• Äldre 19 Nov 05:22
    58334 visningar
    420 svar
    420
    58334

    Fråga prästerna 2

    Har ni frågor till prästen/erna kring den kyrkliga vigseln kan ni ställa dem i den här nya tråden. Den gamla hittar ni här www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m2474081.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Äldre 22 Dec 10:30

    Bröllopstexten till "Den blomstertid" finns inte i psalmboken eller något av tilläggen. Någon omarbetning av psalmboken är inte aktuell för närvarande, det kommer förstås att ske någon gång men definitivt inte före augusti. Den nu gällande har funnits i 21 år.

    Jag skulle inte ha några invändningar om din tärna ville ha svart klänning. Kanske någon vän-av-ordning i församlingen (alltså, era gäster) kan ha synpunkter?

  • 2008-0­8-09
    Äldre 22 Dec 11:10

    Kjell Präst skrev 2007-12-22 10:30:45 följande:


    Bröllopstexten till "Den blomstertid" finns inte i psalmboken eller något av tilläggen. Någon omarbetning av psalmboken är inte aktuell för närvarande, det kommer förstås att ske någon gång men definitivt inte före augusti. Den nu gällande har funnits i 21 år.Jag skulle inte ha några invändningar om din tärna ville ha svart klänning. Kanske någon vän-av-ordning i församlingen (alltså, era gäster) kan ha synpunkter?
    Så det kommer alltså inte att vara OK att använda den som psalm? Eller får man använda den iaf?
    Ja, det är säkerligen någon av gästerna som kommer att reagera mot att hon bär svart men det bryr vi oss inte ett dugg om, det är vår dag så vi bestämmer det själva. Dock vill vi ju inte att prästen ska reagera med ogillande, det vore ju inte så roligt..
  • Äldre 22 Dec 11:35

    Den är ju inte en officiell psalm, så det kan nog variera från församling till församling om dte är okay att använda den. Kolla med prästen och organisten!

  • Äldre 23 Dec 07:11

    23:e idag, det stadigt mot julen nu lackar
    Då passar det väl att er prälle ler ödmjukt och tackar?
    För frågor och snack vill jag nu gärna lyfta på hatten
    och tacka så mycket när julstjärnan glimmar i natten
    Förse er nu alla med julbordets fröjd - men med måtta!
    Så ses vi igen runtikring januari nollåtta!

  • millan­ros
    Äldre 26 Dec 22:25

    Bröllopsmarchen/ingångsmusiken (ev utgångs).. måste den vara enligt psalmbok eller får man ha egen??? Min sambo vill så gärna ha ett stycke ur en springsteen låt

  • Äldre 27 Dec 05:18

    Tittar in som hastigast mellan tuggorna...
    Det finns inga in - och utgångsmarscher i psalmboken, där finns bara psalmer och dessa används normalt inte vid in och utgång.
    Det finns ju ett antal "klassiska" in och utgångsmarscher (Mendelssohns bröllopsmarsch, Wagners brudkör etc)men dessa behöver inte användas. Kan man alltså ha Springsteen? Det beror på den aktuella kyrkan och musikern. Många församlingar, präster och musiker föredrar att musikern står för musiken, dvs slipper gärna CD-skivor under vigseln. Rent teoretiskt skulle kanske organisten kunna spela Springsteen på orgeln. Men, som sagt, det är er vigselmusiker (och i viss mån er vigselpräst) som har avgörandet om musiken.

  • millan­ros
    Äldre 27 Dec 09:17

    Tack!! ville bara veta om de var något som sa att de inte gick Vi har nog egna musiker som kan spela den..

  • Mirri
    Äldre 28 Dec 12:54

    Kjell eller Burre präst, ni som har en längre teologisk utbildning än vad en annan har, vad skulle ni mena är det yttersta syftet för vigseln? Och vad det gäller musiken, vad räknas som kristen musik? Skulle ni, eller känner ni andra som arbetar i kyrkan som tycker att allmänreligiös musik som inte handlar specifikt om Jesus, inte är kristen och inte hör hemma i svenska kyrkan? Jag började fundera lite efter en diskussion som jag hade i en anna tråd.

  • Äldre 28 Dec 13:11

    Jag ville inte "kapa" tråden för M Organist, därför avstod jag från att blanda mig i diskussionen i den tråden.
    Personligen skulle jag definitivt inte motsätta mig musik som inte är specifikt "kristen". För vem definierar hur kristen en melodi är? Jag tror att Gud (och därmed Kristus) är närvarande i musiken, oavsett om man sjunger om Jesus eller inte. Jag som präst förkunnar med ord, en musiker förkunnar med musik. Inte sällan får man en större andlig upplevelse av det senare. Det enda jag skulle stoppa i vigselsammanhang är musik som uppenbarligen inte har i ett kyrkorum att göra. Jag brukar lite skämtsamt exemplifiera med "Highway to hell" men det finns förstås mindre extrema exempel, som exempelvis "Fån´t ja en körv" som jag en gång fick som önskemål på en begravning. Musik som uppenbarligen vanhelgar - starkt ord - kyrkorummet eller den heliga akten skulle jag säga nej till. Annars tycker jag det mesta är okay. En organist har förstås andra saker att ta hänsyn till, rent praktiskt: Går musiken att framföra på orgel, tex. Men dessa är mina synpunkter som präst. Jag har jobbat med den hel del musiker och de brukar sällan eller aldrig ställa till problem när det gäller musiken utan tvärtom göra sitt yttersta för att det ska bli riktigt bra.
    När det gäller för vem vigseln är till så blir mitt svar att vigseln är till för att två människor älskar varandra och vill manifestera det inför Gud och sina anhöriga.

  • Gersim­i85
    Äldre 28 Dec 13:42

    Hej!
    Jag tillhör en frikyrka och min blivande tillhör Svenska kyrkan. När vi gifter oss vill vi ha en präst från min församling, men gifta oss i Svenska kyrkan. Jag har hört från andra i samma situation att det inte har tillåtits (från svenska kyrkans sida). Jag vet dock andra som har gift sig såhär, utan problem. Vem bestämmer? Är det prästen i den aktuella kyrkan?
    Tacksam för svar.

Svar på tråden Fråga prästerna 2