Inlägg från: kitkät |Visa alla inlägg
  • kitkät

    Orientaliskt bröllop

    Vad synd om hon verkligen hade velat ha en bröllopsfest och fick kompromissa bort det för att han är folkskygg. Hoppas hon är lycklig över sin "möhippa", så att hon inte är ledsen över att hon inte fått en riktig bröllopsfest. 

    Jag har också hört "Vadå, måste man ringa och OSA även om man kommer? Det är väl bara om man inte ska komma som man måste ringa och tala om det?". 
    Hoppas inte det är många som har den uppfattningen, då blir jag galen! Oh, så fort OSA och gästlista kommer på tal så blir jag irriterad! Men jag ska inte gå händelserna i förväg, det kanske går jättebra ändå.

    Föresten, tack för ditt tips angående instrumentalisk musik till tårtan!  

    Hur har ni tänkt ha dukningen på bröllopet? Det funderar jag mycket kring.  

  • kitkät

    Sanct, 
    Det är absolut inte tabu att fråga. Kul att du hittat hit!
    Jag kan bara svara för mig själv och mitt & min blivande mans bröllop - vi har bjudit 225 gäster och vårt bröllop kommer att kosta ~250 000 kr. Då har jag räknat med allt som hör bröllopet till, exkl. bröllopsresa! Bröllopsresan kommer kosta ~60-70 000 kr sammanlagt.
    Hursomhelst, vi har inte sparat speciellt länge. I kanske ett år, mer eller mindre.

    Det som är på syrianska bröllop är att gästerna skänker en pengagåva till brudparet istället för materiella bröllopsgåvor såsom hushållsapparater och prylar. Det brukar vara rätt stora summor, beroende på hur nära släkt man som gäst är med brudparet. Min fästman är svensk och vi har talat om för dom svenska gästerna att vi önskar oss pengagåvor, precis som det brukar vara på syrianska bröllop. Alla tycker att det är skönt att slippa tänka på bröllopspresent! Självklart är det frivilligt och det är helt ok att ge bort en brödrost till brudparet om man hellre vill det! 

    I slutändan så går brudparet kanske plus-minus-noll, men vissa går plus och vissa går minus. I slutändan kostar inte bröllopet så mycket, om man räknar med gästernas pengagåvor. Man får liksom tillbaka en del eller allt som man lagt ut på bröllopet. Och dom pengarna kan man sedan använda till att köpa möbler, hushållsapparater och prylar tlll hemmet. Dom allra flesta syrianska brudpar flyttar ihop efter bröllopet och då får dom själva bestämma vad dom vill köpa till sitt hem, med gästernas pengagåvor! Då undviker man också att få 250 stycken brödrostar. 

    Så egentligen, om man ska dra det krasst så innebär det egentligen att brudparet bara lägger ut pengar till bröllopet, men som dom sedan får tillbaka på bröllopsdagen av gästerna. Och då kan dom använda pengarna till vad dom vill - som jag nämnde ovan - möbler, hushållsapparater, smekmånad, spara dom på banken och köpa lägenhet senare etc. 

    Jag personligen tycker att det är en bra tradition (att gästerna skänker pengagåvor istället för materiella presenter) för då får brudparet hjälp på traven, både att få det bröllopet som dom vill ha (med förutsättning att dom lyckas spara så mycket pengar som drömbröllopet kostar) men också att kunna starta ett nytt liv tillsammans med en ordentlig slant!
    Nu kan vi få vårt drömbröllop som kostar 250 000 kr, samtidigt som vi får tillbaka stora delar av det beloppet av gästerna i form av pengagåvor och då kan vi lägga dom pengarna på att köpa möbler och inredningsprylar till vårt nya gemensamma hem. Annars så kan jag förstå att man inte vill lägga så mycket pengar på ett bröllop, men det är annorlunda för oss eftersom vi har en sådan tradition som innebär att gästerna bidrar med ekonomisk hjälp till brudparet! 

     

  • kitkät

    Lavelii,
    Vi har också bestämt oss för att skippa gästboken. Känns inte som att speciellt många kommer ta sig tid att skriva i den när det händer så mycket med middag, dans etc. Det är bara en onödig detalj. Om gästerna vill skriva en hälsning till oss så kan dom göra det på ett gratulationskort och stoppa in i kuvertet! 

