• Äldre 19 Nov 05:22
    58327 visningar
    420 svar
    420
    58327

    Fråga prästerna 2

    Har ni frågor till prästen/erna kring den kyrkliga vigseln kan ni ställa dem i den här nya tråden. Den gamla hittar ni här www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m2474081.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • solros­frö
    Äldre 24 Nov 00:52
    #21

    Ursäkta alla stavfel jag skrev för snabbt och kollade inte så noga.

  • solros­frö
    Äldre 24 Nov 00:57
    #22

    Tuss 78 jag vet inte men jag tror (högst personligt) att i vissa fall kan vissa låtar vara förknippade med glädje och minnen/kärlek utan att var om "kärlek och vackra ord" i texten.
    Fast jag kan ju tycka att om det är den avlidnes högsta önskan att få med en "annourlunda låt" vid sin begravning så kan man kanske spela den efte själva begravningen eller vigseln om det är en "icke passnde" låt at ha inne i kyrkan.

  • Äldre 24 Nov 07:30
    #23

    lillan31: Jag tror inte att du behöver kontakta din hemförsamling om de inte alls ska vara inblandade i vigseln. Jag är inte säker, för som präst får jag inför en vigsel bara en blankett med namn och kontaktuppgifter till brudparen jag ska viga - vad som hänt innan jag får blanketten har jag alltså lite luddiga begrepp om! Kanske någon annan präst med bättre koll på detta läser detta och kan svara? Annars kanske det är bäst att du ändå kollar med din hemförsamling om du behöver några blnaketter därifrån.

    solrosfrö: Maken behöver inte ta av sin förlovningsring, prästen läser en bön över bara din ring i det här fallet. Ni byter ju sas inte ringar, det är du son får en - han har sin sedan tidigare.
    (Vigselsamtal 30 min innan -puh, ännu ett skäl till att inte bli SKUT-präst...)

    När det gäller musik vid vigsel/begravning så var det just det som solrosfrö nämner som hände i mitt "körv"-fall. De spelade låten på minnesstunden efteråt ("efterfesten" som jag brukar säga...)istället. För det hade blivit lite märkligt om folk först hade defilerat runt kistan, gråtande, och sekunden efteråt brölar "Fån´t ja en körv" ut ur högtalarna...

  • yoyo78
    Äldre 24 Nov 09:46
    #24

    Ett tillägg eftersom vi just har haft ett samtal med vår präst: Han gav som exempel att han inte tycker "Imagine" passar i kyrkan eftersom de sjunger "imagine there's no heaven, and no religion too". Däremot skulle han kanske kunna godkänna den instrumental.

    Solrosfrö: Dessutom sa vår präst en fin sak när det gäller ringarna. Vi ska ha likadant som ni, dvs mannen behåller sin förlovningsring och jag (bruden) får en extra vigselring. Han sa att det är brudparets gemensamma vigselring, som bruden får äran att bära. DET var fint tänkt, tycker jag!

  • Mirri
    Äldre 24 Nov 10:05
    #25

    Hej på er!

    Jag och min m2b skulle vilja ha vigselmässa. Hur vanligt är det? Är det något vi bör tänka på eller är det bara en vanlig mässa? Hur mycket kan man "skära bort" från en vanlig mässa? Vi vill inte ha hela ordningen för det tar för lång tid tycker vi men veckomässor och så är ju ganska korta så något måste ju gå att ta bort... Vad MÅSTE vara med mer än instiftelseorden?

    En annan sak jag undrat över när det diskuterats om ringar. Måste m2b ha sin förlovningsring på sig eller kan den tas fram samtidigt som min/vår vigselring och få en välsignesle läst över den? Anledningen till att jag undrar är att vi har två gudbarn varav den äldre skall få vara ringbärare. Den yngre grät floder sist vi träffade dem över orättvisan i detta så jag försöker hitta en lösning...

