Inlägg från: kitkät |Visa alla inlägg
  • kitkät

    Orientaliskt bröllop

    Lavelii,
    Tack för dina tips och idéer! Glad 
    Du har många bra idéer om hur det ska kunna gå till på ett smidigt sätt, jag ska höra med min fästman vad han tycker! Jag vill som sagt gärna ta brudvalsen efter middagen, men det får ju inte bli något pinsamt avbrott som gör att vi står på dansgolvet och inte vet vart vi ska ta vägen. Haha.

    Pagnie,
    Jag är ledig inatt, men jag är ändå uppe ett tag, så jag hoppas att vi tajmar varann!
    Hur många timmar jobbar du, när du jobbar natt?

     

  • kitkät

    Föresten flickor! 

    Idag har det hänt mycket på bröllopsplaneringsfronten! (Oj, vilket långt ord jag fick till!)

    Nu är det bara 99 dagar kvar tills vi gifter oss (klockan är efter midnatt)! Vi har precis fyllt i "Hindersprövningen" & "Anmälan om efternamn" som vi ska lägga på lådan imorgon! Det kändes verkligen speciellt att fylla i blanketterna - att ansöka om att få gifta oss! Nu är det på riktigt. 
    Eftersom vi ska på smekmånad 6 veckor efter bröllopet och jag har bokat biljetten i mitt nuvarande efternamn så kommer jag inte byta efternamn förrän efter att vi kommer tillbaka från smekmånaden. Jag kontaktade Skatteverket och frågade vad dom ansåg vara bäst och fick då rådet att göra så, för att slippa problem och krångel vid utresa till Mauritius och inresa till Sverige. 
    Det känns lite tråkigt, men det är bäst så. Och även om jag på papper inte kommer heta mitt nya efternamn förrän efter smekmånaden så kommer jag vara Fru N efter vigseln ändå.  

    Vi var hos guldsmeden idag och tittade på vigselringar, jag har ju redan sedan tidigare bestämt vilken vigselring jag ska ha, men jag gick dit för att prova den igen och se hur den kändes nu. 
    Men vi beställde den inte idag, utan vi kommer göra det om några veckor istället! Dom hade mycket nu, så guldsmeden har fullt upp och eftersom vi inte har bråttom så sa vi att vi lägger beställningen längre fram! 

    Och så fick jag hem brudskorna som jag beställde häromdagen. Alla tre var skitsnygga verkligen! Det är svårt att bestämma vilket par jag ska behålla, men det lutar nog åt skorna med rosett! Dom var otroligt söta på fötterna och bekvämast av dom alla! Men jag ska prova dom med klänningen när jag åker till Stockholm nästa vecka och då ska jag bestämma mig. Känns skönt att få det överstökat, nu har jag ju letat skor läääääänge och jag höll på att ge upp! 

    Häromdagen beställde jag lite finare underkläder också. Dom kom idag! 
    Men tyvärr så passade inte två av tre överdelar. Jag är smal (50 kg till mina 170 cm) men har stora bröst, så den ena korsett-liknande överdelen var alldeles för stor, trots att kupan var bra. Och BH:n var bra runt men väldigt liten i kupan. Det är svårt att hitta något som sitter bra när brösten inte passar min nätta kropp. Men jag ska byta mot andra storlekar och se om det sitter bättre. Och så beställde jag en svart body i spets. Jättefin! Den satt hyfsat bra i alla fall! 
    Ska ni ha några speciella underkläder under era brudklänningar? Jag ska bara ha ett par bekväma, sköna hudfärgade eller vita trosor. Inget märkvärdigt. BH behöver jag inte ha till min klänning. 
    Men underkläderna som jag beställt tänkte jag ha till bröllopsnatten och smekmånaden! :) 
    Jag vill köpa några söta nattplagg också, typ "nattlinnen". Känns inte så kul att sova med mjukiskläder när man är nygift! Har ni några tips på var man kan hitta fina sådana? 

