• sofiasmamma

    Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...

    Jag har jätteångest över det här med namnbyte... jag identifierar mig väldigt mycket med mitt efternamn och vill absolut inte "ge upp" det. Samtidigt vill jag att hela familjen ska ha samma namn så efter ett års allvarligt funderande har jag nu bestämt mig...


     


    jag tar hans efternam


     


    men jag behåller mitt efternamn som ett mellannamn trots att de är så lika att det blir töntigt. Men jag kan inte bara göra mig av med mitt namn, jag är för gammal för det. ;)


     


    Hur gör ni?

  • Svar på tråden Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...
  • stormhelen

    Vi tar min blivandes efternamn och har mitt efternamn som ett mellannamn - då man inte får ha dubbla efternamn. =/ 

  • Fröken Finemang

    jag tar hans. 
    Men det är svårt att separera från mitt.
    Nu har vi dock fått et liten kille i släkten som heter släktnamnet så där lever det vidare, hoppas jag. därför kan jag byta.  

  • sommar2014

    Ingen av oss kommer att byta namn, vi är båda nöjda med våra namn och det känns bara fel och jobbigt att byta. Eventuellt kanske en av oss lägger till den andras namn som mellannamn, då kan man ha det som gemensamt familjenamn och fortsätta presentera sig med sitt "riktiga efternamn" i vissa sammanhang. Jag tycker att det känns lite otidsenligt att kvinnan så ofta tar mannens efternamn. Nästan så att det förväntas att en kvinna som gifter sig idag ska byta namn. Det är ju inte alls självklart!

  • kitkät

    Jag kommer att ta min blivande mans efternamn när vi gifter oss. För mig är det en självklarhet att vi ska ha samma efternamn och jag vill mer än gärna heta hans efternamn! 

  • jimmyojennifer

    Vi kommer ta mitt efternamn. Vi är 5 stycken i landet som heter det och han har ett -sson namn så det var inget svårt val.


    När jag ställde frågan om han tänkt på hur vi skulle göra tittar han på mig och säger "Jaha, behöver vi prata om det. Jag trodde det var självklart att vi skulle ta ditt namn!" Vilket var väldigt skönt för mig då jag absolut inte ville byta men samtidigt ville att vi skulle ha samma namn. =)

  • Pagnie
    blivande brud skrev 2013-02-04 21:03:44 följande:
    Jag tar min blivande mans efternamn. Tycker det känns självklart. Hade han däremot haft ett väldigt vanligt efternamn eller ett utländskt så hade jag inte bytt.
    varför inte om det hade varit utländskt?
  • SoonToBeBride2013

    Jag kommer att behålla mitt efternamn och han kommer att behålla sitt! :)


    Vi har båda ovanliga och fina efternamn och ingen av oss ville ge upp sitt, så det fick bli så :) När vi får barn i framtiden kommer de därför att få bådas efternamn.

  • Kroatien2013

    Jag kommer att ta min mans utländska o dessutom svåruttalade efternamn. Jag vill höra ihop med honom o att barnen o jag har samma. Mitt var aldrig ngt alternativ, då det är vanligt o han tycker hans är viktigt för honom.

  • Pagnie
    SoonToBeBride2013 skrev 2013-02-05 16:24:14 följande:

    Jag kommer att behålla mitt efternamn och han kommer att behålla sitt! :)


    Vi har båda ovanliga och fina efternamn och ingen av oss ville ge upp sitt, så det fick bli så :) När vi får barn i framtiden kommer de därför att få bådas efternamn.


    jag trodde inte barnen kunde få bådas efternamn om man är gifta? har för mig att dom kan få det med ogifta föräldrar men inte om föräldrarna är gifta men har olika efternamn.
  • jimmyojennifer

    Man får inte längre ha dubbla efternamn. Man får enbart ha ett efternamn nuförtiden, det andra kommer räknas till mellannamn.


    Så om ni heter olika saker måste man bestämma sig för ett efternamn. Man kan döpa barnet till Anna Sofia Andersson Svensson.
    Men Andersson kommer då att vara ett mellan namn precis som Sofia och Svensson är efternamnet.


    Är man gifta och har samma namn får barnet automatiskt det namnet, har man gemensamma barn som båda har vårdad om får barnet samma efternamn som senast födda syskonet. Om man har olika efternamn och inte har anmält vilket efternamn barnet ska ha innan 3 månader får barnet automatiskt modernsnamn.
    Är man ogifta och barnet ska ha pappans efternamn måste faderskapet faställas innan barnet kan få pappans efternamn.


    Man får registera ett "efternamn" som mellannamn. Tex att man döper barnet till Anna Sofia Andersson Svensson för att barnet ska ha båda namnen, men hon kommer heta Anna Svensson inte Anna Andersson-Svensson. Jag kommer inte ihåg från vilket år, men det är inte tillåtet att ha bindestreck mellan mellannamn och efternamn längre.


    Oj vad långt inlägget blev =) Hursom haver om man väljer att behålla sina respektive namn är de nog bra om man kanske har pratat om vad man vill att barnet/barnen ska heta i efternamn eftersom barnen annars kommer ha ett annat efternamn än den ena föräldern.


     


     

Svar på tråden Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...