  • Bella 81
    Äldre 24 Nov 11:30
    #26

    Hej, jag har också en fråga om ringarna. I det land där jag har mitt ursprung bär man bara en ring var: en förlovningsring som blir till vigselring vid vigseln. Hur skulle det funka om man gör så i Sverige att både jag och min fästman bara har förlovningsringarna (som vi för övrigt inte ens har skaffat än trots att vi varit förlovade i ett par månader)? Tar man då av båda inför vigseln? (Mina föräldrar vet tyvärr inte, eftersom de inte skaffade ringar förrän till vigseln; tydligen är det inte så populärt att förlova sig i deras hemland.)

  • Lotta2­4
    Äldre 24 Nov 13:22
    #27

    Hej Kjell.

    Du har säkert fått denna fårgan innan men jag kan inte hitta något liknande. Vi planerar att gifta oss till sommaren men vi vet inte riktigt var vi ska få fatt i en präst till vigslen. det är så att vi ska gifta oss på en liten gård "kanske ute trädgården" Så frågan är ska man bara gå in till församlingen som man är med i och fråga eller ska man anlita en borgelig vigselförrättare ?

    tacksam för svar.

  • Burre Präst
    Äldre 24 Nov 14:17
    #28

    Mirri:
    Vad som bör ingå i en mässa (ja, förutom instiftelseorden då) är syndabekännelse och avlösning, helst föregått av ett litet skriftetal. Vill man så kan man t.ex. använda sig av handbokens förbön 5, som inleds med orden: "Herre du känner och älskar oss alla./ Du vet att vi har syndat..."

    Det blir förstås längre än en vanlig vigsel, så kolla med församlingen att man inte har lagt in en vigsel till en timme efter er. Vigsel med mässa är inte speciellt vanligt, jag har aldrig varit med om det på de 13 år jag tjästgjort men jag skulle tycka det vore väldigt roligt.

    Vad gäller ringar så har jag vid ett tillfälle gjort just som du sagt dvs haft med brudens vigselring och brudgummens förlovningsring. Men jag är osäker på om det finns andra som tycker att man inte ska göra så. Fråga din vigselpräst tycker jag.

    Bella 81:
    Samma som ovanstående enär jag inte har satt mig in i ringsymboliken så ingående.

    Lotta24:
    Församlingar och präster agerar lite olika vad gäller att ha vigslar på andra platser än i kyrkan. Enklast är att ni börjar med att ringa er församling och fråga; det är inte otänkbart att en församlingspräst kan tänka sig att hålla en trädgårdsvigsel. Själv anser jag att eftersom vigseln, till skillnad från dop, inte är ett sakrament så kan man mycket väl ha den i en trädgård, men jag vet att det finns kolleger som tycker annorlunda.

    Sen är det ju frågan om ni vill ha en kyrklig eller borgerlig vigsel, hålls vigseln av en präst så blir den kyrklig även om den är i en trädgård med allt vad det innebär av att hålla sig till handbokens ordning.

  • Äldre 24 Nov 19:29
    #29

    Mirri:Tja, inte lär det väl skada förlovningsringen om den få en välsignelse läst över sig, så det borde väl funka att be prästen läsa även över den. Men egentligen är det ju bara vigselringarna man läser över eftersom de är ett tecken på vigseln, det är ju faktiskt inte förlovningsringen. För övrigt instämmer jag med Burre, det finns en anvisning i prästernas handbok för hur man har vigsel med mässa, så det går utmärkt trots att det är ovanligt.

    Bella: Eftersom prästen ber en bön för ringen/ringarna så skulle jag, om jag var er vigselpräst, föreslå att ni tog av er ringarna och lät prästen be för dem. De "tjänstgör" ju sas som vigselringar.

  • Jennie­carlss­on
    Äldre 24 Nov 19:57
    #30

    Hej! Har en fråga ang. vigselsamtalet. Vad pratar man om? Hur allt går till dagen D endast eller? Vi kommer vigas i Stenkumla kyrka på Gotland men bor på fastlandet. Vi ska träffa prästen i slutet på mars men vigs inte förän i slutet på juli. Ska man träffas ytterliggare en gång innan vigseln då och gå igenom allt igen eller hur funkar det?

Svar på tråden Fråga prästerna 2