• Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Tuss78

    Undrar var gudstron och prästerna är när man som mest behöver dem?

  • Kjell Präst

    Tuss: Gudstron kan vackla ibland, även hos präster, det lovar jag. Men präster och pastorer finns det alltid att få tag på inom hyfsat avstånd och de är alltid beredda att ställa upp för samtal - och är de inte det så kontakta en annan präst, en av våra viktigaste uppgifter är att tala med människor i olika situationer i livet.

  • tågjäntan

    säg hej till publiken! =) skämt åsido, puffar lite

  • millanros

    En fråga..
    LÄste här att de var inte självklart att pappan får lämna över bruden till brudgummen... De har jag alltid tänkt mig att pappa ska lämna över mig... Varför är det så???

  • also

    millanros

    Det ingår inte i den svenska vigseln att man blir övcerlämnad av sin pappa. Det är ingen svensk tradition därför är det inte självklart. Eg ska alla präster säga nej till det men en del gör som dom vill

  • millanros
    also skrev 2007-12-08 11:07:14 följande:
    millanrosDet ingår inte i den svenska vigseln att man blir övcerlämnad av sin pappa. Det är ingen svensk tradition därför är det inte självklart. Eg ska alla präster säga nej till det men en del gör som dom vill
    Varför ska de säga nej????
  • tonårsmorsa

    Millanros:
    Seden med överlämnande av pappan överensstämmer inte med den svenska synen på jämställdhet mellan mannen och kvinnan. När pappan överlämnar bruden till mannen signalerar det den makt mannen har över kvinnan. Först är det pappan som bestämmer och sedan när hon gifter sig så är det hennes nyblivne make som ska bestämma. När man vet bakgrunden till seden tycker jag att det verkligen är bra att svenska kyrkan markerar ett avståndstagande till den kvinnosynen. Självklart ska mannen och kvinnan vara jämställda och då också gå in tillsammans. Men vill du överraska din m2b så går det ju att ordna ändå. I kyrkan brukar ju brudparet vänta i ett förrum. Men om bara du väntar där och din man står utanför så får han se dig först när han tar din hand och det är dags att gå in.

  • solrosfrö

    Hm åter igen inte för att "infektera" men det finns väll inte i "kyrkostadgarna" (rätta mig präster om ord etc..) att man inte får!?!

Svar på tråden Fråga prästerna 2