• Äldre 19 Nov 05:22
    59212 visningar
    420 svar
    420
    59212

    Fråga prästerna 2

    Har ni frågor till prästen/erna kring den kyrkliga vigseln kan ni ställa dem i den här nya tråden. Den gamla hittar ni här www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m2474081.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Burre Präst
    Äldre 8 Dec 14:03
    #81
    solrosfrö skrev 2007-12-08 13:00:49 följande:
    Hm åter igen inte för att "infektera" men det finns väll inte i "kyrkostadgarna" (rätta mig präster om ord etc..) att man inte får!?!
    Nej, det står inget om detta i Kyrkoordningen. Men det betyder inte att man därför får göra som man vill. Vigsel i Svenska Kyrkan är en gudstjänst och gudstjänster i Svenska Kyrkan utformas enligt dess traditioner och inte enligt amerikanska filmer och TV-serier.

    Att pappan leder fram bruden till brudgummen har aldrig varit en tradition i Svenska Kyrkan och många av oss präster är mycket tveksamma till att införa en sådan tradition.

    Men grunden är att en kyrklig vigsel inte är något man kan göra som man vill med. Det förhåller sig på samma sätt med att man till exempel inte kan stryka böner eller bibelläsningar eller, som någon sa i ett annat sammanhang, "be prästen skippa psalmer och gud-snack".

    Om man istället väljer att viga sig borgerligt kan man förstås utforma vigseln som man vill.
  • millan­ros
    Äldre 8 Dec 19:29
    #82

    Då är jag med mycket mer De låter ju väldigt vettigt... Jag ville väl mest göra det för att jag inte vill att min blivande make inte ska se mig på bröllopsdagen före själva vigseln... o vill ju inte gå själv nerför altargången om han står där framme får väl diskutera med prästen o blivande.... Nån som har annat alternativ??

  • solros­frö
    Äldre 8 Dec 23:39
    #83

    Hm Burre präst har gått SKG 2004 men vissa saker kan jag inte alla ord på sry. Men kan lova att åsikterna var många om detta.
    För övrigt en mycket givande och ögon öpnnande kurs. Man växer som mäniska i den.

  • Äldre 9 Dec 07:08
    #84

    Utan att än en gång ge mig in i denna diskussion som med jämna mellanrum poppar upp i denna tråd och andra, så vill jag bara säga att det inte heller i vår Kyrkohandbok står något om hur brudparet ska gå in - det är därför det tyvärr oftast blir upp till den enskilda/e prästen att säga ja eller nej. I Stockholm är det sedan länge känt vad biskop Caroline tycker men eftersom biskopen egentligen inte är prästernas formella chef så är hennes åsikter inte tvingande.

  • Äldre 11 Dec 04:06
    #85

    Puffar

  • tågjän­tan
    Äldre 11 Dec 22:05
    #86

    puffar =)

  • MrsNor­ell2b
    Äldre 11 Dec 22:55
    #87

    Hejsan!

    Jag skulle vilja ha tips på psalmer till ett höstbröllop.
    Jag vill helst ha psalmer som de flesta känner till för annars blir det gärna så att bara prästen sjunger och det vore lite tråkigt tycker jag. De flesta välkända psalmer passar ju egentligen bara till sommarbröllop.
    Tacksam för svar!

  • Fröken förvän­tan
    Äldre 11 Dec 23:33
    #88

    Åh, jag vill också ha förslag på trevliga "höst-psalmer" där som sagt folk vågar klämma i lite

  • Äldre 12 Dec 04:31
    #89

    Psalmerna 84 och 411 är mycket vackra psalmer avsedda just för vigsel. Det tråkiga med dem är att de ju aldrig förekommer i andra sammanhang än just vigsel, varför de inte är bekanta för den stora allmänheten. Å andra sidan, vilka psalmer är det nuförtiden? En god vän till mig som gifte sig strax efter jul hade nr 122, "Dagen är kommen, kärlek triumferar" men är det tidigt på hösten bröllopet ska äga rum så känns den ju lite för tidig. De psalmer som är tänkta för hösten (203, 204) är vare sig välkända eller särskilt muntra. Återstår alltså några mer "allmänna" psalmer. Psalm nr 231 "Oändlig nåd" (Amazing grace) diskuterades i en annan tråd nyligen och vissa hävdar att den är en begravningspsalm - vilket jag alls inte håller med om. Den är välkänd och hoppingivande. Psalm 769 "Gud i dina händer vilar jag i tro" (om din vigselförsamling använder Verbums psalmbok med tillägg , vilket de flesta gör)är mycket vacker och lättsjungen även om man inte hört den förut. Psalm 338 "Som ett klockspel hör jag dig" likaså. Psalm 251 "Var jag går i skogar, berg och dalar" är rätt välkänd. Man kan använda tex verserna 1+2. 246 "Här en källa rinner" är också rätt välkänd och i en av verserna står det faktiskt att Gud skapar kärleken så den pssar väl bra...! Psalm 333 "Änglarna sjunger i himlen" är kanske lite känd också, det är en härligt svängig och glad psalm som passar utmärkt på en vigsel. Tja, detta var i alla fall några förslag. Kanske har er organist eller präst fler?

  • Annaoc­hHenri­k
    Äldre 12 Dec 06:20
    #90

    En undring från en icke-troende som ska gifta sig borgerligt just för att jag (och sambon) inte är troende...
    Känns det inte väldigt jobbigt att som präst svara på frågor här? De allra flesta frågorna tycks ju handla om hur man begränsar Guds närvaro så mycket som möjligt i vigseln, dvs frågor som "Hur många psalmer MÅSTE man ha"? Eller för den del klassikern om huruvida de får ha ett "filmbröllop" och gå in med sin far istället för med blivande maken...
    Är det inte lätt att man bara blir trött på allt vad bröllop heter när alla frågor kretsar kring att brudparet ska få vigseln precis som de vill, och få frågor handlar om den gud de förhoppningsvis tror på, eftersom de väljer att gifta sig kyrkligt...
    Bara en stilla undran!

Svar på tråden Fråga prästerna 2