    Ja.. Då har jag sammanfattat min dag! 
     

  • kitkät

    Pagnie,
    Vilken tid slutar du? Jag jobbar alltid 11 timmar - så jag börjar 20 och slutar kl 7. Det är ganska drygt. När jag jobbade inom missbruksvården så jobbade vi natt mellan kl 21.30 - 7.
    1,5 timma gör stor skillnad faktiskt. Man hinner göra mer på dagarna innan man ska iväg i alla fall. Så som jag jobbar nu så kommer jag hem 8 på morgonen, sover, vaknar vid 14-tiden tidigast och sedan åker jag iväg igen kl 19. Det är rätt så drygt. 

    Men det är jobbigt att jobba som du gör nu, visst?
    Ett tag så jobbade jag också dag/kväll/natt/sovande jour kombinerat, så på en vecka så kunde jag jobba flera olika skift. Det var inte så kul! 
    Det är mycket lättare att jobba ett skift, så som jag gör nu när jag bara jobbar natt. Men det är nog inte långvarigt. Jag går ju på ett sjukvik. och hon som jag går för kommer tillbaka i augusti verkar det som, så då kommer jag gå tillbaka till att jobba flera skift. Men förhoppningsvis så löser det sig för mig med jobb snart, så jag får ett fast schema! Det är inte kul att gå som vikarie!  

  • kitkät

    Ja, här har det varit dött ett tag nu! 

    Jag jobbade igår natt och idag (22 juni) så fyllde jag år, så jag har spenderat hela dagen med älsklingen min! Vi drack champagne på dagen och sedan gick vi ut och åt på restaurang. Han hade bokat bord, men när vi kom dit så upptäckte vi att det kanske inte var så nödvändigt att boka bord i förväg - vi var ensamma på hela restaurangen! Haha. 
    När vi kom tillbaka hem till han sen så fick jag bestämma vad vi skulle göra, och då bestämde jag att vi skulle prata lite bröllop :)
    Haha, otippat?

    Vi funderar på detta med in- och utgångsmusik samt tryckarlåt! Har ni andra bestämt vad ni ska dansa till?
    Pagnie, har ni valt in- och utgångsmusik ännu? Vi har mer eller mindre bestämt oss för "Midsommarnattsdröm" som ingångsmusik, den är så mäktig! Men vi hittar inte riktigt någon utgångsmusik som känns rätt. 

    goli, Kul att du lämnar tecken på liv. Hoppas att ni får en fin examensdag. 

  • kitkät

    Viola,
    Ja, jag vet, banden är ju såklart duktiga på övergångar mellan låtar etc. Men problemet för oss blir att det är en Dj som ska spela just tryckarlåten, eftersom vi inte vill dansa till en syriansk låt, och då är frågan om bandet kan tajma så att dom börjar spela syriansk upptempo-musik så fort tryckarlåten är slut. Men det löser sig. Det är inte ett stort problem. Det var bara en fundering jag hade... Även om det blir en liten paus så är det inte hela världen, vi kan stå och se kära ut! Haha.

    Jag vet inte om jag håller med dig angående att det inte blir någon fokus på oss om vi tar dansen efter middagen. Tycker det är tvärtom, jag!
    Såhär ser det ut på ALLA syrianska bröllop jag varit på: Brudparet anländer till festlokalen. Alla gäster står då på dansgolvet och tar emot brudparet, samtidigt så spelar bandet upptempo-musik. Alla gäster står runt brudparet och dansar med dom! När musiken slutar, så går alla gäster och sätter sig för att äta varmrätten. Och då börjar tryckarlåten, så då dansar brudparet och sedan går brudparet också och sätter sig för att äta. Efter en stund så börjar musiken spela igen och då går brudparet och alla gäster upp för att dansa igen!
    Och jag gillar inte det upplägget. För då är det verkligen ingen fokus på brudparet (alla gäster går och sätter sig efter att dom tagit emot brudparet till festlokalen och sätter sig för att äta). För att medan brudparet dansar tryckare så serveras varmrätten. Då har alla fokus på maten istället för att titta på brudparet! Jag har typ aldrig brytt mig om att titta på brudparets dans eftersom man varit så upptagen med att äta sin varmrätt!


