• Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • 080426

    Hejsan Kjell

    Jag har en fråga till dig. Vi ska gifta oss i April och undrar vilka psalmer som passar då? Var kan man hitta dessa?

  • marjoh

    När man gifter sig i sin församling kostar det ju ingenting och prästen får ju sin lön som vanligt. Hur fungerar detta om man har egen präst från en annan del av landet?

  • Kjell Präst

    080426: Det finns ett par vårpsalmer som kanske skulle passa? Nr 197 "Den blida vår är inne" har en vacker text och dessutom en lättsjungen melodi - den sjungs nämligen på samma melodi som 199 "Den blomstertid nu kommer". Så har vi psalm 198 "Likt vårdagssol i morgonglöd". Även den har en vacker text och en lättsjungen melodi - för se, den sjungs på samma melodi som nr 200 "I denna ljuva sommartid". Dessa psalmer handlar mycket om hur livet vaknar på nytt. Sedan finns det ju de speciella vigselpsalmerna som passar alla årstider. Jag brukar rekommendera nr 84 "Vi lyfter våra hjärtan" eller nr 411 "Gud har omsorg om vårt släkte". Båda har vackra texter och vackra melodier, de är också lagom långa, två verser vardera. Det finns utrymme för tre psalmer i vigselritualet, varför inte två vårpsalmer och en vigselpsalm? Nå, men var hittar du dessa psalmer? Jag vet ingen annanstans än psalmboken. Har ni inte tillgång till någon sådan själva så pröva om ni inte kan få låna en av er vigselförsamling. Jag lånar ofta ut psalmböcker vid dop -vigsel -och begravningssamtal.

    marjoh: Regeln är alltid att ingen präst får ta betalt av ett brudpar för utfört uppdrag. Han/hon har i teorin tre alternativ: Att göra det gratis, på sin fritid, att vigselförsamlingen betalar hans/hennes lön för uppdraget eller att hans/hennes egen församling låter honom/henne utföra uppdraget inom sin tjänst. Det är i teorin. I praktiken sker det knappast att vigselförsamlingen betalar - varför skulle de det, när de har egna präster som gärna utför uppdraget? Hur vanligt det är att den egna, tjänstgöringsförsamlingen betalar vet jag inte men jag tror inte att det är jättevanligt. Återstår alltså att prästen gör detta gratis, på sin fritid - eller tackar nej till uppdraget. Präster får förstås lika lite som någon annan ta emot svarta pengar.

  • 080426

    Är detta texten rill psalm 197?

    Den blida vår är inne och nytt blir jordens hopp
    Ny fröjd får varje sinne nytt liv får varje knopp
    Hur livligt solen strålar hur majestätiskt mild
    För dödliga hon målar odödlighetens bild.

    Förskönad nu naturen står klädd i högtidsdräkt
    Vad ljuvlig vällukt, buren till oss av vindens fläkt.
    Vad prakt, vad rikedomar som skiftar tusenfalt
    Se runtomkring dig blommar och lever, doftar allt.

    Ur sky, ur luft och lunder vi fågelsången hör
    än sker Guds skaparunder och allting nytt han gör.
    Då går vi som i drömmar på strand och skogens stig
    och ur vårt inre strömmar en lovsång, Gud, till dig.

    Och allt som låg där fruset i dagar vintergrå
    skall löst av himmelsljuset mot blom och mognad gå.
    Vi glädes åt varandra åt sol och sommartid,
    att på Guds jord få vandra och äga himlens frid.

    Måste man ha alla fyra verserna eller kan man ta de tre första?

  • fröken kantarell

    Kan man välja en präst från en annan församling eller måste man ta där ifrån man väljer att gifta sig?

  • Kjell Präst

    fröken kantarell: Man behöver inte anlita prästerna i vigselförsamlingen, det går bra att ordna egen präst. Men detta är alltså något som man själv får ordna, inget som vigselförsamlingen hjälper till med. Känner ni någon präst i grannförsamlingen, tex, så kan ni ju alltid fråga den personen. I övrigt hänvisar jag till mitt svar på marjohs fråga.

  • marjoh

    den präst vi ska ha är pensionerad så hon lär ju inte få betalt av sin församling
    Är det OK att ge henne någon gåva(sak) som tack för att hon ställer upp gratis?

  • Karga81

    Hur är det med dekoration av kyrkan? Gör församlingen någon dekoration (blommor på altaret mm) inför ett bröllop eller är det vi som ska göra det och isf vad är ok och vad är inte det? Får man löva ha tända ljus mm?
    Tack på förhand!

  • Kjell Präst

    marjoh: En sak, inte alltför dyrbar, borde absolut vara okay.

    Karga81: Församlingen dekorerar kyrkan såtillvida att det står blommor och tända ljus på altaret. Ni BEHÖVER alltså inte göra någon egen dekoration. Sedan är det upp till den enskilda församlingen/kyrkan vilka dekorationer man tillåter utöver detta. Det är inte ovanligt att man tillåter exempelvis blommor i kyrkbänkarna, vissa församlingar har särskilda vaser för detta ändamål. Andra tillåter ingen dekoration alls. Så fråga i den aktuella vigselförsamlingen.

Svar på tråden Fråga prästerna 2