• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • Chicita
    snowstars skrev 2014-01-04 20:15:46 följande:
    Behöver tips på tårtfyllningar. Jag fyller år här i dagarna och vill öva på att göra tårta. Dock är man ju lite less på allt sötslisk här efter jul så jag undrar om någon har tips på fräscha fyllningar? Tänkte täcka tårtan med swiss meringue butter cream, smaksatt med citron. Någon?
    Vispa grädde och limecurd (eller lemoncurd) ihop.
    om fyllningen känns för lös så kan du ha i lite gelatin Glad 

    Jag har vispat grädde med hallonsylt + gelatin också och tycker att det också brukar bli rätt bra. Speciellt om man sen blandar ner väl avrunna (kanske till och med mosade) hallon i det 
  • snowstars
    Chicita skrev 2014-01-04 23:52:04 följande:
    Vispa grädde och limecurd (eller lemoncurd) ihop.
    om fyllningen känns för lös så kan du ha i lite gelatin Glad 

    Jag har vispat grädde med hallonsylt + gelatin också och tycker att det också brukar bli rätt bra. Speciellt om man sen blandar ner väl avrunna (kanske till och med mosade) hallon i det 
    Funderar på passionsfruktmousse och hallonmousse. Funkar det eller blir det konstigt? Annars blir det nog typ passion och vanilj eller något. 

    Behöver kanske inte ens ha (skärfasta) mousser om jag ska täcka med smörkräm? 
  • Sara1991

    Hej Jag har tidigare provat hallon och passionsfrukt tillsammans o de är väldigt gott men enligt mig lite väl sött . Jag personligen gillar lite syrligare och fräsha mousser . Sist så provade jag hallonmousse och citronmousse och jordgubbsmousse och flädermousse . Jordgubb och fläder var riktigt gott och fräsht ihop så de kan jag rekkomendera. Om inte moussen i tårtan och skärfast så kommer den rinna ut när man skär i den och även när man ska försöka stapla den . Så är nog bäst att göra den skärfast . Enligt min egen erfarenhet

  • Chicita

    Jag skulle också satsa på skärfast mousse. Tårtorna brukar bli kladdiga med degiga bottnar också annars om inte moussen är fast nog Glad
    Har inte provat passionsfruktsmousse men jag kan tänka mig att det blir lite sött. Hallon kan bli både supersött och syrligt beroende på hur man gör. Men det går ju att ha i lite citronjuice i hallonmoussen så blir den inte så söt Glad

  • frkmaria

    Har gjort ett par tårtor på sista tiden för att lära mig knepet till mitt eget bröllop! ;) 
    Här är en av dem jag blev mest nöjd med:



     Det är från när jag fyllde år nu i december, så temat tyckte jag var klockrent! ;) 
    I tårtan är det en sockerkaksbotten, en mörkchoklad/mörk rom-mousse, en hallonmousse och så hallonfrosting till spackling. Locket och dekorationerna är färglagd marsipan. Utöver detta bakade jag sirapskakor, baileysbollar och vaniljfudge med chokladtäcke. :) Tårtan var supergod och jag har en bit kvar i frysen jag spar för att gotta mig med nån helg! ;) 
    Bakade utöver detta en rainbowcake i mellandagarna till min brors födelsedag. Utsidan blev inte så vacker, men herregud vilken effekt sockerkakorna gav! :)  (och den blev väldigt saftig och god. så saftig att jag inte fick bort bakplåtspappret som låg under för att inte kladda ner tårtfatet). 


     
  • Nettis1985

    Smidigt knep för passionsmousse är att tillsätta citrusfrukt så som lime, det gör att passionen inte blir så där sliskigt söt annars är passionsmousse så gott :D till en mustig chokladbotten *mums*


    Bröllopsplanering
  • snowstars

    Haha, när jag skrev passionsmousse satt jag precis och åt en passionsfrukt som var god men väldigt sur. Var väl därför jag tänkte att det är syrligt  Nåväl, det blir passion och hallon ändå, för nu har jag snöat in på den kombon. Den hallonmoussen jag brukar göra blir inte särskilt söt, och jag kan ju anpassa mängden socker i passionsmoussen. Och annars får det väl bli en söt tårta då, jag gillar ju sött egentligen ;) 

  • Milli

    Här är mina senaste tårtor, minns inte vad de innehöll utantill så vill ni veta de samt se mer detaljbilder så får ni kika i bloggen :)

    Denna tårta gjordes till ett dop på lucia :) Den är väldigt stor (även om de inte syns på bilden) tror dne var till ca 50 pers..



    Dora utforskaren.


    En 100 portioners nyårs bröllopstårta till en vän. Hade massa krångel när jag skulle göra den, de börja dagen innan med att tårtkylskåpet brann ner och sen fortsatte de. Mer om den historian finns i bloggen,. Vad som inte står med är att brudpret aldrig fick se den :( Dom hade inte plats i kylskåpet så dom hade gjort en stor frigolitlåda så att tårtan kunde stå kylt ute. Men tyvärr var de en person på festen (väldigt full ska sägas) som trodde sittlådan var en bänk och satte sig på den, halva tårtan var helt och hållet mos och de 3 nedersta var så ihoptryckta att bandet och flingorna var krossade. Men de åt ändå men så himla tråkigt att de inte fick se alla de 18,5 timme jag la ner på denna...


    Alla snöflingor är penslade med ätbart glitter.. Alla band är stämplade med snöstjärnor. Syns mer på detaljbilderna i bloggen..
  • Chicita
    Milli skrev 2014-01-09 16:13:53 följande:
    Åh vad trist med bröllopstårtan Milli Obestämd
    Tur att du tog bild så att dom i alla fall kunde se den så.

    Jättefina tårtor som vanligt från dig Glad 

    Jag har fastnat vid symaskinen tror jag.
    Jag gillar ju både att sy och baka. Och just nu är det en insamling till prematur-avdelningen på lasarettet här i grannstaden. Så jag sitter och syr upp massa spillbitar.
    Än så länge har det blivit 45 mössor och nu  håller jag på med muddbyxor... 
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm