• miss luxor
    Äldre 13 Feb 10:32
    195729 visningar
    319 svar
    319
    195729

    Nån som har eller haft gallsten?

    Är det någon som haft eller har gallsten?

    Hej
    Är det någon som har eller haft gallsten alt problem med gallan?
    Jag har drabbats och undrar om någon har tips på vad man kan äta?
    Framförallt vad man inte ska äta (har hört att man ska undvika fet mat, äpple, päron, paprika), finns det mer man ska undvika?
    Vill aldrig mer uppleva den smärtan!!!!!

  • Svar på tråden Nån som har eller haft gallsten?
  • Pallas Athena
    Äldre 27 Apr 08:35
    #0

    Det där lät ju fel: Jag menar att när du läggs på operationsbordet kommer du uppleva allt när de gör dig i ordning inför operationen, men det dröjer ju inte alls länge innan de sätter igång och söver dig, strax efter får du gasmask mot ansiktet och har inte ens fattat att de har börjat söva dig! Sedan sover du gott och är inte medveten om någonting!

  • depech­a
    Äldre 27 Apr 08:54
    #0

    de sa ingenting om gasmask? Bara kanyl i handen?
    Hatar o få saker o ting över nosen! Då slåss jag =))
    Haha, de kommer få sin ärsta patient med mig =D

    Men men! Vill de att jag ska spöka så :P

    Hurkänns det när man börjar lbi trött då? Får man inte panik då? Eller har man lugnat sig då och bara vill sova?

  • Pallas Athena
    Äldre 27 Apr 11:57
    #0

    Jag minns lite svagt att jag fick någonting (vet ej om det var en mask eller bara en slang) "riktad" mot mitt ansikte, alltså de satte ingenting mot ansiktet, utan höll det bara framför.. Och någon pratade något om att detta är bara syrgas.
    Sedan minns jag inget mer!
    Och jag minns inget om att bli trött eller börja somna, för mig är minnet det att jag blev totalt avskuren - från att vara fullt medveten till mörk sömn.. inget mitt emellan!

  • depech­a
    Äldre 28 Apr 18:57
    #0

    Ok.. jag e rädd att paniken börjar bryta ut om jag känner mig lite trött och så och får ligga där nån minut innan jag somnar..
    Ena stunden känner man sig redo, men i andra stunden så har man världens ångest här hemma!

  • Pallas Athena
    Äldre 28 Apr 19:38
    #0

    depecha: Jag vet vad du menar!
    Men jag tror inte du behöver vara rädd för att få panik under tiden som du sövs! Dels ska du ju ha fått lugnande, och dels fungerar ju sömnmedlet som lugnande innan du somnar! Det kommer gå jättebra, och du kommer inte fatta vad som hände när du väl vaknar upp från narkosen!

  • depech­a
    Äldre 28 Apr 20:00
    #0

    Å när man vaknar upp har man inte panik? Då e man så groggy o glad att man överlevt? =D

  • Pallas Athena
    Äldre 28 Apr 21:54
    #0

    depecha: När du vaknar har du inte ens någon aning om var du är eller varför du inte ligger hemma i sängen! Men lite senare, när man vaknar upp och blir fullt medvetande och med i spelet igen, då är man nog glad att man överlevt.. och lite ängslig för att det ska börja göra riktigt ont!

  • depech­a
    Äldre 28 Apr 22:13
    #0

    Okiedoki!
    Men det kommer nog gå bra.. Jag bara vet det =)

  • miss luxor
    Äldre 2 May 07:09
    #0

    Hej alla! Nu e ja hemma igen. Inte har jag haft några anfall heller...tills INATT!
    Vet inte om de var de råhackade chilifrukterna i guacumalen eller chips som gjorde det... (dvs skylla mig själv va..?)
    Som tur var tog jag en voltaren relativt snabbt, och det funkade faktiskt! Hurra för mediciner!

  • miss luxor
    Äldre 8 May 16:42
    #0

    Hur mår alla gallblåsor? Är de ok?

    Min är ok, ska till kirurgen på Onsdag.

  • depech­a
    Äldre 14 May 23:18
    #0

    hallå på er!
    Här e det sådär. Har ont mest hela tiden. Fick ett anfall när jag stog och städade badrummet häromdagen. Tog en dusch och sen voltaren och det släppte efter två timmar, men har haft ont sen dess. Ska ta voltaren nu igen innan jag somnar och hoppas det släpper helt.

    Hur gick det hos kirurgen?

  • melie
    Äldre 15 May 10:14
    #0

    Jag läste nån stans att en helt vegetabilisk kost kan hjälpa vid gallstens besvär...

