• Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • starbelle83

    Hej Kjell, Toppen att du finns här och besvarar allas frågor!
    Tänkte höra en grej med dig...
    Vi har bokat kyrka till den 24 maj och fått bekräftelse på det.
    Undrar nu om det är vi som ska kontakta kyrkan för att bestämma en genomgång eller om dom kontaktar oss?
    Bör vi ha klart till genomgången vilka in/ut marscher vi vill ha samt psalmer etc. el. är det just det vi tillsammans med prästen går igenom då?

  • Burre Präst

    Hej Starbelle

    Det där varierar lite mellan olika präster tror jag. En del hör av sig tidigt till brudparen, andra väntar. Om ni känner att ni vill ha god koll på saker i god tid kan det väl vara en bra idé att kontakta prästen och komma överens om ett tillfälle att träffas.

    Jag uppskattar alltid som präst om brudparet har tänk lite kring vad de önskar för musik och psalmer när de kommer. Men om ni känner er väldigt osäkra om psalmer så bör prästen också ha några förslag att komma med.

  • Kjell Präst

    Burre hann före! Vill bara nämna att jag själv kontaktar brudparen, och bestämmer tid för samtal, ca en månad innan vigseln ska gå av stapeln - men detta varierar som sagt.

  • starbelle83

    ** Tack för er bådas svar!!!
    Följdfråga... Har ni några vackra, passande psalmer att tipsa om? Vi är ett ganska ungt par...

  • Kjell Präst

    Av vigselpsalmerna brukar jag alltid rekommendera nr 84 "Vi lyfter våra hjärtan" eller nr 411 "Gud har omsorg om vårt släkte" De är vackra både i melodierna och texterna. Tyvärr är de kanske inte så välkända bland "allmänheten" eftersom de ju bara används vid vigsel. Ni ska ju gifta er i maj. Lite för tidigt för sommarpsalmer kanske. Men några vårpsalmer kanske kan passa? Nr 197 heter "Den blida vår är inne" och sjungs på samma melodi som "Den blomstertid nu kommer". Nr 198 heter "Likt vårdagssol i morgonglöd" och sjungs på samma melodi som "I denna ljuva sommartid" Eller varför inte vara lite vågade och ta den svängiga nr 333 "Änglarna sjunger i himlen" Ingen kan garanterat sitta stilla i kyrkan om ni tar den!

  • starbelle83

    Tack återigen för svar! Jag ska skriva ner dessa psalm nr och kika på dom.

  • Nusse

    Hej, jag undrar vad det kostar att gifta sig i kyrkan om man inte är medlem i svenska kyrkan? Vidare undrar jag om man brukar få välja sin egen låt när man går ut(inget opassande förstås)?

  • Kjell Präst

    Nusse: Om ingen i brudparet är medlem blir det en kostnad för upplåtande av kyrka osv. Vet tyvärr inte vilken summa det handlar om.
    Man har stor frihet när det gäller att välja in - och utgångsmarsch, det behöver absolut inte vara någon av de klassiska brudmarscherna. Det ska däremot, som du skriver, inte vara något opassande, och så ska det vara något som organisten anser sig kunna spela på orgel. Det är kyrkomusikern som har avgörandet.

  • Nusse

    Den låt jag hade tänkt mig som utgångsmarsch är inte lämpad för orgel, så jag undrar om det OK att spela upp den på cd-spelare el liknande? Låten är mitt emellan en ballad och glad poplåt, handlar om kärleken till livet och vardagen.

  • Kjell Präst

    Nusse:Det är olika i olika kyrkor. I vissa församlingar tillåter man CD-musik, i andra inte. Vissa kyrkor har inte ens någon CD-anläggning. Orgelmusik blir ju alltid mer levande än en CD-skiva.

Svar på tråden Fråga prästerna 2