• Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • tobiasochlinda

    tack det kändes skönt att höra. va underbar du är som finns här och svarar på alla våra frågor!

  • sanneb

    Detta hittade jag på internet:
    "den vita brudklänningen var ett sätt att visa för alla att din familj hade det så gott ställt att de kunde slösa pengar på en så ?oanvändbar? klänning. Det är den vita slöjan, och brudkronan som symboliserar brudens oskuld. "

  • marina77

    Hej kjell denna fråga gäller dop o inte bröllop hoppas att det inte gör något jag behöver bara lite snabb präst hjälp.

    Måste barnet vid dop bära dopklänning, min son 5 mån är ganska stor (som en 1åring) och kan därför inte ha någon av släktens dopklänningar. Nu tänkte jag att man kanske istället kan ta vara på hans österrikiska arv och låta honom ha vit skjorta och lederhosen istället vilket ju är något av en folkdräkt. Får man det?

    Tak för hjälpen och sorry att jag missbrukar tråden.

  • Kjell Präst

    marina77: Det finns en symbolik i den vita dopklänningen, att den är lång beror på att barnet ska "växa i den", alltså mogna och bli vuxen. Den vita färgen går igen både i konfirmationskåpan och i svepningen av den döde inför begravning. Det vita följer alltså människan genom livet. Det är det som är tanken med dopklänningen. Men! Jag skulle aldrig krångla om någon ville ha andra kläder på sitt barn än just dopklänning. Jag har döpt en rad barn som haft andra kläder - och döper man till exempel en sexåring så har han/hon förstås inte dopklänning utan sina finkläder. Så visst kan barn döpas i andra kläder än en dopklänning. Vill dock lägga in en brasklapp om att det ju KAN finnas präster som ser annorlunda på detta än jag, så det bästa är förstås att fråga dopprästen.
    För övrigt rekommenderar jag gärna www.dopguiden.se där man kan ställa frågor till präster om dop. Det finns ett forum också, inte så livaktigt som BT dock...

  • Emkalo

    Hej,

    Har en fråga om hinderprövningen. Den ska man ha med sig vid samtalet med prästen (vigselsamtal)? Det sa vår präst iaf. Men ska den även vara "giltig" på vigseldatumet?

    Ungefär hur lång tid innan vigseln brukar man träffa prästen i kyrkan (alltså på bröllopsdagen)?

    Sen undrar jag följande. Vi ska gifta oss i S:t Matteus församling (s:t matteus kyrka), vilket är vår hemförsamling. Men vi ska ha en präst som jobbar som sjukhuspräst. Hon har hållt en minnescermoni och dop i vår familj, och när jag frågade henne så tackade hon ja till att genomföra vigseln. Vår församling betalar inte henne (om hon nu vill ha betalt) vad jag förstår. Men kan hon kräva betalning? Då betalar vi henne givetvis, men vad är en rimlig summa? Brukar präster göra detta? Jag har tidigare hört att de egentligen inte kan kräva detta utan i så fall ställer upp på sin fritid? Stämmer det?

    Tack för svar!!

  • misstrixie

    Detta har säkert diskuterats i forumet många gånger, men jag tar upp det ändå: Bara axlar i kyrkan - okej eller inte? Om man klär och beter sig i alla avseenden respektfullt, är det verkligen så illa att bära en baraxlad klänning utan att "skyla sig"?

  • matildaochniklas

    Jag kommer att bära en baraxlad klänning, har inte ens haft en tanke på att det kan vara opassande.
    Tur att du ställde frågan, inge kul att stå där med bara axlar och skämmas.

Svar på tråden Fråga prästerna 2