• Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Callelin

    Hej!

    Jag undrar om en borgerlig vigselförättare får viga i ett kapell, eller måste det vara en präst i svenska kyrkan och inom den församlingen?

  • Jen82

    Hej.
    Jag har en annorlunda fråga.

    Kan prästen i Kyrkan låta den ena parten säga löftena på Svenska och den andra på Engelska?

    Tack

  • Kjell Präst

    Callelin: Normalt upplåts inte kyrkor till borgerliga vigslar. Det finns en regel som säger att kyrkan endast upplåts till vigslar enligt Svenska kyrkans ordning, men det förekommer nog att pastorer i "frikyrkan" också efter samtal med kyrkoherden får tillåtelse att viga i en "svenskkyrklig" kyrka. Men, som sagt, borgerligt går inte - det finns ju skäl till att man väljer att ha en borgerlig vigsel, och ofta (men inte alltid) är det skälet att man inte vill ha med kyrkan att göra.

    Jen82: Jepp, det går, det finns en kyrkohandbok där vigselritualet står tryckt på engelska (och några språk till).

  • blendie

    Hej tänkte bara höra om vi ska gifta oss den 26januari-08, borde inte prästen ha hört av sig nu eller är det vi som ska ta kontakt och i såna fall när borde vi gort eller göra det?

  • Kjell Präst

    blendie: Ni ska egentligen inte behöva höra av er, det tycker jag att prästen redan borde ha gjort, det är ju bara några veckor kvar. Men kanske har det blivit förseningar på grund av julledigheter och så vidare. Vore jag ni skulle jag nog kontakta prästen och kontrollera att allt är i sin ordning (vilket det förmodligen är, men bara för att vara på den säkra sidan)

  • matildaochniklas

    Tack kjell!
    Då får det bli psalm 254 :) Kan inte tänka mig att våran präst eller kantor har något emot detta.

  • aprilsolen

    Hej!

    Hur gör man med ringarna i kyrkan? Om vi väljer att utöver förlovningsringarna har en vigselring till mig, kan man ändå använda mannens förlovningsring i ceremonin? Jag tycker det känns konstigt om inte "ring-påträdandet" blir ömsesidigt, men tror inte att han vill ha två ringar.

Svar på tråden Fråga prästerna 2