• Äldre 6 Mar 15:55
    47593 visningar
    242 svar
    242
    47593

    Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...

    Jag har jätteångest över det här med namnbyte... jag identifierar mig väldigt mycket med mitt efternamn och vill absolut inte "ge upp" det. Samtidigt vill jag att hela familjen ska ha samma namn så efter ett års allvarligt funderande har jag nu bestämt mig...


     


    jag tar hans efternam


     


    men jag behåller mitt efternamn som ett mellannamn trots att de är så lika att det blir töntigt. Men jag kan inte bara göra mig av med mitt namn, jag är för gammal för det. ;)


     


    Hur gör ni?

  • Svar på tråden Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...
  • Äldre 12 Mar 21:24
    #61

    Vi kommer förena våra namn till ett namn.


    Vi har båda rätt korta namn som turligt nog så slutar mitt på samma bokstäver som hans börjar...

  • Loollo­o
    Äldre 20 Mar 22:34
    #62
    sofiasmamma skrev 2012-03-06 15:55:07 följande:

    Jag har jätteångest över det här med namnbyte... jag identifierar mig väldigt mycket med mitt efternamn och vill absolut inte "ge upp" det. Samtidigt vill jag att hela familjen ska ha samma namn så efter ett års allvarligt funderande har jag nu bestämt mig...


     


    jag tar hans efternam


     


    men jag behåller mitt efternamn som ett mellannamn trots att de är så lika att det blir töntigt. Men jag kan inte bara göra mig av med mitt namn, jag är för gammal för det. ;)


     


    Hur gör ni?


    Vi vet inte riktigt hur vi ska göra, mitt efternamn är ett ovanligt efternamn, min farfars farfar skapade det själv (som jag förstått det som) och vi är nu ca 10 st som heter det.. min gubbes efternamn är ett rätt vanligt namn i finland, ( han är finne).. han vill inte byta och jag vill inte byta.. dock kan jag tycka att han kan byta, eftersom hans är så vanligt, finns ju på allt, men han sa nej för att det inte lät bra med hans förnamn.. men konstigt när man är van att säga sitt eget efternamn... så vi diskuterade om vi kanske skulle slå ihop våra namn till 1 gemensamt.. men det blev bara så fel... våran son har mitt efternamn och sambons namn som mellannamn..
  • Marylo­js
    Äldre 21 Mar 00:02
    #63

    Han tar mitt efternamn. Vi har båda rätt fina och ovanliga efternamn, men för oss var det viktigt att vi skulle ha samma, och dubbelt efternamn eller mellannamn går bort då jag heter ett dubbelnamn i förnamn. 

    Att valet blev mitt efternamn beror på att han tycker det är finare än hans + att vi har en mycket närmare relation till min familj. 

  • Doofie
    Äldre 21 Mar 00:09
    #64

    Jag kommer nog att byta. Sambon hade kunnat tänka sig att byta också, så vi gick in på SCB och kollade vilket som var mest ovanligt och det var hans, alltså tar vi det ;) Skiljde dock bara med några hundra haha.
    Annars har jag börjat fundera på att ta helt nytt.. men vet inte vad det skulle vara.. Nåväl, har ett tag på oss att bestämma oss :) Men tycker iallafall det skulle vara kul att byta :)


  • fayefa­ye
    Äldre 21 Mar 03:15
    #65

    Kommer att ta farmors flicknamn, födmodligen ganska snart och sen ska han byta till det när vi gifter oss :)

  • 1700ta­l
    Äldre 21 Mar 07:38
    #66

    Har ett -dotternamn idag och när vi gifter oss tar jag hans släktnamn. Jag är den enda som heter som jag idag och blir den enda som heter som jag när jag har bytt, dessutom är hans namn fint.

  • Krila
    Äldre 21 Mar 09:08
    #67
    SkövdeSophie skrev 2012-03-11 10:23:05 följande:
    Krila: jag tror att du kan ge din dotter ditt nya efternamn i mellannamn utan att hennes pappa kan göra något. Dock kan du ju självklart inte byta hennes efternamn.
    När jag och hennes pappa skilde oss var han tvungen att skriva på att hon skulle få mitt efternamn som mellannamn (Bytte tillbaka till mitt flicknamn när vi skildes).
  • aurum
    Äldre 21 Mar 09:25
    #68

    Tycker det är jättesvårt att bestämma den här grejen eftersom han i dagsläget har ett efternamn som är vanligt både här i Sverige och USA o han får inte byta till det han vill för att det redan finns 4 pers i sverige som heter det... Funderar dock på att komma runt det genom att byta i USA först o sedan här, på så sätt får jag ta hans efternamn sen oxå, vilket vore helt underbart.
    Kommer nog få många som tror jag inte heter som jag då gör dock.

    Får vi inte till det kommer han troligtvis ta mitt efternamn. Vi är inte ens 200 som heter som jag gör i efternamn i hela landet, men eftersom det är väldigt svenskklingande känns det konstigt att ha det för oss.

  • M o J 2012
    Äldre 21 Mar 10:51
    #69

    Våra barn har mitt som mellannamn och min blivandes som efternamn. Så jag funderar på att ha kvar mitt som ett mellannamn, så jag har som barnen.
    Men tveckar något då jag har två andranamn, det skulle bli ganska mycket med ett förnamn, två andranamn, ett mellannamn och ett efternamn.... typ: Anna Beatris Cecilia Danielsson Eliasson. Det känns onödigt långt.

    Jag har ett av de vanligaste son:namnen, när två av mina bröder gifte sig byte deras fruar till detta. Den ena frun hade ett mycket ovanligt son:namn, men ville byta det det vanliga då det va så långt att det ofta va svårt att få plats med hela namnet på t ex. blanketter. Den andra frun hade ett ovanligt efternamn som bara ett 20-tal har i Sverige, hon ville dock byta då hon tyckte det va svårt att stava och hon fick alltid bokstavera det.
    Det verkar ju annars ganska vanligt att folk vill byta för att bli av med sina son:namn, så snart blir det nog riktigt populärt och lite exotiskt att ha ett son:namn då det blir få med det.  

  • Liliqu­e
    Äldre 21 Mar 10:54
    #70

    Jag kommer att ta min blivandes efternamn när vi gifter oss. Hans namn är ganska ovanligt, medan jag springer runt och heter Olsson.

    Även om jag tycker att det ska bli roligt att få heta samma som honom och "slippa" mitt supervanliga namn så har jag ändå en hel del separationsångest från mitt namn. (Vill ändå inte ta det som mellannamn för det låter inte bra.) Jag har ju trots allt alltid hetat såhär, aldrig något annat. Det har varit jag, men eftersom att jag är mån om att våra framtida barn ska heta samma efternamn som vi så får jag "offra mig" helt enkelt.

    Fast om jag ska vara helt ärlig så är mitt största egentliga problem att jag måste komma på en ny snygg signatur.

Svar på tråden Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...