    Istället vill jag ha följande upplägg: Vi kommer till festlokalen, gästerna tar emot oss på dansgolvet och vi dansar några upptempo-låtar med dom. Därefter går vi och sätter oss samtidigt som gästerna och äter middag. Och efter en stund så börjar tryckarlåten, då går jag & han upp och dansar tryckare. Då får vi allas uppmärksamhet genom att tryckarlåten börjar spelas och all fokus flyttas till oss! Och efter tryckarlåten så ska upptempo-låtar börja spelas och då går gästerna upp och dansar med oss!

    Jag har aldrig varit med om det upplägget som du beskriver; att brudparet dansar tryckare DIREKT när dom anländer till festlokalen medan gästerna står på dansgolvet runt dom och att det sedan spelas upptempo-musik. Det är alltid tvärtom! Först kommer brudparet, det spelas ett par upptempo-låtar och sedan tryckarlåten medan gästerna sätter sig ner för att äta.


    Vi vill absolut inte ha fler än oss på dansgolvet när vi dansar tryckare! Det ska vara bara jag & han!

  • kitkät

    Föresten Viola,


    Du skrev att dekoratören som ni träffade var dyr och att ni ev. skulle träffa fler för att jämföra priser etc. Men ingår inte dekoratör i ert paket via festlokalen?
    Vi behöver inte betala någonting för dekoration av festlokalen, det ingår via dom! Kan dock tänka mig att man får betala utöver paketpriset om man vill ha något extraordinärt.

  • kitkät

    Lavelii,
    Grattis ännu en gång till lägenheten! Nu är den er! :)
    Kan tänka mig att det känns som tusen ton sten har släppt från era axlar.

    Mustikka,
    Usch då, jag förstår att du känner dig stressad! Men vad gäller "bordsplaceringskarta" så tror jag inte att det är något som festlokalen ordnar! När jag varit på bröllop så har det inte funnits någon sådan karta som gästerna kan titta på utan då har servitörerna/servitriserna haft ett papper i handen med namn och bordsnummer och då kan dom hänvisa gästerna till rätt bord! 
    Om du vill ha en "bordsplaceringskarta" som gästerna ska titta på så får du nog ordna en sådan själv. Vi funderar på att göra det! Då kan gästerna se själva vart dom ska sitta!  

    Men jag förstår inte, vill han att ni ska träffas en vecka innan bröllopet och planera alltifrån dekoration och mat? Har ni pratat blommor ännu? 
    Jag har inte heller träffat dom från Panorama sedan vi var där och skrev på kontraktet etc. Men vi ska ses 6 veckor före bröllopet och gå igenom allt, t ex dekoration etc. 
    Och angående stolsrosetterna, ring och tala om vilken färg du vill ha och påminn dom om att dom hade lovat att ordna den färgen du vill ha! Fråga om dom kan ordna det, som dom sagt?  

  • kitkät
    Lavelii,
    Nä, vi bor inte tillsammans, men vi bor i samma stad så vi är med varandra jämt ändå. Jag bor i Örebro eftersom jag har pluggat här och så blev jag kvar när jag träffade min fästman! Jag kommer från Stockholm annars. 

    Men för oss löste det sig med boende för några månader sen, vi ska flytta till en helt nybyggd hyresrätt i ett nytt radhusområde här i Örebro. Hyresrätterna kommer byggas klart 1 september och då har vi en månad på oss att få dit alla möbler som vi ska inhandla etc. Det är verkligen perfekt tajming!
    Vi var också väldigt oroliga för hur det skulle lösa sig med boende för oss, så vi skrev upp oss som intresserade för dom lägenheterna som håller på att byggas nu men trodde aldrig att vi skulle ha en chans! Men så en dag ringde dom och frågade om vi ville komma in till kontoret och välja vilken lägenhet vi ville ha? :) 
    Vi fick välja om vi ville bo på första våningen eller bottenvåning med altan. Vi valde första våningen med balkong, eftersom då har man lite havsutsikt, eftersom Hjälmaren ligger i närheten med naturreservat!

