• Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Jeez

    österbotten, ja, man måste vara konfirmerad om man tillhör den finska kyrkan iaf. Här är en länk till finska kyrkans hemsida och vigselinfo:

    evl.fi/EVLsv.nsf/Documents/5A03679C2BD60019C22570BB005E706C&lang=SV

    Där kan du säkert också ställa din specifika fråga eftersom sidan faktiskt inte svarar ifall medlemmar av andra kristna trossamfund avkrävs konfirmation.

  • Miss Blue

    Jag undrar om det har någon betydelse hur man går in i kyrkan?
    Vi kommer ha en bestman och ev 3 tärnor, ska de eller vi gå in först? Eller får man välja fritt hur man vill göra??

  • Kjell Präst

    Miss Blue: Den vanliga gången är att näbbet går först, sedan brudparet följt av tärnor och marskalkar. Men inte skulle väl jag bråka så värst mycket om man ville gå in i en annan ordning (ja, näbbet bör väl rimligen gå först om man har ett sådant...)

  • Pia och Andreas

    Hej,

    Vill börja med att tacka för alla tips i denna tråd.

    Jag har två frågor. Fråga 1:
    Har ni några förslag på traditionella/icke traditionella utgångsmarcher? Ingångsmarcherna har jag koll på men inte de när man ska gå ut.

    Fråga 2:
    Vi ska gifta oss utomhus på en gård ca 1 mil från kyrkan. Prästen är bokad och det kostar ingenting. Kostar det något om vi vill ha en kyrkomusiker?

    Tacksam för svar

  • Kjell Präst

    Pia och Andreas:

    1)Det finns ju möjlighet att välja en massa olika stycken, det som sätter gränserna är väl vad musikern kan/vill spela på orgeln. En del "traditionella" stycken (Om man har dem som in-eller utgång väljer man ju själv) finns på www.kyrkomusik.se
    Annars har säkert församlingens musiker förslag

    2)Är det församlingen som står för prästen? För i så fall kanske de ordnar en kyrkomusiker också, normalt ingår ju detta i allt man får gratis i en vigsel. När det gäller utomhusvigslar är det säkert likadant för musiker som för präster; en del vill inte ha utomhusvigslar och kan församlingen inte stå för musiker så måste ni ju ordna en egen och det är väl då det kanske kan vara förenat med en kostnad. Men hör med församlingen i första hand

  • tågjäntan

    Är reseersättning/bensinpengar "svarta" pengar? Det visste jag inte.

  • Kjell Präst

    tågjäntan: Jag tror att man får ta emot en viss summa i reseersättning utan att betala skatt, och då blir det ju inte svarta pengar.

Svar på tråden Fråga prästerna 2