Inlägg från: darkHorse |Visa alla inlägg
  • darkHorse

    Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...

    Krila skrev 2012-04-09 10:41:51 följande:
    Klart det går att ha ena namnet som mellannamn på sitt barn. Min dotter har mitt efternamn som mellannamn och sin pappas efternamn.
    Ja, om föräldrarna har olika efternamn så går det. Men mellannamn kan inte ärvas. Dvs heter pappa Ståhl och mamma Abrahamsson kan barnen heta Ståhl Abrahamsson eller Abrahamsson Stål. Men om ena (vet inte om båda kan ha samma mellannamn?) heter Ståhl Abrahamsson och den andra Abrahamsson kan barnen bara heta Abrahamsson i efternamn.
  • darkHorse
    NBFN skrev 2013-04-21 15:56:38 följande:
    Åååh.... Jag vet fasen inte! Vi vill heta samma i efternamn, men ingen av oss vill göra sig av med våra namn vi har, då båda är väldigt väldigt ovanliga, finns bara en av mig och bara en av honom liksom... Dessutom är jag en av de sista i vår familj att "föra vidare" namnet...

    Är det inte ok att ha dubbelnamn i Sverige? Är det inte det så tar vi båda mitt efternamn som mellannamn och hans som efternamn. Går det? Gör det inte det så byter jag, rakt av... Eller tar mitt som mellannamn... Vet inte!! *ångest*

     Tror inte det är så jätte-poppis i min kära familj att jag tar bort mitt namn heller (inte för att det är avgörande, bara något som också cirkulerar) Hur lång betänketid har man på den frågan? Alltså hur nära inpå bröllopet kan man komma innan vi måste bestämma oss?
    Om man vill heta samma kombination av Mellannamn Efternamn måste man trixa lite, se detaljer på Bröllopstorget. Annars kan man bestämma sig på vilket efternamn man vill ha även efter vigseln. Tänk på att man inte kan föra mellannamn vidare till sina barn, så om du tar hans och behåller ditt som mellannamn måste ev. barn heta hans efternamn.
  • darkHorse
    Js Fästmö skrev 2013-04-28 17:11:00 följande:
    Ingen av oss har sonnamn och först var jag emot att byta namn för namnet är ju en del av ens identitet. Han var inne på att byta till mitt också och vi har väl inte bestämt oss till 100% men det lutar åt att jag tar hans. Jag vill antingen byta men inte ha två, mitt och hans. För då får man ju behålla sitt som mellannamn och det känns bara löjligt. Ska man göra det så gör det rejält, typ så tänker jag. Hade det gått att ha dubbelnamn med bindestreck som det skall föreslås till regeringen i Maj så hade vi gjort så, ett efternamn, men ett beslut kommer dröja sa de på namnenheten så det kommer knappast träda igenom tills vi blir vigda i juni 2014- så då blir det ett namn, och det är hans. Varför?! Jag vill att hela familjen heter samma sak. Tradition och traditionen börjar försvinna eftersom allt fler kvinnor behåller sina namn, och då känns det extra viktigt. :)
    Visste du att innan det blev lag på att kvinnan tog mannens efternamn i början på 1900-talet var det absolut vanligaste att båda behöll sina efternamn? Det var alltså en tvingande lagändring som gällde under några decennier i Sverige tills det öppnades upp för att kvinnan kunde behålla sitt efternamn igen. Bara med tanke på hur mycket "tradition" det egentligen är
  • darkHorse
    CharliesChoice skrev 2013-05-06 14:23:06 följande:
    Jag kommer att byta till sambons namn. Min pojke sedan tidigare förhllande heter som sin pappa och kommer att fortsätta göra det. Vi går från tre namn på brevlådan till två, en stor förbättring tycker jag.

    Helst hade jag velat att sonen hette som jag, men ser inte riktigt framför mig att hans pappa skulle vilja att hans son hette lika som exxets nya man.

    ...Eller när jag tänker efter så har sonen faktiskt det finaste efternamnet. Men jag tror inte min blivande man vill ha mitt ex efternamn, hahaha!
    Förutom det så får man inte föra vidare ett efternamn som man har gift till sig
  • darkHorse
    annapia skrev 2013-05-07 19:25:30 följande:
    Jag tror också att du blir jättenöjd med ditt beslut. Det nog så att vi är bundna till barnen på ett annat sätt än vad de är bundna till oss. Kloka söner du har. Det är nog helt rätt att byta namn och inte ta med sig sitt ex namn in i ett nytt äktenskap. Ny kärlek, nya möjligheter och ett nytt underbart liv....Vid närmare eftertanke så tycker jag faktiskt inte att du ska ha kvar ditt ex namn som mellannamn det blir som att rada upp sina män på något sätt om du förstår vad jag menar. (Tänker på bl.a. Laila Bagge Wahlgren)Skrattande.
    Fast om barnen behåller pappans efternamn är att behålla exets efternamn en del i att ha samma namn som barnen (antagligen därför folk behållet ett ex efternamn). Om hon inte behåller det som mellannamn kan ju hon och barnen inte ha samma namn längre.
Svar på tråden Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...