• Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Mistefy

    Kjell:

    Vi ska gifta oss ett par mil från församlingen där presten vi vill ha finns. Hur gör man med ersättning för bensin och sådant? Betalar vi det eller står fösamlingen för det också?
    Tycker ju inte att han om han nu ställer upp på sin fritid skulle betala det själv?

  • Kjell Präst

    Mistefy: Det är det här som är lite klurigt. I princip är det förstås så att prästen själv väljer om han vill ta er vigsel eller ej (eftersom det inte ingår i hans tjänst), och alltså kan han inte "kräva" att få ersättning för bensin etc. Det är förstås inte tillåtet för präster att ta emot svarta pengar. Samtidigt förstår jag om ni vill vara hyggliga och ersätta prästens utlägg (för församlingen gör det inte om han ställer upp på sin fritid). Det får nog bli en samvetsfråga mellan er och prästen... Personligen hade jag inte tagit emot någon ersättning för bensin (jag satte tvärtom som villkor när jag en gång tog en vigsel utanför tjänsten att de absolut inte fick ge mig några svarta pengar, annars skulle jag inte ta vigseln)
    Ni kanske kan visa er uppskattning på annat sätt, som marjoh tänker göra tex?

  • Snart Fru Johansson

    Hej, vi ska gifta oss i svenska kyrkan i NY och det kommer gäster från både Sverige och USA, vilket språk bör man ta vigseln på då och hur gör man med psalmerna, kan man ha både svenska och engelska?

  • Kjell Präst

    Snart fru Johansson: Jag har ingen som helst erfarenhet av utlandet och än mindre av vigslar där. Däremot har jag hållit ett dop här i Sverige delvis på engelska. Det finns en kyrkohandbok (dvs den som prästen använder där alla ritual står)där ritualen finns på flera språk, bland annat engelska. Det går alltså utmärkt att ha vigseln helt eller delvis på engelska.
    Vad gäller engelska psalmer har jag ingen kunskap kring dessa, men visst borde man kunna ha en svensk och en engelsk psalm!

  • Snart Fru Johansson

    Tror vi kör psalm både på svenska och eng, så alla känner sig delaktiga!
    Tack för hjälpen!

  • 2008-08-09

    Undrar en sak om ringarna, hur går det egentligen till? Är det så att marskalken ska ha dessa och lämna över dom till prästen när hon ber om dem?
    Som ni hör så är jag inte så van vid bröllop....

  • Emkalo

    Hej!

    Jag undrar ungefär hur lång tid en vigsel brukar vara? Jag har förstått att det beror på innehållet givetvis, men pratar vi ca 30 min +/- 15 min eller?

    Sedan finns det väl olika verisoner för hur mkt själva brudparet pratar? En version där brudparet högt uttalar löftena och en annan där man säger "ja"?

    Hur många psalmer i princip "måste" ingå i cermonin och hur många solistsånger passar att man har (det ska ju inte bli alltför utdraget!).

    Tacksam för svar och god fortsättning!

  • matildaochniklas

    Hej Kjell!
    Ville bara fråga dig om du tycker att Psalm 254 är olämplig på en vigsel? Vi gillar den.

  • Kjell Präst

    2008-08-09: Det förekommer ofta att marskalken har ringarna, men det går precis lika bra att brudgummen har dem i fickan och tar fram dem vid rätt tillfälle.

    Emkalo:
    Ja, 30 min +- 15 minuter är nog ganska normalt. Jag har haft vigslar som har tagit tjugo minuter och vigslar som tagit 45 minuter. Brudparet måste alltid säga löftena högt, det finns ingen version där paret bara säger "ja". Däremot kan man välja att läsa löftena helt på egen hand eller låta prästen läsa före.
    I vigselritualet finns plats för tre psalmer men man kan välja att ta bort en om man vill, och alltså bara ha två. Två solosånger är ganska vanligt, men det finns förstås inga regler för det.

    matildaochniklas: 254 är en härlig psalm. Jag skulle gärna ha med den på en vigsel, den handlar ju om att man i vått och torrt kan lita på Gud, och det kan väl vara bra att ha med sig in i äktenskapet.

Svar på tråden Fråga prästerna 2