilket jag också försökte bidra med tankar runt-även om inte trådstartaren märkte det.

    Ibland fortsätter sådana här trådar och diskussioner långt utöver vad TS tänkt från början-en tråd får efter hand eget liv och kan få nya topics som ändå hör ihop, allt eftersom samtal pågår. Inte sällan sker det långt efter att TS själv övergivit sin tråd. Det brukar vara ett tecken på ett levande forum där folk är lite med och deltar. Hur det blir med den här, återstår att se. För närvarande känns förutsättningarna lite sådär.

    En sak jag tror man behöver ha klart för sig, är att det behövs tillräckligt många som tycker tillräckligt olika för att det ska bli mer än ett par likartade inlägg. Vill man ha ett stort antal deltagares syn på saker, så får man hålla ganska högt i tak och låta folk komma till tals utan att vara för snabb vare sig på anmäla-knappen eller med egna pekfingrar. Man måse inte gilla allt som skrivs-men vill man verkligen veta något från sin omvärld, måste man tåla att det sägs. Även om innehållet skaver.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • PiaB

    Jag tycker fortfarande ingen varit otrevlig i den här tråden, utan att ha läst igenom allt en gång till. Men jag har iallafall inte reflekterat över det. Mer än den enda kommentaren om att diamantringar är "djävligt tacky". Det kanske inte hade behövt uttryckas så, men hallå, såå himla farligt var det inte. Däremot tycker jag fortfarande att passionsblomma blivit orättvist påhoppad.


     


    Förövrigt har jag läst igenom en del ringtrådar med anledning av detta. Och jag hittar ingen där det väcks starka känslor över priset. Den enda är den om att försäkra en dyr ring där någon reagerade starkt, men som senare också bad om ursäkt för att hon/han inte tänkt igenom att priset faktiskt behövde stå i den trådstarten.


    Däremot är det ett väldigt ååååande och jag vill också haaaaa i de trådarna


     


    Jag börjar på allvar fundera på om det faktist är så att en dyr ring eller vad det nu är, INTE väcker så mycket uppmärksamhet... Men att man gärna vill att den ska göra det... så då kanske man själv går igång på den enda kommentaren som skrivits och påstår att det är så typiskt bara för det är dyrt.


     


    Jag säger igen att det är fullständigt ointressant vad andra spenderar på sina bröllop, hus, semestrar, bilar o.s.v Och jag förstår faktiskt inte var det kommer ifrån att det skulle väcka så starka reaktioner. Kan ingen som läst sådana trådar läka till dem? Skulle vara intressant. Och jo, jag vet att det händer. Det händer åt bägge håll. Men att det skulle vara ett stort problem undrar jag.


  • HerrP
    Ladurée Addict skrev 2012-12-11 11:38:28 följande:
    passionsblomman skrev 2012-12-11 09:43:49 följande:
    Okej. Snacka om att tvåla till enskilda personer och gå till raka personliga angrepp.
    "Du är så jobbig att du borde förstå att nykomlingar inte kan väntas orka prata med dig och du borde inte vara här för då får folk en fadd smak i munnen Just du, passionsblomman, kan alltså gott hålla dig härifrån"

    VAR någonstans tycker du att du är trevlig, tillmötesgående och håller någon slags god ton? Som trådstartare borde du väl välkomna intresserad och uppriktiga svar och tankegångar som tillmötesgår din fråga?

    Dessutom, vad är det du borde förstått skulle bli så här? Ingen är vad jag kan se uprörd över dyra ringar här, och de de känslor som finns i svall verkar inte röra pengar öht.

    Det är tråkigt om du uppfattat det så. Jag menade givetvis inte att just DU ger mig fadd eftersmak i munnen! Det är din tolkning.


     


     


    Jag tycker inte att det finns något anmärkningsvärt i vad jag tidigare författat. Trist om du uppfattar mig så illa.


     


     


    Personen ifråga-HerrP, uttryckte inte att stora ringar är fula, utan skrev jävligt tacky! Hans inlägg var inte civiliserat, skulle jag författa ett liknande om små diamantringar skulle det bli ramaskri. Jag har full förståelse för om man har olika smak, men att kommentera någon annans val på ett så nedlåtande sätt är inte ok.