    Mustikka,
    När vi var där första gången så fick vi information om vad som ingår i deras paket. Vi fick då med oss två blanketter, ena med lista över vad som ingår när det gäller mat och dryck (t ex 10 meza, varmrätt, alkoholfri dryck, fruktfat etc) samt en lista över alla mezarätter som går att välja bland! 
    Och på andra blanketten redovisas vad som ingår i paketet vad gäller dekoration, bil, blommor, fotograf och film. 

    Dessa två blanketter fick vi med oss hem första gången vi var där! När vi hade bestämt oss för att boka hos dom så åkte vi dit igen och då fick vi en faktura med alla deras uppgifter, som vi skulle betala (handpenningen). Detta blev vårt "kontrakt"! 

    Tyvärr så är dom flesta inom den branschen (invandrare) väldigt dåliga med att skriva ordentliga kontrakt. Men ni behöver inte vara oroliga, som Lavelii skrivit tidigare, det ligger ju i deras intresse också att ni ska få en magisk kväll! Men jag tycker ni ska vänta med att betala bröllopet förrän EFTER bröllopsfesten! Betala ingenting förutom handpenningen förrän ni har sett att dom har levererat allt dom lovat. Det kommer inte vi göra. Vi ska inte betala någonting förutom handpenningen som vi redan betalat, förrän dom har levererat sina tjänster (dvs. bröllopsfesten). Detta gör jag inte för att jag inte litar på dom, för det gör jag, men jag vill inte betala för något förrän jag får det jag ska betala för! Och det tyckte George (ägaren) var en bra idé, han sa faktiskt själv till oss att vi kunde betala bröllopet i efterhand! 
    Och detta kan vara er säkerhet, om du känner dig orolig. Ifall dom inte skulle leverera något som dom lovat tidigare så kan du vägra att betala för det. Men har du redan betalat för allt och ni inte får vad dom lovat, så blir det svårare att kräva pengar tillbaka! 

    Var inte orolig, det är inte första gången dom anordnar bröllop. Det kommer bli bra! Alla har olika sätt att arbeta på som sagt, det kan vi se tydligt här när vi jämför med varann! Men det betyder ju inte att någons bröllop kommer vara mer lyckat än någon annans. 
    Däremot så tycker jag att du faktiskt kan kräva att ni ska träffas tidigare än en vecka innan bröllopet! 
    Men om du redan har träffat dekoratören och fått provsmaka tårtan som ni valt, vad är kvar att ta med Mona Lisas ägare? Han kanske anser att ni redan har fixat det viktigaste, i och med att du redan träffat dekoratören och konditoriet. Vad känner du att du vill träffa Mona Lisas ägare för? Vad är kvar att fixa? Skriv en lista, så kanske det blir lättare att se om du verkligen har något att vara stressad över eller om det som är kvar faktiskt kan vänta till en vecka innan bröllopet! 

    Jag vet att vi t ex ska träffa Panorama 6 veckor innan bröllopet och gå igenom allt och sedan ska vi träffas 1 vecka innan bröllopet igen för att gå igenom bordsplacering etc. Men jag måste nog prata med dom innan dess och kolla om dom kanske har tänkt att jag själv ska ta kontakt med dekoratören och träffa han? 
    Så var det med fotografen i alla fall, då skulle vi ta kontakt med han för att diskutera foto/film samt få ett "kontrakt" av fotografen, även fast dom ingår i paketet. Det kanske är samma som gäller med dekoratören, bara jag som inte förstått det kanske?  
     
