• Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Kjell Präst

    Då dröjer det nog ett tag innan ni får veta vilken präst ni får, hos oss har schemaarbetet för nästa år just börjat, och sedan tillkommer semesterönskemål som ska tillgodoses etc. Skulle gissa att ni inte får besked före april, i alla fall.

  • anki1980

    Hej Kjell.
    Är det verkligen sant att präster tar på sig "svarta" vigslar?
    Jag och min blivande vill viga oss i ett kapell en onsdag, men dom har bara vigslar lördagar... Är det verkligen rätt?
    Jag höll på att svimma när vi blev nekade. Och istället tyckte dom att vi kunde leja en präst svart för 1000:-

  • Kjell Präst

    anki1980: Ja, tyvärr finns det präster som tar på sig svarta vigslar. Jag skäms å dessa prästers vägnar, men så är det i alla fall. Jag har själv åtagit mig vigslar, dop och begravningar på min fritid, i andra församlingar men jag har INTE tagit betalt för det. Självklart ska inga svarta pengar betalas ut till några präster!!!!
    Den andra frågan, om huruvida det är rätt att neka er en onsdag, kan jag inte ta ställning till. Kanske er vigselförsamling har något vägande skäl som jag inte känner till. I den församling där jag jobbar kan jag inte tänka mig att det skulle vara några problem att få vigsel en vardag, och i min tidigare församling har jag själv haft vigslar på vardagar - men, som sagt, kanske just er vigselförsamling har skäl att säga nej? Kanske en annan församling kan vara ett alternativ om ni gärna vill ha en onsdag?

  • tågjäntan

    Ilbäcksan
    Ang frågan om alkohol så är det nog officiellt så att församlingshem inte tycker att det ska vara alkohol.
    Näe vi gifte oss och hade festen i ett församlingshem så sa hon att det inte var tillåtet, möjligvis lite vin till maten. Nu var det inget problem för oss eftersom vi inte hade alkohol alls på vårt bröllop. Där fanns också vinglas, men de hade hittat billiga festglas på IKEA som de hade köpt in. Det kan ju vara trevligt med sådana glas även om man inte dricker vin eller alkohol.
    Men du får fråga där ni ska ha festen.
    Lycka till!

  • Ilbäcksan

    Vi har nu kollat och det var ok att dricka alkohol, med måtta dock och det förstår jag!

  • tågjäntan

    puffar lite. tråden dök inte upp när jag sökte den på "sök inlägg". fast jag läset iofs inte igenom alla sidorna heller =).

Svar på tråden Fråga prästerna 2