• Äldre 6 Mar 15:55
    47250 visningar
    242 svar
    242
    47250

    Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...

    Jag har jätteångest över det här med namnbyte... jag identifierar mig väldigt mycket med mitt efternamn och vill absolut inte "ge upp" det. Samtidigt vill jag att hela familjen ska ha samma namn så efter ett års allvarligt funderande har jag nu bestämt mig...


     


    jag tar hans efternam


     


    men jag behåller mitt efternamn som ett mellannamn trots att de är så lika att det blir töntigt. Men jag kan inte bara göra mig av med mitt namn, jag är för gammal för det. ;)


     


    Hur gör ni?

  • Svar på tråden Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...
  • Lilla My 76
    Äldre 10 Apr 15:18

    Vi kommer ta ett efternamn som funnits i släkten ( från min blivandes sida )


     

  • skarab­org201­2
    Äldre 26 Apr 13:16
    sherrydarling skrev 2012-03-31 03:58:00 följande:

    Är det ingen som tänker behålla sitt efternamn och ta blivandes efternamn som mellannamn?


    Ingen av oss vill byta, men kul att det finns en genensam nämnare tänker vi. Det låter bättre med killens efternamn först och mitt sist så det blir jag som får lägga till hans efternamn som mitt mellannamn.


    Till saken hör väl att jag har ett efternamn som folk ofta uttalar och stavar fel, vilket gör att killen inte vill byta.


    Hans å andra sidan är hans på topp 40 vanligaste och mitt är det endast 700 i Sverige som heter, så jag vill inte byta till hans. För er som inte hittat, kolla in www.scb.se/namnsok Mycket kul!


     


    Jag har kollat på statistiska centralbyrån innan, men blev sugen på att kolla igen då hinderprövnings och efternamns papperna ligger bredvid mig, påskrivna och väntar på att postas. Det finns endast 438 personer som har mitt efternamn, ganska ovanligt efternamn tycker jag. Min fästmans efternamn finns dock endast 45 personer som har, alla är släkt så vitt vi vet.

    Men, vi kommer båda att behålla våra efternamn, men jag kommer att lägga till hans som mellannamn.
  • Cosy
    Äldre 26 Apr 13:58

    Jag kunde inte bry mig mindre vad jag heter i efternamn det är bara ett namn för mig med undantag för en litesak.. jag vägrar ett -son namn vilket min sambo har dock tycker han samma som mig angående efternamn så det blir han som byter till mitt eftersom jag inte heter -son


    We did it on DreamHack. Geeky love
  • Kajsat­im
    Äldre 26 Apr 14:11

    Jag byter till min blivandes efternamn. Han har ett så underbart vackert namn och sen är det bara 4 personer i sverige som heter det, dessa 4 är hans mamma, bror och moster :)


    Jag heter ett johansson i efternamn.. Inte så roligt :)

  • Äldre 26 Apr 17:00
    Krila skrev 2012-04-09 10:41:51 följande:
    Klart det går att ha ena namnet som mellannamn på sitt barn. Min dotter har mitt efternamn som mellannamn och sin pappas efternamn.
    Ja, om föräldrarna har olika efternamn så går det. Men mellannamn kan inte ärvas. Dvs heter pappa Ståhl och mamma Abrahamsson kan barnen heta Ståhl Abrahamsson eller Abrahamsson Stål. Men om ena (vet inte om båda kan ha samma mellannamn?) heter Ståhl Abrahamsson och den andra Abrahamsson kan barnen bara heta Abrahamsson i efternamn.
  • Styrka
    Äldre 28 Apr 18:46
    Glader skrev 2012-03-31 06:30:41 följande:
    Ingen av oss ville ta varandras namn men vi ville ha ett gemensamt så vi tittade vilka namn vi hade rätt till och kunde enas om min farmors flicknamn:)
    Glader
    Glader, har du nåt emot att svara på detaljfrågor kring namnbytet? Jag får inte svar på mina frågor i skatteverkets FAQ och inte på PRV's sida heller...

    Vi vill ha min mammas efternamn. Kan vi på hinderprövningsblanketten bara ange hennes efternamn som valt efternamn efter vigseln? Eller måste jag byta namn innan vigseln för att vi ska få lov att heta det namnet efter vigseln?
    Jag vet att jag kan byta till mammas efternamn när jag vill, men kan min man oxå  det? Om vi skulle vilja byta namn efter vigseln? Vi har nämligen redan bokat och betalt bröllopsresan,  i nuvarande namn, och kommer inte hinna skaffa nya pass mellan vigsel och utresa... :-S
  • Lady Antebe­llum
    Äldre 28 Apr 20:30

    Jag har tagit min mormors flicknamn, soom är ett gammalt soldatnamn, tyvärr var jag tvungen att gå via PRV då min mormor i unga år bytte namn, men men nu är det iallfall gjort. Vi kommer efter vigseln ha mitt namn som efternamn och min mans som mellan namn.....vår lille son var först ut heter redan så som hela familjen således kommer göra!

  • queene­mma
    Äldre 28 Apr 21:12

    Killen tar mitt efternamn dels heter vi alla i familjen likadant förutom han sen är det enbart jag och min familj som heter just detta efternamn så han tycker det blir kul att få heta så som mig :) Han heter nu ett av dom vanligaste efternamn som finns han kan alltid byta tillbaka lätt men om jag skulle byta och vill byta tillbaka så är det svårare.. sen vill jag inte heller att min efternamn ska dö ut vilken kan inträffa tyvärr..

  • viqueu­r
    Äldre 28 Apr 21:51

    vi tar hans efternamn, det är fint och bara 8pers i sverige (släkt) har det namnet. sonen har redan det som efternamn. dock tvivlade jag lite eftersom jag trots allt gillar mitt son-efternamn, men byter eftersom jag vill att alla heter samma (och sambon gärna ville det).

  • Vingil­ot
    Äldre 28 Apr 23:43

    Har bestämt mig för att behålla mitt. Han kommer att behålla sitt. Sörjer lite att vi inte får ett gemensamt namn på dörren, att det inte syns utåt att vi är gifta, men det känns ändå bäst så här. Jag har kommit att tycka om mitt efternamn (gjorde jag inte förut) och uppskattar det faktum att det är ovanligare i den del av landet jag nu bor än där jag kommer ifrån, det blir som en liten hälsning till mina rötter.Glad Och det skulle kännas konstigt och lite otäckt att byta bort mitt efternamn, jag har insett det nu.

Svar på tråden Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...