  • kitkät

    Ja, alltså jag kom faktiskt på det idag - att jag kanske också borde träffa dekoratören? Jag har ju tidigare sagt att jag inte känner något behov av att göra det men nu när ni nämner att ni har/ska träffa dekoratören, så kanske det är bra att göra det ändå?
    George nämnde aldrig något om möte med dekoratören, men han kanske tar för givet att vi tar tag i det själva? Men jag tänkte inte på att fråga om kontaktuppgifter till dekoratören, så i så fall måste jag ringa George och fråga om det! Jag trodde att man skulle gå igenom allt med bröllopsarrangören (i det här fallet George). 
    Det var samma sak med fotografen, jag trodde inte att vi behövde ta kontakt med han, utan att George skötte allt! Men vi fick kontaktuppgifter till fler olika fotografer som dom samarbetar med och vi fick ringa, träffa och boka vem vi ville! Kanske har dom tänkt att vi ska göra samma sak med dekoratören? 

    Men jag vet ju inte vilken dekoratör dom samarbetar med! Och jag hatar att prata i telefon, så jag drar mig för att ringa och ställa frågor till dom! Vilka är era dekoratörer? Kanske kan googla och på så sätt lista ut vilka som arbetar för Panorama och ta direkt kontakt med dom! 

    Imorgon åker jag till Stockholm för att hämta hem min brudklänning och köpa/beställa slöja! Jag har bestämt att jag bara ska köpa en slöja - en låååååång. Hade ju först tänkt köpa en kort också till bröllopsfesten men jag tycker inte det är snyggt med korta slöjor, så jag får ha den långa hela tiden och ha den på armen istället! Det ser sött ut och verkar inte vara alltför jobbigt, som någon uttryckte här förut! :) 

    Jag har köpt lite underkläder till bröllopsnatten (eller natten efter det) men jag behöver köpa ett par vita/hudfärgade bekväma bomullstrosor att ha under brudklänningen på bröllopsdagen! Jag vill inte ha typ spets eller annat material som irriterar! 
    Jag funderar också på tandblekning som man gör hemma, en kompis har kört på det och det funkar skitbra! Men jag vet inte exakt vilket märke, kan fråga om du vill, Mustikka? 
    Jag funderar på att göra några ansiktsbehandlingar innan bröllopet för att göra rent huden, men det är så dyrt! Jag har fet hy, jag är orolig för att jag ska bli blank/oljig i ansiktet på bröllopsdagen. Är det någon annan som har samma problem och har några tips? 

    Och du, Mustikka, angående musik till vigseln! Kan ni inte be kyrkokören sjunga eller så när ni ska in och ut från kyrkan? Det vore ju riktigt mäktigt! Eller man kanske inte brukar ha kören med på vigslar? 
     

  • kitkät

    Hej flickor!

    En liten update från mig här i Stockholm!
    Igår var jag och hämtade min brudklänning. Nu hänger den så fint här hemma hos mina föräldrar. Jag går och smygkikar på den hela tiden.
    Men, jag har ett problem med underkjol. Jag köpte med mig en underkjol med en ring längst ner, men när jag kom hem och provade klänningen igen tillsammans med underkjolen så kändes det som att klänningen inte fick rätt vidd som jag är ute efter (jag var så upptagen med att prova slöjor och beundra min brudklänning att jag inte tänkte på det i butiken).
    Så nu ska jag åka tillbaka till butiken snart och se om jag kan byta ut den mot en annan "större" underkjol!
    Visst borde det vara ok?
    Oh, det är så jobbigt när det man trodde skulle vara minst bekymmersamt blir ett problem!

    Och jag hittade ingen slöja som jag är ute efter. Mina krav är: 4 meter, enbart tyll, inte för tjock (vill att ryggen ska synas ordentligt igenom), inte för tunn (då ser det fjantigt ut tycker jag) och avrundad längst ner, så att den följer släpets form.
    Sara, hon som äger brudbutiken, sa att om jag vill så kan dom sy upp en slöja till mig enligt mina önskemål! Vad tror ni, ska jag köra på det?

Svar på tråden Orientaliskt bröllop