     


     


    I allmänhet brukar det inte vara en särskilt god idé att diskutera dyrare inköp eller en generös hushållsekonomi. Särskilt ej om majoriteten inte delar samma socioekonomiska bakgrund och har samma valmöjligheter.


     


     


    Jag får väl helt enkelt bidra med en förklaring av ordet "tacky" till en början. Det verkar råda en viss förvirring kring det: http://www.urbandictionary.com/define.php?term=tacky
    Jag väljer termen "tacky" för att "ful" inte riktigt beskriver den där avsaknaden av känsla för stil som jag ville åt.

    Mitt inlägg var inte civiliserat? Det är uppenbarligen så att man slår ifrån sig med näbbar och klor här. Har du/ni svårt att ta att man tycker det är fult med en stor diamantring på fingret?
    Jag lade inga som helst värderingar i övrigt i att man har pengar att spendera. Har man det är det bara att gratulera. Däremot - säger jag igen - går det inte att köpa god smak. För mig är det inte god smak att bära 10 karat diamant på fingret. Det är fult och tyder på en bristande stilkänsla - enligt mig.

    Sedan kan man anklaga mig för att skrika om min egen åsikt, men det var det jag trodde man gjorde här?
    Jag gjorde det rätt tydligt också tycker jag, att det var min personliga åsikt. Så varför ska jag då "akta mig för att uttrycka sig så"?

    Familjeliv, Flashback, Brollopstorget. Det är ju ändå samma folk till väldigt stor del.

     
  • HerrP
    Ladurée Addict skrev 2012-12-10 06:12:31 följande:

    Ditt inlägg är oförskämt och inte författat med en hövlig ton som är brukligt på BT.


     


    Vem är du att överlägset sätta dig över andra människors val?


     


    Ditt resonemang vacklar när du först högljutt deklarerer att " stora feta diamanringar är bara jävligt tacky". När du sedan skriver att " å andra sidan är ju god smak högst subjektivt".


     


    God smak är just som du skriver högst subjektivt. Därför tycker jag man bör passa sig för att överlägset sätta sig över andras val. Det är om något arrogant.


    Frågan som TS ställde var som sagt varför det blir så upprörda känslir kring en dyr diamantring. Det kan väl du svara på, du som är upprörd?
    Resonemanget vacklar inte. Det är din förståelse av det som inte är fullständig. 
  • maxmamma

    jag som fattar noll av vad ord  betyder så ordet tacky betyder smaklöst alltså??

  • Ladurée Addict
    HerrP skrev 2012-12-12 12:01:43 följande:
    Sedan kan man anklaga mig för att skrika om min egen åsikt, men det var det jag trodde man gjorde här?
    Frågan som TS ställde var som sagt varför det blir så upprörda känslir kring en dyr diamantring. Det kan väl du svara på, du som är upprörd?

    Hur kommer det sig att du fått den uppfattningen? Beter du dig så i IRL också?


    Icke då! Jag reagerade endast över hur du valde att författa dina åsikter.


     


    Det lustiga är att jag aldrig någonsin nämnt hur min ring ser ut. Enbart vad vissa av mina bekanta och vänner valt att bära.


     


    Önskar er alla en riktigt trevlig God Jul!

    Själv kommer jag att koncentrera mig på alla dom positiva bitarna och vår kommande vintersemester på varmare breddgrader.

  • passionsblomman
    Ladurée Addict skrev 2012-12-12 15:08:55 följande:

     


    Det lustiga är att jag aldrig någonsin nämnt hur min ring ser ut. Enbart vad vissa av mina bekanta och vänner valt att bära


    Nä. Just det. Och ingen här har ju heller kommenterat någons personliga ring. Ingen har heller ifrågasatt någons inställning eller anklagat någon för något.  

    Det som givits är ju olika åsikter om vad man allmänt tycker-i de fall någon tyckt något. Annars har inläggen mer handlat om förslag och infallsvinklar utifrån hypotesen att starka känslor skulle väckas av ringar.
    Många av svaren ifrågasätter var de starka känslorna finns och flera har letat utan att hitta dem.
    Det ställs också frågor om vad du menar-om det är här på BT eller ute i svenska samhället öht du stött på de här starka känslorna.