    Ja, jag kommer köpa ett paraply. Men jag hittar inget som jag gillar! Det finns en som jag har sett, men den har svart skaft och det gillar jag inte. Du får gärna hojta till om du hittar något snyggt. Och den måste vara i elfenbensvitt (ivory) eftersom min klänning är det! 

    Idag fick jag hem mina örhängen som jag ska ha på bröllopet. Så jävla snygga! :)  
    Dom har en perfekt balans mellan diskret, klassiskt men ändå bling-bling.

    En sak som jag nojar mig över är hur klänningen sitter på min kropp. Alltså inte klänningen i sig, den älskar jag. Men det är min kropp. Jag gick ner 13 kg för några år sedan, efter en period av sorg i mitt liv. Och även om jag lyckats gå upp ett eller två kg sedan dess så är jag fortfarande tunn (väger ca 51 kg till mina 170 cm). Usch vad jobbigt det är att säga det högt. Då inser jag hur mycket jag gått ner i vikt. Jag har inga höfter eller rumpa typ. Och jag tycker inte att klänningen sitter precis så som jag vill att den ska sitta på mig. Jag hade velat ha en rumpa eller höfter som bar upp den upptill.
    Kanske behöver den sys in ännu mer, för att framhäva dom små formerna jag har?  Alltså den sitter ju tajt över mage, men ändå inte snortajt, man skulle kunna ta in kanske två cm till. Hur sitter era klänningar? Sitter dom jättetajt, så ni knappt kan andas? 
    Modellen på min klänning är ju så att den går ut i en A-form strax vid höfterna! Nu har ju ni andra modeller på era klänningar, så kanske svårt för er att svara eftersom era inte ska sitta tajt kring magen, ellerhur? 

  • kitkät

    Viola, 
    Vad kul att ha dig tillbaka! :)
    Hur går det för er? Förstår att det är fullspäckat nu. Är din blivande hemma i Sverige för gott nu?

    Det går bra för oss, tack för att du frågar! Men jag känner mig ändå stressad! Vi har en del att fixa och trixa med, men det måste börjar bli klart. Snart är det bara två månader var för oss. Det går fort!

    Angående smycken så kommer nog jag också skippa armband. Halsband skippar jag definitivt! Har köpt ett par örhängen från Olivier Laudus. Fick faktiskt hem dom idag, jättefina och "diamanterna" är ordentligt fattade med klor. Nu behöver vi bara beställa min vigselring och så vill jag hitta ett fint hårsmycke. 

    Lavelii,
    Det var faktiskt inte en helt dum idé - att klä skaftet i något tyg. Men jag vette fan om jag har lust att pyssla med det också. Men kanske värt det? Så ser den ut i alla fall: www.bubblesluxury.se/se/art/brollopsparaply-ivory.php

    Vilken fin klänning din mamma köpt. Min mamma har inte ens börjat titta ordentligt på klänning till sig. Det är dags! Vi tänkte också ta en tripp till Södertälje med min mamma, vill du säga vilken butik ni var inne på, så kan vi undvika den? Jag klarar inte av butiksägare av den typen! 
    När jag letade brudklänning så var jag inne på Drottninggatan Brud och fest. Dom fick mig att vilja fly därifrån illa kvickt, just av den anledningen. Dålig försäljningstaktik.
    Först så försökte dom lura på mig en trasig och smutsig brudklänning som hade hängt alldeles för länge i deras butik och när jag frågade efter medhörande midjeband, så sa dom att det inte ingår något midjeband till den klänningen (fast jag vet att det gör) och sedan gick en av dom och tog fram ett trasigt midjeband bakom kassan och sa att jag kunde få den på köpet. Haha! På köpet? Den hör ju till klänningen, jag hade kollat på märkets hemsida innan! 
    Och när jag frågade vad min brudklänning skulle kosta så sa dom: "Den kostar 17000 kr, men du kan få den för 15000 kr, men bara för att du är syrian".
    Det är bara det att jag hade tittat på "rekommenderat pris" för klänningen och priset låg på runt 11000 kr. Och det var det priset jag fick av White Birds. Först tänkte jag att det kan inte stämma att White Birds säljer klänningen så billigt, jämfört med Drottninggatan Brud och fest, något måste vara fel. Men så mejlade jag till Mori Lee direkt och frågade och det stämde! Klänningen ligger på det priset. Alltså tar dom extrema överpriser och lurar sina kunder! 
    Jag litar inte på såna människor och undviker gärna såna butiker om jag kan! 

    Jag har klänningen hos mina föräldrar, så jag ska åka dit i helgen och prova den igen så får jag känna efter. Jag har inte tillräckligt framhävande höfter eller rumpa för att "bära upp" den känns det som. Därför behöver jag antingen sy in den en aning till för att framhäva mina formlösa former (HAHA) eller sy till tyllvolanger på min underkjol för att få mer volym upptill. Mamma kan hjälpa mig med det! 
    Usch, jag tycker inte om att vara så nojig. 
    Men vad är det du håller på att fixar med din klänning? Du nämnde förut att den ska fixas. 


     

  • kitkät

    Lavelii,

    Ok. Men vad skönt, då har du inte behövt sy in klänningen eller ta på längden?

    Vad tror du, behöver jag ha ett armband? Om du tänker på hur min klänning ser ut (det är ju små, små skimrande "paljetter" över hela överdelen och på spetsapplikationerna på underdelen), örhängen + hårsmycke som jag inte köpt ännu.
    Jag har hela tiden varit inställd på att ha ett armband, för att jag tänkt att det blir tomt på armarna annars. Men så har jag börjat tänka om. Det kanske blir för mycket istället med ett armband, örhängen och hårsmycke. Kanske finare med enbart örhängen och hårsmycke, med tanke på att min klänning skimrar väldigt mycket också.

    Det finns ju ett medföljande midjeband (se bild: http://www.morilee.com/bridals/bridal/1915) som jag inte heller har bestämt om jag ska ha på mig eller inte! Vad tror du?  

    Jag har en bild på klänningen på mobilen, men den är från sidan så man ser inte så mycket ändå! Men när jag åker hem i helgen och provar klänningen igen så ska jag försöka komma ihåg att ta en ordentlig bild så kan jag visa till er via privat meddelande! :) 

  • kitkät

    Viola, 
    Jag förstår inte. Varför ville dom inte tala om storlek på klänningarna?
    På vilket sätt vinner dom på att inte tala om det?  

  • kitkät

    Lavelii,
    Jag kommer nog ha midjebandet, ville bara ha bekräftelse på att det blir snyggt! Och armband kommer jag också skippa, det blir en sak mindre att tänka på. Haha.
    Om jag hittar något litet, diskret armband så kanske jag kör på det. Men jag ska inte stressa över ett armband, hittar jag inget som jag gillar så är det inte hela världen!
    Jag har aldrig smycken till vardags, varken örhängen, halsband eller armband - bara min förlovningsring! Anledningen till att jag tänker att det kanske känns tomt är för att till  bröllop har brudar oftast armband. 

    Haha jag får väl verkligen hoppas att det hon i butiken sa till dig inte stämmer på alla blivande brudar. Jag vill då inte gå ner ännu mer i vikt! Vart köpte du din klänning ifrån föresten?

    Och får jag fråga vilken butik ni beställde din mammas klänning ifrån? 
    Min mamma har inte köpt någon klänning ännu, så vi tar tacksamt emot tips på butiker! :) 

  • kitkät

    Lavelii,
    Jag vet att det är mer eller mindre en tradition att brudgummens föräldrar ger bruden ett smyckes-set, men oftast så får väl bruden dom i slutet av bröllopsfesten? Jag har faktiskt inte varit med om att bruden får det innan vigseln, eller det är inget jag har tänkt på i alla fall. Alla vet ju att bruden redan gjort upp en plan om vilka smycken hon ska ha, och då är det ingen som kommer och förväntar sig att bruden ska ha dubbla halsband och armband, eller att hon ska ta av sig dom smycken som hon redan satt på sig. Därför så brukar smyckes-setet ges till bruden i slutet av bröllopsfesten, när brudparet står för att ta emot gratulationer - innan alla gäster ska hem. Då brukar brudgummens föräldrar ge bruden smyckes-setet.
    Jag tror inte du behöver vara orolig över det!


    Vilken fin slöja du har, vet du vad? Jag tror att det är den jag provade också. Men den kändes för mycket till min klänning faktiskt. Vet du hur många lager tyll det är?


    Mustikka,
    Jag är också nyfiken på hur det går för er nu sista dagarna innan bröllopet? Och hur det känns?


     

  • kitkät

    Föresten tjejer, har ni någon gång beställt något via nätet från USA eller annat utomeuropeiskt land? Hur funkar det med tull och sånt?
    Hårsmyckena som jag visat er kommer ju från USA eller Kanada. Hur funkar det om man beställer därifrån?

Svar på tråden Orientaliskt bröllop