• Äldre 19 Nov 05:22
    59209 visningar
    420 svar
    420
    59209

    Fråga prästerna 2

    Har ni frågor till prästen/erna kring den kyrkliga vigseln kan ni ställa dem i den här nya tråden. Den gamla hittar ni här www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m2474081.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Äldre 21 Nov 09:58
    #11

    Puffar lite

  • Miamaj­a
    Äldre 21 Nov 18:50
    #12

    Ang vigselblanketter från församlingen så måste man be att få det i sin hemförsamling om man ska vigas utomlands. Präster som jobbar inom SKUT (Svenska kyrkan i Utlandet) kan inte ta ut blanketter i det land de arbetar. Så som man kan göra inom Sverige.
    Vid vigslar inom Sverige ka numera dessa blanketter i första hand skrivas ut i prästens tjänstgöringsförsamling.

  • Äldre 22 Nov 21:05
    #13

    "Och så puffar vi ett tag" *visslar*

  • ~vinte­rbrud~
    Äldre 22 Nov 22:14
    #14

    Inga frågor här på länge så då passar jag på att fråga Kjell Präst om musik och solosånger i kyrkan:
    Jag antar att det finns sånger en präst säga nej till om brudparet önskade dessa till sin vigsel i kyrkan, och det är säkert olika från präst till präst. Men var går tex din egen gräns?
    Är det ok med en sång som inte direkt handlar om kärlek (väljs därför att det är brudparet "låt" och den är otroligt vacker och stämningsfull)?

  • Burre Präst
    Äldre 22 Nov 22:47
    #15

    Svar till Vinterbrud, fastän jag inte är Kjell

    Personligen tycker jag att även sånger som inte handlar direkt om kärlek oftast är OK om de har en vettig plats i vigseln och om de framförs live, dvs inte är inspelade.

    Jag säger i regel nej till inspelad musik i alla gudstjänster, så det gäller inte bara vigslar.

    Vilka sånger jag skulle säga nej till på grund av innehåll eller liknande vet jag inte riktigt, jag har avrått från att ta med "Änglahund" på en begravning men jag har änu inte stött på något önskemål jag avrått ifrån på en vigsel.

  • Äldre 23 Nov 05:20
    #16

    Jag instämmer nog i stort sett i Burre Prästs inlägg. En låt som inte handlar om kärlek kan absolut vara okay om den, som du skriver, är vacker och stämningsfull. Så länge inte låten är opassande i kyrkan (jag hör till de gammalmodiga som anser att exempelvis svordomar inte hör hemma i kyrkorummet -även om jag svär själv när jag INTE är i kyrkorummet)eller stötande så kan det funka bra. En låt som används då och då är ju Åsa Jinders "Av längtan till dig". Den är ju egentligen lite märklig att ha på ett bröllop, en sång där sångerskan berättar att hon så att säga "gått från blomma till blomma". Men den är ju mycket vacker och kärleksfull så den "godkänner" jag utan att blinka. Precis som Burre Präst har jag avrått från viss musik vid begravning (Det rörde sig om "Fån´t ja en körv så höppe ja i älva")men aldrig vid ett bröllop. Än så länge

    Sen kan jag i likhet med Burre säga att det generellt blir väldigt platt med inspelad musik. Det blir rätt trist att bara stå rätt upp och ner i kyrkan i tre minuter och titta på...ja, vadå? En högtalare? En "levande" artist är en helt annan sak. Och vid in-och utgång har jag hittills aldrig hört någonting som kan bräcka en mäktig kyrkorgel.

  • ~vinte­rbrud~
    Äldre 23 Nov 17:00
    #17

    Tusen tack för era svar Burre och Kjell!!

  • lillan­31
    Äldre 23 Nov 22:46
    #18

    Hej hej.

    Jag och min blivande ska vigas i en kyrka vars församling ingen av oss tillhör.
    Jag har kontaktat den präst jag vill ska viga oss och han har tackat ja.Och av kyrkan vi ska vigas i har jag också fått grönt.
    Hur gör jag nu? Ska jag kontakta församlingen jag är medlem i och berätta att jag ska vigas i en annan församling, eller hur går det till?

  • Tuss78
    Äldre 23 Nov 23:14
    #19

    Ha ha ha!

    Man funderar ju på hur folk tänker om de på fullaste allvar vill ha "Fönt ja en körv-låten" på begravning.

  • solros­frö
    Äldre 24 Nov 00:52
    #20

    Kom och fundera hur går det till när vi (maken) "bara" ska ha sin förlovningsring och jag ska få en til ring (vigsel ringen) hur gör man vid löftena och ringväxlinen då?

    Vi gifter oss i SKUT kyrka och har vigselsamtalet inna vigseln en halvtimma?!? Men jag ska höra om vi kan ha det en dag inna kanske åt minstone menjag gör ju natuligtvis som dom anser bäst.
    Men jag tänkte att man hinner ju inte fråga allt för mycket en 30 mi innan vigseln. Så hur går det till rent praktiskt? Tar han av sig förlovningsringen eller får "bara" jag en rign?

Svar på tråden Fråga prästerna 2