• Äldre 19 Nov 05:22
    58332 visningar
    420 svar
    420
    58332

    Fråga prästerna 2

    Har ni frågor till prästen/erna kring den kyrkliga vigseln kan ni ställa dem i den här nya tråden. Den gamla hittar ni här www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m2474081.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Äldre 28 Dec 13:46

    Snarast är det väl kyrkoherden. Det handlar bland annat om att pastorn från din församling knappast kan förväntas viga er enligt Svenska kyrkans ordning - och det är för vigslar i Svenska kyrkans ordning som kyrkorummer upplåts. Men det kan säkert variera, den enskilda/e prästen kan dock inte avgöra detta.

  • Gersim­i85
    Äldre 30 Dec 12:43

    Tack för svaret!

  • Fru Almqvi­st
    Äldre 31 Dec 11:31

    Hej!
    Vi gifter oss 14/1-08 i Iskyrkan i Jukkasjärvi. Eftersom vi bor 175 mil bort har vi ingen möjlighet att träffa prästen före själva vigseln. Vad skulle du vilja ge oss för tips och råd inför vigseln? Vad är det vi missar när vi inte träffar prästen i förväg? Vi ska inte ha några gäster med oss på plats, så det blir väl en ganska enkel ceremoni för bara oss.
    Tack på förhand!

  • Äldre 31 Dec 12:05

    Fru Almqvist:

    Det ni missar är att se vad det är för en kuf som ska viga er
    Allvarligt talat är det förstås bra om man har träffat prästen just däför att man kan känna ett slags trygghet i att man vet vem som står vid altaret en av de viktigaste dagarna i ens liv. När ni inte träffar prästen kan denne/a förstås inte heller gå igenom vigselritualet med er så att ni kan få förklaringar när ni inte förstår och möjlighet ställa frågor. Den personliga touch som annars kan ges en vigsel där prästen samtalat med brudparet innan går förstås också förlorad. Men annars är det inget väsentligt ni missar, ni blir säkert vigda på ett alldeles utomordentligt sätt!

  • Äldre 2 Jan 09:14

    Nytt år - nya frågor kanske?

  • Godisr­åttan
    Äldre 2 Jan 09:25

    När är brukligt att ha vigselsamtal?Vi gifter oss 3 maj.

  • Äldre 2 Jan 09:28

    Personligen brukar jag försöka ha vigselsamtalet ungefär en månad före vigseln. Ibland har det förstås blivit närmare inpå, när brudparet haft önskan om att vigseln ska äga rum omgående.

  • Godisr­åttan
    Äldre 2 Jan 09:42

    Tackar

  • Linn Nadine
    Äldre 3 Jan 11:09

    Vi ska gifta oss på Rådmansö utanför Norrtälje i sommar och vill ha en kyrklig vigsel men utomhus. Jag har kontaktat Rådmansö församling men de kan inte lova någonitng eftersom sommarschemat inte är lagt och de flesta av de präster som viger där inte är bekväma utanför kyrkans väggar. (Det var så de själva sa.) Men för att vi ska kunna skicka ut inbjudningskort behöver vi ju veta att vi har en präst till den tid vi skriver på inbjudningskorten. Så nu funderar vi på att söka en annan präst i Stockholm eller Norrtäljetrakten som skulle vilja viga oss därute. Är det någon som har tips på en bra präst? Svara här i tråden eller till min mejl linn.berglund@hotmail.com

    Tack.

  • Äldre 3 Jan 11:13

    "Inte bekväma utanför kyrkans väggar"...Hmmm, illa formulerat av församlingen. Som om präster inte vågade sig utanför den skyddande kyrkan. Så är det förstås inte. Men det är heller inte självklart att präster gillar att hålla vigslar eller dop utomhus. Det som för ett brudpar kan vara en underbart vacker miljö kan för en annan, tex prästen, innebära mest problem.
    Men självklart måste ni få besked, vad ni kan göra är ju att ta kontakt med närliggande församlingar, någonstans borde det väl finnas en präst som är beredd att viga er utomhus!

Svar på tråden Fråga prästerna 2