Inlägg från: Emkalo |Visa alla inlägg
  • Emkalo

    Fråga prästerna 2

    Hej!

    Jag undrar ungefär hur lång tid en vigsel brukar vara? Jag har förstått att det beror på innehållet givetvis, men pratar vi ca 30 min +/- 15 min eller?

    Sedan finns det väl olika verisoner för hur mkt själva brudparet pratar? En version där brudparet högt uttalar löftena och en annan där man säger "ja"?

    Hur många psalmer i princip "måste" ingå i cermonin och hur många solistsånger passar att man har (det ska ju inte bli alltför utdraget!).

    Tacksam för svar och god fortsättning!

  • Emkalo

    Hej,

    Har en fråga om hinderprövningen. Den ska man ha med sig vid samtalet med prästen (vigselsamtal)? Det sa vår präst iaf. Men ska den även vara "giltig" på vigseldatumet?

    Ungefär hur lång tid innan vigseln brukar man träffa prästen i kyrkan (alltså på bröllopsdagen)?

    Sen undrar jag följande. Vi ska gifta oss i S:t Matteus församling (s:t matteus kyrka), vilket är vår hemförsamling. Men vi ska ha en präst som jobbar som sjukhuspräst. Hon har hållt en minnescermoni och dop i vår familj, och när jag frågade henne så tackade hon ja till att genomföra vigseln. Vår församling betalar inte henne (om hon nu vill ha betalt) vad jag förstår. Men kan hon kräva betalning? Då betalar vi henne givetvis, men vad är en rimlig summa? Brukar präster göra detta? Jag har tidigare hört att de egentligen inte kan kräva detta utan i så fall ställer upp på sin fritid? Stämmer det?

    Tack för svar!!

  • Emkalo

    Jag har en till fråga ang namn. Jag har ett problem med det här, men jag tror det lätt kan lösas. Mina nära och kära känner mig vid två olika namn nämligen. Ponera att jag heter Anna MARIA (tilltalsnamn) Andersson. :) Jag heter egentligen ngt annat :) Men men, De allra flesta säger Anna till mig, minst 85% av de som ska närvara vid vigseln. På inbjudan har vi Anna som namn. Om prästen vi använder endast säger för- och efternamn - kanske man kan förhandla med prästen att i så fall säga Anna Andersson (istället för Maria Andersson)? Min blivnde make kallar mig Anna så det känns lite konstigt att han ska säga Maria helt plötsligt. Tror du dte funkar?

  • Emkalo

    Jag har en fråga ang knäböjande. Vissa verkar göra det i kyrkan medan andra inte gör det. Vad är skillnaden? Jag trodde det var ngt katolskt (men jag är å andra sidan inte alls kunnig i kyrkliga traditioner) men har sett många göra det i protestantiska kyrkor här i Sv. Vem bestämmer om man ska knäböja?

Svar på tråden Fråga prästerna 2