    Det känns lite oengagerat av dig att slänga ut en fråga utan att följa upp den bättre och man kan undra vad det egentligen var du ville veta? Du tycks också dra underliga slutsatser utifrån saker som aldrig sagts. då menar jag att du tex säger att "du borde förstått att det skulle bli så här, eftersom pengar väcker sådana känslor".
    Hur kan du få trådens svar till det? Ingen är ju öht upprörd över pengar!?!

    Det kvarstår också som faktum, att det bara är två personer här, som hittills klistrat etiketter och egenskaper på folk, och antagit både det ena och andra som riktar sig till person, inte sakfrågor. Bland de två personerna ingår du själv och därmed diskvalificerar du dig fullständigt från positionen där du kan avkräva andra god ton eller respekt.

    Trist. Frågan och de som svarade var värda lite mer engagemang och eftertanke.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Anonym
    HerrP skrev 2012-12-12 11:57:35 följande:
    Jag får väl helt enkelt bidra med en förklaring av ordet "tacky" till en början. Det verkar råda en viss förvirring kring det: www.urbandictionary.com/define.php?term=tacky
    Jag väljer termen "tacky" för att "ful" inte riktigt beskriver den där avsaknaden av känsla för stil som jag ville åt.

    Mitt inlägg var inte civiliserat? Det är uppenbarligen så att man slår ifrån sig med näbbar och klor här. Har du/ni svårt att ta att man tycker det är fult med en stor diamantring på fingret?
    Jag lade inga som helst värderingar i övrigt i att man har pengar att spendera. Har man det är det bara att gratulera. Däremot - säger jag igen - går det inte att köpa god smak. För mig är det inte god smak att bära 10 karat diamant på fingret. Det är fult och tyder på en bristande stilkänsla - enligt mig.

    Sedan kan man anklaga mig för att skrika om min egen åsikt, men det var det jag trodde man gjorde här?
    Jag gjorde det rätt tydligt också tycker jag, att det var min personliga åsikt. Så varför ska jag då "akta mig för att uttrycka sig så"?

    Familjeliv, Flashback, Brollopstorget. Det är ju ändå samma folk till väldigt stor del.

     
    Jag reagerade faktiskt också på ditt val av ord. Ordet "tacky" är ju absolut nedvärderande, det inser ju du förmodligen själv också. Det är ju i princip samma sak som att jag skulle kalla någons stil t.ex. "white trash", man får absolut tycka så, men det är inte okej att säga det till någon. Det jag menar är att det inte är okej att klanka ner på någons personliga stil/smak. 
  • HerrP
    Ladurée Addict skrev 2012-12-12 15:08:55 följande:

    Hur kommer det sig att du fått den uppfattningen? Beter du dig så i IRL också?


    Ja jag talar absolut om vad jag tycker och tänker IRL också. Gör inte du det?
    Jag vidhåller att ett forum är till för att vädra sina åsikter, särskilt i trådarna där någon ber om ens åsikt eller frågar någonting.

    Sola lagom.
  • HerrP
    Anonym skrev 2012-12-12 19:42:26 följande:
    Jag reagerade faktiskt också på ditt val av ord. Ordet "tacky" är ju absolut nedvärderande, det inser ju du förmodligen själv också. Det är ju i princip samma sak som att jag skulle kalla någons stil t.ex. "white trash", man får absolut tycka så, men det är inte okej att säga det till någon. Det jag menar är att det inte är okej att klanka ner på någons personliga stil/smak. 
    Vad menar du nu? För det första har jag inte riktat mig till någon specifik person eller användare. Att någon tar åt sig mer än någon annan är det svårt att göra någonting åt för mig. För det andra handlar det inte om att klanka ner. Jag skrev en ärlig åsikt om varför det inte är snyggt eller vettigt med en stor diamant på fingret. Att man då väljer att tolka "tacky" som någonting nedsättande mot person, får än en gång stå för den enskilde.
Svar på tråden Varför väcker en dyr förlovningsring så starka känslor?