• Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Burre Präst

    Jag tillhör den skaran av präster som suckar lite när frågan om brudledning kommer på tal, men annars tycker jag det är ganska roligt att svara på frågor härinne.

    Nu har jag inte varit aktiv här så länge men jag tycker nog inte att så många frågor handlar om att man vill begränsa Guds närvaro i vigseln. Sedan arbetar jag i en kyrka där trycket inte är så väldigt stort vad gäller vigslar, jag har på sin höjd ett tiotal om året. Det är nog annorlunda för de som arbetar i småförsamlingarna i närheten av storstäderna.

    Men visst är det fascinerande att se hur mycket folk är beredda att lägga ner på sitt bröllop, både i tid och pengar. Möjligen ser jag en liten risk att bröllopet blir så stort att man inte alltid ser dess funktion (som jag menar), dvs att markera början på ett nytt liv tillsammans med den man älskar. Jag har också sett en del exempel på hur bruden (och ibland brudens mamma) ser bröllopet som *sin* stora grej medan brudgummen mer hänger med på ett hörn. Lyckligtvis verkar det inte vara regeln i de vigslar jag har haft under åren.

  • Kjell Präst

    AnnaochHenrik: Nä, jag har ju frivilligt startat den här tråden och dess föregångare, så jag tycker det är riktigt kul att svara på vigselfrågor. I likhet med Burre Präst är jag utled på frågor om brudöverlämning (inte minst därför att jag har klargjort min ståndpunkt för länge sedan i den här och andra trådar)men i övrigt är det bara roligt att svara. Inte heller jag är överhopad med vigslar så man hinner inte tröttna, men visst kan det vara jobbigt att få önskemål om att begränsa Gud i gudstjänsten - men jag har inte känslan att det är den typen av frågor som överväger? Så nä, än är jag inte less. Jag säger till när jag blir det Till dess: Fortsätt fråga!

  • Kjell Präst

    Tillägg till ovanstående: När det gäller det Burre Präst skriver, att vigslarna ibland tycks svämma över alla bräddar såväl ekonomiskt som tidsmässigt så har jag förstås åsikter om det men eftersom den delen av vigseln inte har med det rent kyrkliga att göra så håller jag mig utanför de trådarna

  • Fröken förväntan

    Ville bara tacka för ALLA förslag på "höstpsalmer".

    Kjell Präst skrev 2007-12-12 04:31:06 följande:


    Psalmerna 84 och 411 är mycket vackra psalmer avsedda just för vigsel...
  • ~vinterbrud~

    Jag tycker det är otroligt bra och roligt att flera präster finns här och kan besvara allas frågor. Väldigt uppskattat (tack!!)

    Fortsätter med lite psalmfrågor till Kjell- och Burre Präst:

    vi gifter oss 26 januari och jag försöker välja lite passande psalmer. När jag pratade med organisten i kyrkan där vi gifter oss så sa han att vi även kan välja julpsalmer vilket jag inte alls visste om (stämmer detta verkligen?)
    Vilka julpsalmer passar att ha i januari? De flesta jag känner till känns som de passar bäst runt advent och innan julen. Har tyvärr ingen psalmbok hemma, annars hade jag kunnat titta själv.

  • Kjell Präst

    Ärligt talat skulle jag inte välja julpsalmer i slutet av januari. Det känns för sent och dessutom är folk trötta på julpsalmerna då, hur vackra de än är. Möjligen, kanske, eventuellt, kan ju 134 "Gläns över sjö och strand" passa, den hör ju inte till själva juldagarna utan till trettondagen. Men, som sagt: Hitta hellre andra psalmer, det är mitt råd!

  • Mrs Major

    Åter till höstpsalmer. Vi gifte oss i oktober och vår kantor hittade psalm 811 - Vi tackar för skörden. Den har fem verser med olika teman varifrån vi valde tre. Melodin är vacker och enkel att sjunga med i även om den inte är så känd.

  • Kjell Präst

    Psalm 811 finns inte i den ordinarie psalmboken utan i "Psalmer i 2000-talet", ett sorts tillägg som används av vissa församlingar men inte alla. Bara som ett tips till andra som eventuellt är intresserade av just den psalmen.

Svar på tråden Fråga prästerna 2