Haha, oftast brukar jag ju tycka likadant som både Piggelin och Telis, men just i boendefrågan i Berlin går det ju inte!
Jag måste säga att jag faktiskt håller med Telis här; det känns som att det finns ett större utbud av trevliga restauranger och mer liksom "folkliv" kring Ku'damm. Vi bodde på Kempinski Hotel Bristol, som ligger vid Ku'damm, bara ett par kvarter från Savignyplatz åt ena hållet och Gedächtniskirche åt andra hållet. Det var ett bra hotell och vi var nöjda med läget. Bokade via hotels.com och betalade runt 900 SEK per natt. Vi fick ett av deras större standarddubbelrum (runt 25 kvm), så vi fick plats med två barnsängar.
Berlin är ju väldigt "utspritt" i centrum, så det är omöjligt att bo när allting. Men det finns ju ett utmärkt system med S- och U-Bahn, så det är lätt att ta sig fram mellan de olika intressanta delarna. Vi delade sevärdheterna i olika områden, och betade av dem som låg när varandra samma dag. Jag var väldigt spänd på området kring Potsdamer Platz, för att se vad som hänt sen jag var där 1995, men jag tyckte att det kändes väldigt opersonligt och ganska öde.
När det gäller muséer finns det ju massor av (på pappret) intressanta sådana i Berlin, men generellt tyckte både maken och jag att tyskarna inte är något vidare på att bygga upp dem. T ex har ju Museum am Checkpoint Charlie en otroligt spännande historia att berätta, men all information drunknar bland skyltar med massor av pytteliten text och lika pyttesmå bilder intill.
När det dessutom är fullknökat med folk och varmt och svettigt blir det ingen rolig upplevelse. Även i Sachsenhausen var de totalt värdelösa på att begränsa informationen. Vi hyrde ljudguider där, men det fanns femtioelva stationer att lyssna vid och på varje babblade berättaren på i evighet. Det vore mycket bättre om de kunde ha en lite mer kortfattad översta nivå, och att man sen kunde välja att fortsätta på fördjupningsnivå om man var intresserad av det, både bland skyltarna och i ljudguiderna. Som det var nu orkade man inte ta till sig något alls av informationen nästan, för man var bara irriterad på hur dåligt upplagt det var.
Vad gäller restauranger håller jag med Telis om att det fanns många mysiga kring Savignyplatz. Vi bokade aldrig bord någonstans, utan utgick från vad vi var sugna på respektive kväll. Vi var bl a på en mysig italiensk kvarterskrog, Gusto, på Knesebeckstrasse. Sen vill jag varna för Brel på Savignyplatz. Det är en fransk restaurang och jag lovar att vi där serverades den sämsta mat vi någonsin ätit på restaurang.
Det var smaklöst, trist upplagt, blaskigt, geggigt... T o m värre än maten på Nya Zeeland! Vad jag inte fattar var hur det kunde bli fullsatt där under kvällen vi satt där, och det verkade som att de flesta runtomkring oss pratade tyska, så jag gissar att det var folk som bodde i krokarna. Själv skulle jag aldrig i livet återvända dit; fy fagerlund vad uselt det var!
För ovanlighetens skull ägnade vi nästan en hel dag åt shopping. Det brukar inte bli så mycket av den varan när vi är på semester, men nu var det ju rea också, så vi gjorde en del inköp. Utbudet där är ju så mycket större än hemma, så det är kul att kunna köpa lite annat än det som finns här. Jag köpte bl a en väska och en pikétröja och maken ekiperade sig med flera plagg.
Vi var på Schloss Charlottenburg nästan en hel dag, för det var väldigt skönt väder och parken där är vacker och trevlig att knata runt i eller ligga på gräsmattan och slappa. Inne i slottet har de ljudguider, men där har de faktiskt lyckats begränsa informationen på ett bra sätt, och de har delat upp den i flera nivåer.
Kul att gå runt och titta där om man gillar gamla vackra miljöer. De har gjort ett otroligt restaureringsarbete, med tanke på att i princip hela den flygeln vi besökte var i ruiner efter WWII.
På det hela taget hade vi en mysig långhelg. Vi promenerade mycket och njöt av vädret, som var perfekt för en stadssemester.