Inlägg från: kitkät |Visa alla inlägg
  • kitkät

    Orientaliskt bröllop

    Vad fin din klänning är! Jag älskar spets och allt som inte är axelbandslöst! :)  
    Var den jättedyr? 

  • kitkät

    Viola, 
    Jag läste artikeln du länkade till om bestman/marskalk/brudtärna!
    När jag skriver marskalk så menar jag just bestman! Alltså den som står framme vid altaret bredvid brudgummen! Bestman är ju egentligen inte ett svenskt ord så när jag skriver marskalk så syftar jag just på bestmannen. Det är därför som jag ibland skriver marskalk och ibland skriver jag bestman. Men jag syftar fortfarande på samma person/funktion. 
    Jag blir inte klokare av artikeln, för brudtärna är fortfarande den som står framme med en vid altaret och bestmannen/marskalken är fortfarande den som står framme med en vid altaret, dvs. dom är vittnen! Så jag förstår inte vad skillnaden mellan marskalk och bestman är fortfarande, det är ju samma person och dom fyller samma funktion. Det är bara olika ord, det ena ordet är engelskt och det andra är svenskt. 
    Och visst man kan låta bestmannen/marskalken ta emot gästerna etc (som det står i artikeln), men han är fortfarande den som står framme vid altaret vid brudgummens sida och vittnar när dom ingår äktenskap.  
    Vi kommer alltså ha två bestmans (dvs. marskalkar) och två brudtärnor som ska stå framme med oss vid altaret! Jag har aldrig hört talas om att marskalk och bestman är två olika funktioner, så jag vet inte vad vett-och-ettikett-gubben svamlar om! 

    Jag hoppas inte du tror att jag är dum eller envis, men jag köper bara inte resonemanget att "vittnen" och "bestman, dvs. marskalk/brudtärna" är olika funktioner, eller att bestman och marskalk inte syftar på samma sak. 

    För att betona vad jag menar så kopierar jag från Wikipedia:
    Bröllopsmarskalk, även kyrkomarskalkbrudsvenn eller best man, är roll som oftast innehas av en man, men som även kan innehas av en kvinna, i samband med bröllop. Bröllopsmarskalken är oftast brudgummens bäste vän eller bror. Brudens motsvarighet är brudtärnan

     

  • kitkät

    Det jag försöker säga är att jag fortfarande inte förstår varför ni skiljer mellan "vittnen" och "bestman/brudtärna"! 
    Dom fyller jlopu samma funktion och har precis samma uppgifter! 
    Det är dom som står vid altaret bredvid brudparet! Våra två bestmans och brudtärnor kommer även sitta med oss vid honnörsbordet. För på syrianska bröllop så sitter brudparets "vittnen" dvs. "bestman/brudtärna" vid brudparets bord på bröllopsfesten!  
    Men jag håller med dig om att det inte är vanligt med två bestmans och två brudtärnor på syrianska bröllop!

  • kitkät

    Pagnie,
    Oj, oj, oj. En månad kvar! Har ni allt klart nu? Vad är kvar att fixas?

    Mustikka,
    Hm.. Det tycker jag är riktigt respektlöst - att ta med sig barnen trots att ni uttryckligen har bett dom att lämna barnen hemma. Vad synd att vissa inte kan respektera brudparets önskan om barnfritt bröllop.  
    Vilka är det som har sagt att dom ska ta med sig barnen ändå? Är det nära släktingar eller lite mer avlägsna? 

    Viola,
    Jag är jätteglad för din skull, visst känns det som att ett ton sten har lyfts från dina axlar?
    Sa Sara något om hur lång leveranstid det är på slöjor?  

  • kitkät

    Har ni fått in alla svar nu från gästerna? Var det många som ni/din svärmor behövde jaga? 
    Hur många tackade nej och hur många gäster blir ni slutligen? 

  • kitkät

    Viola,


    Jag ska till Sara om två veckor! Då ska jag hämta hem min klänning också. Jag vill ha en slöja som är helt i tyll, alltså utan spets eller pärlor. Den ska vara lång, minst 4 meter!
    Är din slöja lång eller kort? Kommer du ha den hela bröllopsdagen eller ta av den efter vigseln? Jag vill ha slöja hela dagen/kvällen men jag funderar på om jag kanske ska köpa en kort att byta till på bröllopsfesten. Kanske blir jobbigt med en så lång slöja när man dansar etc.

  • kitkät

    Jag tänkte inte alls på att det skulle vara så långa leveranstider på slöjor, jag tänkte att det bara är att gå in i en butik och köpa med sig en slöja hem! Dumt, annars hade jag ju också beställt det tillsammans med klänningen. Men det tänkte jag ju inte på då! Nu blir jag nervös när du säger så. Men det är ändå 3,5 månad kvar till bröllopet... Det borde vara gott om tid!

  • kitkät

    Mustikka,
    Jag blir uppriktigt upprörd när jag läser det du skriver om era gäster och deras respektlösa inställning till er önskan om ett barnfritt bröllop!
    Det handlar ju både om en kostnadsfråga och om en önskan att faktiskt slippa gråt, spring och skrik på ert bröllop. Då bör gästerna respektera detta! Jag skulle aldrig prompt envisas med att ta med mig barn om nu brudparet tydligt uttryckte att barn inte är välkomna. Hur har man mage att göra så, undrar jag? Dom kan lika gärna stanna hemma med sina barn tycker jag.  
    Vi har faktiskt haft tur; för det första så har mina föräldrar verkligen förstått att vi vill ha ett litet och personligt bröllop, så dom har inte bjudit så fruktansvärt många (om man jämför med andra syrianska bröllop) och för det andra så har vi fått jättebra respons av våra gäster vad gäller barnfrågan! 
    Jag talade om för mina nära släktingar (min farbror som har småbarn samt mina kusiner som har småbarn) och förklarade varför vi inte hade skrivit med barnen på inbjudningskorten. Och jag fick som svar tillbaka att det är det bästa vi kunnat göra och att dom ändå inte skulle vilja ha med sig barnen! Så ja, vi har väl haft tur antar jag. Inga sura miner än så länge. 

    Men en annan sak som jag stör mig på är att vi har fått höra klagomål från några gäster (från min sida) pga. att vi har valt att vigas tidigt på dagen (kl 16.30). Syrianska vigslar brukar hållas på kvällen, typ vid 18-19-tiden! 
    Och personligen så skulle jag inte vilja vigas så sent på dagen/kvällen eftersom jag vill att min bröllopsdag ska vara just en hel dag, inte bara några timmar på kvällen!
    Vi har planerat bröllopet ett helt år, vi vill inte att det ska vara över på bara några timmar...
    Vi vill börja vår bröllopsdag tidigt, fotograferas efter vigseln, vi vill äta en lugn middag och festa i många timmar därefter. 
    Alla andra syrianska bröllop som vi har varit på så har gästerna kommit till festlokalen vid 20-21, brudparet har då dykt upp vid 22 och så trycker man i sig middagen (för att dansen sätter igång mitt i) och sen så dansar man i några timmar och så är det slut. Happ! Jag säger inte att det är ett dåligt upplägg, jag säger bara att det inte är det vi vill ha och då förstår jag inte varför vissa gäster klagar? 
    Vad spelar det för roll vilken tid som vigseln hålls? Om jag som brud hinner göra mig klar tills dess så borde det väl inte vara någon stress för gästerna? Dom som tycker att det är för tidigt kan få stanna hemma, så känner jag. Nu är det inte alls många som klagat, kanske typ 4-5 gäster, men det är ändå irriterande! 

    Sorry för mitt långa inlägg. Jag ville bara dela med mig av min frustration också! :)  

  • kitkät

    Viola,
    Får jag fråga vad din slöja kostade?
    Jag försöker få en uppfattning om vad man kan tänkas lägga på en slöja, speciellt med tanke på att jag funderar på att kanske köpa två (en lång och en kort till festen).

    Jag är egentligen inte förtjust i korta slöjor, men jag har funderat mycket fram och tillbaka på om det kommer bli jobbigt att bära en lång slöja hela kvällen. Min kompis hade en tre meter lång slöja på sitt bröllop och hon hade den under hela bröllopsfesten också. Hon bar den, precis som du skrev, hängandes på armen eller så fick hon hjälp av sin brudtärna att hålla reda på den! Kanske kan det funka ändå? 
    Jag vill i alla fall ha slöja hela dagen/kvällen, jag resonerar som så att jag gifter mig bara en gång och jag tycker det är SÅ snyggt med slöja. Det är pricken över i:et, och som jag skrev i ett inlägg förut: när jag varit och provat brudklänningar så har jag inte känt mig som en riktig brud förrän jag fått prova med en slöja på! Jag ska inte ha tiara, men ett hårsmycke. 

    Jag är 170 cm lång, så ja jag är väl rätt lång Glad
    Jag är ute efter en slöja i heltyll, en tjock... Svårt att förklara. Men jag vill inte bara ha ett lager tyll, utan det ska vara flera lager så den ser fyllig ut! Och jag ska inte ha slöjan över ansiktet! Vad menar du med dubbelvikt? 

Svar på tråden Orientaliskt bröllop