  • caprin­hia
    Äldre 15 May 10:39
    #0

    Om du vill undvika gallstensanfall så ta bort fet, kryddad mat och undvik sura vita viner och cider...
    Jag har problem med gallan men det enda som utlöser anfalll för mig är cider.. så jag slutade drick det för tre år sedan och det har gått bra.. men skulle jag dricka en halv så kommer smärtan direkt som ett brev på posten.. =(

  • Pallas Athena
    Äldre 15 May 11:18
    #0

    Visst kan särskilt kost minska bekymren, men vad jag har hört från flera olika läkare och många olika sajter på internet är att har man fått ett anfall behöver det inte komma tillbaka - men har man fått fler anfall är man dömd till anfall resten av livet om man inte opererar bort blåsan (_även_ om man på olika sätt fått gallblåsan rensad från sten).. Och jag kan nog faktiskt säga att det är värt det att operera bort den istället för att inte kunna äta viss mat, och samtidigt gå och oroa sig för att få anfall igen!

    Undrar hur det gick på Myzans bröllop!?

  • miss luxor
    Äldre 16 May 00:03
    #0

    Hejsan.
    Men usch depecha, stackare! Hoppas voltarenen hjälpte!
    Jo kirurgen berättade om operationen, hur den går till å så.. Han frågade också ifall jag ville bli opererad. Och då sa jag: -"ja.= -"Bra, annars hade jag övertalat dig" Sa han så.

    Som Pallas just skrev, har man väl fått anfall kommer de tillbaka. Har man dessutom haft gallblåseinflammation är det ännu värre, och risk för ny inflammation är tydligen överhängande. Och nästa gång kanske det inte går så bra.
    Det var iallafall vad kirurgen sa till mig.

    Det enda jag oroar mig för nu, är att de ev är tvunga att göra en öppen kirurgi på mig, detta eftersom min gallblåsa blirit förtjockad efter inflammationen. (skumt jag trodde sånt skulle bli återställt?)
    Dessvärre kommer de inte att veta det förrän de gått in med titthål och kollat!! (lite lätt panik med andra ord... menmen det är inte förrän i höst, så det är väl ingen idé att hetsa upp sig nu..)

    Pallas: Jag måste fråga. Kirurgen sa att man får diarée i två veckor efteråt.. Har du haft det? Och i så fall... är man bara lite lös i magen? Eller har man magvärk och diareé som inte går att kontrollera..

  • Pallas Athena
    Äldre 16 May 11:03
    #0

    miss Luxor:
    Jag har fortfarande diarre, men har inte kunnat fråga min läkare om det då hon varit sjuk!
    Men det är inte _akut_ diarre (åtminstone inte den som jag haft), utan jag är lös i magen på morgonen, men sedan är jag riktigt bra i magen under resten av dagen - antingen behöver jag inte gå mer på toa, eller också behöver jag göra behoven igen, men då med en mer fast konsistens. Men morgonen efter är jag lös igen, och så där håller det på.
    Men det är ju som sagt inte alls särskilt farligt, och jag har haft det mycket värre!

    Oroa dig inte för operationen! Alla riskerar behöva genomgå öppen operation, men som "tur" är är det inget man själv behöver besluta om eller få veta innan de ska göra det! Man är ju ändå sövd när de tar beslutet, så det enda som blir skillnad är ju efteråt. Man får stanna lita längre på sjukan och har väl förmodligen ont längre, men har man inte _mer_ ont än vid en titthålsoperation tycker jag inte alls det är något att oroa sig för! Det är ändå så lindrig smärta att det utan problem går att stå ut med i en vecka minst!

  • Äldre 5 Mar 19:27

    Hallå

    Jag har själv haft problem med gallstensmärtor om jag har ätit viss mat. Tillslut så lessnade jag och bestämde mig för att operera bort gallblåsan. Detta gjorde jag i Juni 2014 och efter det så har jag inte haft några problem. Jag skulle rekommendera dig att ta bort eländet så att du kan leva ett normalt liv utan att behöva oroa dig för dessa fruktansvärda smärtor som man får.

    Försök att övertyga en läkare att du vill ta bort den. Detta kanske inte är det lättaste men överdriv lite så går det finfint.

  • Aniara­4
    Äldre 5 Mar 21:10

    Tråden är 10 år gammal, så vi får väl hoppas att TS mår bättre nu.

  • Plätti­s
    Äldre 5 Mar 21:11

    Tråden är från 2005, och TS är inte kvar på forumet längre. Man får hoppas att det löst sig under de här tio åren som gått.


    Per aspera ad astra, ad infinitum.
Svar på tråden Nån som har eller haft gallsten?