Inlägg från: sommar2014 |Visa alla inlägg
  • sommar2014

    Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...

    Ingen av oss kommer att byta namn, vi är båda nöjda med våra namn och det känns bara fel och jobbigt att byta. Eventuellt kanske en av oss lägger till den andras namn som mellannamn, då kan man ha det som gemensamt familjenamn och fortsätta presentera sig med sitt "riktiga efternamn" i vissa sammanhang. Jag tycker att det känns lite otidsenligt att kvinnan så ofta tar mannens efternamn. Nästan så att det förväntas att en kvinna som gifter sig idag ska byta namn. Det är ju inte alls självklart!

  • sommar2014
    AnnaIda skrev 2013-03-07 12:18:24 följande:

    SoonToBeBride2013 skrev 2013-02-05 16:24:14 följande:


     


    Av egen erfarenhet är det inte roligt med två "efternamn"... men det är såklart olika och detta är min uppfattning av det.


    Jag fick automatiskt min pappas efternamn Nordin när jag föddes (de är inte gifta) men hade under alla år mammas efternamn som "mellannamn" - Silfversten. (mao trodde jag att jag hette Silfversten Nordin i efternamn men använde hellre Silfversten som efternamn om någon frågade - vilket såklart blev helt fel eftersom det var som att säga att jag hette Sophia i efternamn)


    I vuxen ålder ansökte jag om att få mammas namn som mitt riktiga efternamn och pappas tog jag tyvärr bort bara för att jag alltid hatat krånglet med att ha två namn.


    Med andra ord så har jag alltid hetat Nordin men alltid velat heta Silfversten, att ha båda krånglade bara till det för mig under uppväxten eftersom Silfversten faktiskt bara var ett mellannamn precis som Sophia...


    Kanske värt att tänka på inför kommande barn. Att det faktiskt bara blir ett av era namn som kommer vara barnets riktiga efternamn och sedan kan han eller hon såklart ha det andra som mellannamn men att det kanske inte alltid är så "bara". :)


    Sophia, Helena, Anna etc är INTE mellannamn utan förnamn! Sedan är ett av ens förnamn tilltalsnamn, men övriga förnamn ("andranamn") är också förnamn, ej mellannamn! Ex har kronprinsessan fyra förnamn: Victoria Ingrid Alice Désirée, varav ett är tilltalsnamnet.

    Mellannamn är alltid av "efternamnstyp" (Persson, Wikström, Berg).
  • sommar2014
    AnnaIda skrev 2013-03-07 12:38:19 följande:
    Tack för rättelsen, det stämmer såklart, men nu var det ju faktiskt inte frågan om vad som var förnamn eller ej utan vad som klassas som efternamn och som var kontentan av mitt inlägg till soontobebride2013 :)
    Såklart, bara så många som blandar ihop extra förnamn (utöver tilltalsnamnet) med mellannamn.

    Så är det ju, att det efternamn som står först (=mellannamnet) inte är det "riktiga" efternamnet. Skumt system överhuvudtaget som det är nu eftersom man inte kan välja ordningen på efternamnen utifrån vad som låter bäst utan utifrån vilket namn man vill kunna ge vidare till eventuella barn...
Svar på tråden Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...