• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • Cakemaker
    snowstars skrev 2013-10-17 20:37:40 följande:
    *hur tjockt lager smörkräm brukar ni ha?
    Jag brukar ta så att det precis täcker och använder det bara som skydd mör marsipanen eller sugarpasten inte som ytterligare en smak liksom. Marsipan eller sugarpaste burkar jag ha ungefär 3 mm tjock.
  • Chicita
    snowstars skrev 2013-10-17 20:37:40 följande:
    *hur tjockt lager smörkräm brukar ni ha?
    Om kakan är lite ojämn så blir det ju ojämt tjockt också. Men jag brukar försöka göra det så tunnt jag kan, någon millimeter på det tunnaste stället om man säger så då.
    Men om det är gropar eller ojämnheter där fyllningen exempelvis har lämnat en luftbubbla, så måste jag ju fylla upp där för att det ska bli jämt i slutänden Glad 

    SP och Marsipan brukar jag kavla mellan  3 och 4 mm ca
  • Chicita

    När brorsdottern fyller 9 och faster är dunderförkyld så får det bli en lite enklare version av den Haloweentårta som först var tänkt... Glad



     
  • Förälskade

    Kan ni hjälpa mig? Jag ska baka en tårta, trevåning tills på lördag täckt med sp. Har ni recept på enkla och goda fyllningar? Och är det något särskilt jag ska tänka på? Blir min första tårta med tre våningar och jag vill försöka bli så bra att jag kan göra tårta till mitt kommande bröllop.

  • Chicita

    Om du ska göra liknande som jag gjort ovan så måste du dels ha skärfast fyllning, och jag brukar även ha relativt tjocka tårtbottnar. 
    Varje våning står på ett eget tårtfat (tunnt pappfat) och jag sätter i dowelrods (pinnar i plast eller trä) under för att inte tårtorna ska sjunka ihop och trycka sönder de undre lagren.

    Det funkar alltså inte så bra med en tunn och fluffig fyllning.
    Men du kan alltid köra med godisfluff.
    http://millistartorochannat.blogspot.se/2011/01/recept-godis-fluff.html
    Det brukar bli fast nog. Tänk bara på att du måste förbereda fyllningen kvällen innan du ska göra själva tårtan.
    Om jag ska ha en tårta på lördag så börjar jag baka redan på torsdag (ibland på onsdag redan beroende på vilken tid på lördag den ska vara klar). Bottnarna ska ju svalna så man kan skära upp och fylla tårtan och fluffet måste stå över natten innan man vispar upp det och fyller tårtan. Så då bakar jag på torsdag kväll och förbereder fluffet.
    På fredag morgon lägger jag ihop tårtan (täcker bakformarna med plastfolie och bygger tårtan upp och ner i dom, alltså locket först, sen översta fyllningen, "mittenbotten", den understa fyllningen och så avsluta med tårtbotten. Packa in i plastfolie och så in i kylen några timmar så tårtan hinner sätta sig.)
    Öppna plastfolien i botten på formen, lägg på tårtfatet - vänd alltihop och dra bort form + plastfolie.
    Sen är det dags att spackla.
    Jag gör en smörkräm på 1 del vit choklad, 1 del smör och 1 del philadelphiaost. Smält smör + vit choklad, vispa ner philadelphian. Är det för rinnigt, vänta ett tag så börjar det stelna lite när det svalnar.

    Till bröllopstårtor (om jag inte vågar chansa) så har jag köpt tårtfyllningar i mousseform från kakburken eller tårtdekor. Men det hinner du ju inte om det ska vara nu till helgen.

     

  • Milli

    Här kommer en bild på min senaste tårta. Tog sammanlagt 21h att göra, bara barnvagnen krävde 5 arbetspass för att få ihop. Har inte hunnit få ut den på bloggen än då jag som älskar Halloween och firat de i 11 år har haft fullt upp med att lägga ut halloweenrelaterade bakverk, maträtter, glass pyssel mm de senaste veckorna varenda dag. Har snart 30 olika halloweeninlägg i bloggen nu =) Men ska lägga ut bild på denna tårta i helgen så då kan ni ser mer detaljbilder för de är väldigt svårt att se på en sån här helhetsbild ;)

    Tårtan är iaf fylld med chokladmousse + Lime & jorgubbsmousse, spacklad med jordgubbssmörkräm och täckt med Sp. Allt är ätbart förutom bling bandet! Antal portioner: 45



  • trolldocka
    Milli skrev 2013-10-30 13:41:51 följande:


    måste bara säga, wow! helt fantastisk skapelse. Var det ett beställningsjobb? och isåfall, hur mycket tog du betalt? *nyfiken i en strut* :)
  • Förälskade

    TACK, chicita. Ska göra bottnarna idag. Men nu så kläckte idioterna ur sig att det behövs vara laktosfritt. Jag vet att det finns laktosfria produkter men har någon här inne använt det och blir det skillnad i bakningen?

Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm