• miss luxor

    Nån som har eller haft gallsten?

    Är det någon som haft eller har gallsten?

    Hej
    Är det någon som har eller haft gallsten alt problem med gallan?
    Jag har drabbats och undrar om någon har tips på vad man kan äta?
    Framförallt vad man inte ska äta (har hört att man ska undvika fet mat, äpple, päron, paprika), finns det mer man ska undvika?
    Vill aldrig mer uppleva den smärtan!!!!!

  • Svar på tråden Nån som har eller haft gallsten?
  • Pyssetroll

    Hej igen!

    Jag skulle säga som så här:
    Jag är ju inte färdig dietist än och jag är absolut ingen läkare men jag ska försöka så gott jag kan att svara på det jag vet något om.

    1. Anledningen till gallsten har dels med kost men främst med anlag att göra. Vissa har helt enkelt anlag för att få det och detta är ofta ärftligt. Dessutom får många av oss gallstenar men märker inget för de är så små. Det är först när de blockerar etc som det gör ont.

    2. Att medicinen hjälper skulle jag gissa enbart beror på att den medicin man ger relaxerar och gör så att krampen (det du upplever som smärta) släpper.

    3. Vad gäller mat så vet jag faktiskt inte vad det skulle kunna vara i äpple, gurka, paprika som skulle kunna trigga ett gallstensanfall. Skulle jag gissa så skulle jag tror att det inte påverkar gallan så mycket men dock andra delar av mag-tarmkanalen och detta kan sedan irritera gallan. Jag själv lider av kronisk magkatarr och skall undvika just dessa saker.

    4. När det gäller att steka/koka så är det ju så att du vid kokning kokar bort visst fett/äggviteämnen men inga gigantiska mängder. Tror nog att det viktigaste är att du undviker att tillsätta fett vid stekning samt inte steka för hårt.

    5. Fettsyror ingår inte i vanliga multivitaminer. Tag tillskott av ex omega 3 och 6 eller ät lite avokado, lax, nötter eller liknande.

    Lycka till!

  • miss luxor

    Pyssetroll: Tack för ditt svar, jag förstår att du inte är läkare, men det känns ändå bra att få fler svar. Har du fler tips är det bara skriva på.

    depecha: Jag skoja bara..(tydligen), det onda i magen kom tillbaka så fort jag reste mig..har gått krokig i dag med :(

  • Miss N

    Ett litet inlägg om medicinen. Voltaren gör att gallgången "slappnar av" och därför är det lättare för stenen att passera. Det är i alla fall så jag fått det förklarat för mig.

  • depecha

    Miss luxor:

    Stackare = // men jag tror det kan bli en liten slags inflammation precis efter ett gallanfall o kan sitta i upp till en vecka.
    Jag har själv fortfarande ont, men det blir bättre dag för dag. Och så länge vi inte har akut ont får vi nog vara glada =D

  • miss luxor

    depecha: jag är jätteglad för det... fast jag går som en krokig gumma just nu.. lite svårt att andas också, man får liksom ta korta andetag..
    undras om det är en ny pågång... huvva
    jag tog just en voltaren..den naturliga vägen..får se om det funkar.

    Skönt att det känns lite bättre för dig! Jag fattar inte hur du står ut.

    Miss N: tack för informationen, det låter troligt /Miss L..

  • depecha

    Miss Luxor. har oxå svårt att ta sjupa andetag.. = /
    Så det e väl nåt som hänger ihop..
    Jag har inget mellanting med smärtlindrande än alvedon och de starka narkotikaklassade tabltterna = /

  • miss luxor

    depecha:
    Hmm.. skaffa Ipren, de är bättre än alvedon eftersom de är inflammationshämmande.
    Sedan tycker jag också att du ska försöka skaffa nått mellanting. Nu funkade ju inte voltaren på dig, men det borde ju finnas något voltarenliknande.
    Jag skulle inte heller våga ta de där andra preparaten du fick, men de kan ju vara bra att ha när man får sådär akutont (1 i månaden är nog lugnt...?)

  • miss luxor

    Är det någon förresten som känner igen dessa "efteranfallsyntomen" som jag och depecha beskriver? (med koncentrerad smärta och svårt att stå/gå normalt, andningssvårigheter etc)

  • Miss N

    För mig kändes det så under veckan då jag hade en sten som satt fast. När jag inte åt kändes det så, och när jag åt gjorde det riktigt ont. De andra gångerna när anfallet gått över var det som det aldrig hänt. Säkert att ni inte har en sten som sitter fast?

  • depecha

    Jag tror oxå att det är en sten som sitter på nåt konstigt ställe som känns hela tiden. Eller att det blir en liten inflammation när anfallet har släppt.
    Känns som träningsvärk, kan ju vara det oxå. Att man slappnar av när man inte har lika ont längre.
    Idag e det lite bättre igen. :P Men känns fortfarande. Och i morrn e det dags för UL.
    *nervös*

Svar på tråden Nån som har eller haft gallsten?