• Äldre 19 Nov 05:22
    59193 visningar
    420 svar
    420
    59193

    Fråga prästerna 2

    Har ni frågor till prästen/erna kring den kyrkliga vigseln kan ni ställa dem i den här nya tråden. Den gamla hittar ni här www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m2474081.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Äldre 28 Nov 09:03
    #51

    decembernatt: Det är inte ett måste att prästen håller vigseltal. Jag skulle tro att de flesta präster ändå gör det, oavsett om de känner brudparet eller ej

  • decemb­ernatt
    Äldre 28 Nov 11:02
    #52

    Okej, får höra med vår präst. Tack för snabbt svar!

    En fråga om Bibelläsningen också: på de vigslar som jag kan minnas har man läst en text från GT som går ungefär "därför ska en man lämna sin far och mor för att leva med sin hustru". Är det stycket obligatoriskt eller skulle det gå att ersätta med något annat? Det utesluter ju den kärlek som inte är heterosexuell.

    Och så undrar jag hur mångapsalmer man rymmer i gudstjänsten, tre? Vi ska inte ha någon solosång eller så men vill gärna ha mycket musik kring vigseln.

  • Äldre 28 Nov 11:15
    #53

    decembernatt: I prästens handbok står:

    "Prästen eller någon av brudparets vänner läser följande bibeltext:
    Jesus sade: Skaparen gjorde från början människorna till man och kvinna. Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två skall bli ett. Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt"

    Denna text, som är ur NT, är alltså obligatorisk, det står inte "läser följande eller annan bibeltext" eller så, vilket det står på en del andra ställen i handboken. Icke desto mindre har jag vid ett tillfälle valt att byta ut den mot en annan text -berätta det bara inte för någon och det berodde på att det var två pensionärer jag vigde, och deras "far och mor" hörde förstås inte längre till de levandes skara.

    I vigselritualet finns plats för tre psalmer, självklart kan man ha fler om man vill.

  • Äldre 28 Nov 11:35
    #54

    Kjell Präst:
    Finns det någonstans man kan gå in och läsa styckena ur Bibeln som förekommer på bröllop, alltså de obligatoriska och valbara som du nämner? Ja, jag förstår att man kan läsa dem i Bibeln så klart , men skulle behöva läshänvisning isf. Enklare om kyrkan lagt ut dem tex på sin hemsida.

  • Ilbäck­san
    Äldre 28 Nov 12:01
    #55

    Jag undrar över solosång, jag har nämligen två solister som ska sjunga två av mina egna låtar som jag skrivit till min sambo, är det ok(kärlekssånger)? Sen undrar jag också om man måste använda kantorn till solosången eller om man får ha med sig en egen pianist? Jag undrar också om man kan "låna" en kantor från en annan församling till den kyrkan man ska gifta sig i? Jag har nämligen sjungit mycket på bröllop och vet att det skiljer sig ganska mycket mellan olika kantorer hur duktiga de är, sen är väl inte alla så pigga på att lära sig helt nya låtar som bruden skrivit?

  • Äldre 28 Nov 12:53
    #56

    aprilsolen: Det går bra att läsa bibeltexterna på Internet, på www.bibeln.se De texter som anges i handboken är följande:
    Matt 19:4-6 (Obligatorisk)
    Höga v 8:6-7 (valbar)
    Ef 5:1-2 (valbar)
    Rom 12:9-10,15 (valbar)
    Gal 6:2 (valbar)
    1 Kor 13:4-7,13 (valbar)
    Man kan också ersätta de valbara med egentligen vilken som helst bibeltext som passar i sammanhanget.

    Ilbäcksan: Visst går det bra att solisterna sjunger dina egna sånger. Man måste inte använda kantorn/organisten till solosången utan kan absolut ha med sig egen pianist -organisten blir nog bara glad för då slipper han/hon lära sig ett nytt stycke
    Om ni kan hitta en kyrkomusiker från en annan församling som är villig att komma och spela på er vigsel så tror jag inte att vigselförsamlingen har något emot det.

  • Ilbäck­san
    Äldre 28 Nov 13:00
    #57

    Tack för svaret Kjell Präst!

    Får man räkna med någon slags extra kostnad då om man vill ha en annan kyrkomusiker(om h*n går med på det)?

    Sen undrar jag också, vi kommer att vara i församlingshemmet och ha festen, där finns vinglas, visst får man dricka alkohol i församlingshem?

    En sista fråga, vi har inte fått reda på vilken präst vi ska få, när får man i regel reda på det?

  • Äldre 28 Nov 13:07
    #58

    Det jag vet är att det så kallade clearingsystemet inte gäller när man anlitar musiker från annan församling. Det betyder att musikern antingen måste få tillåtelse av sin chef att spela hos er i sin tjänst eller också göra det på sin fritid. Hade det varit en präst ni ville låna från en annan församling så hade jag svarat att ni inte skulle betala prästen för det. Hur det är med musiker vet jag faktiskt inte.
    Det är inte ovanligt att det är alkoholförbud i församlingshem, men finns det vinglas så verkar det ju inte omöjligt att ni får ha alkohol. Kolla för säkerhets skull, det varierar som sagt.
    När ska ni gifta er? Om det är en "normal" vigsel (har haft några som skulle gå extra snabbt också) så brukar jag nog få namnet på brudparet någon/några månader i förväg.

  • Äldre 28 Nov 13:17
    #59

    Kjell Präst: Stort tack! Ska kolla in den sidan.

  • Ilbäck­san
    Äldre 28 Nov 14:23
    #60

    Vi ska gifta oss 28 juni nästa år, så vi är ute i tid... :)

Svar på tråden Fråga prästerna 2