• miss luxor

    Nån som har eller haft gallsten?

    Är det någon som haft eller har gallsten?

    Hej
    Är det någon som har eller haft gallsten alt problem med gallan?
    Jag har drabbats och undrar om någon har tips på vad man kan äta?
    Framförallt vad man inte ska äta (har hört att man ska undvika fet mat, äpple, päron, paprika), finns det mer man ska undvika?
    Vill aldrig mer uppleva den smärtan!!!!!

  • Svar på tråden Nån som har eller haft gallsten?
  • depecha

    Här e jag =)
    Mitt internet har strulat *mutter*

    Va skönt att du mår bra =) Här e det fina fisken med. Har inte heller haft ont, men äter ju som sagt inget onyttigt.

    Men gallsten p sånt kan ju komma hur som helst. Kan ju vara bra i flera månader sen kommer det p åstört igen.. Men skönt att varit frisk i några veckor iaf nu o har kunnat vilat upp sig. Nu e man nästan fit 4 fight igen för ett nytt anfall haha..

    E ute o shoppar en massa kläder på stan.. Har ju gått ner 30 kg så e så himla kul =)

  • miss luxor

    depecha
    Har du pratat med kirurgen?

    Igår åt jag THAIMAT...smask! Inte jättestark, men wokat med grönskaker o LÖK.
    Å jag fick inte ont hihihihihi hahhaha hohoho

    hmm idag ska jag äta nått annat smaskigt

    eftersom jag tydligen inte har stenar..borde jag väl kunna äta som "vanligt" igen..kanske?

  • depecha

    Miss Luxor: Nä, jag har inte pratat med kirurugen. Jag väntr tålmodigt hehe. E ju så rädd för operationen och ännu värre blir det när man mår bra hehe. Då känns det onöödigt. =)

    Det kan vara nån liten sten med som inte syndes på UL har jag hört. Ta kontakt med din läkare eller ring sjukvårdsupplysningen så kan du få exakta svar. Skönt att det inte var stenar iaf.

  • Pallas Athena

    Jag har en liten fråga som jag hoppas på att någon kan svara på:
    Hur lång tid efter en måltid dröjer det innan ett anfall startas (på ett ungefär)? Jag måste ju veta så jag kan räkna ut vilken slags mat det var som startade anfallet, om det kommer på kvällen och jag har ätit flera mål under dagen..

  • miss luxor

    Pallas Athena
    men åhh stackare..har du också drabbats av eländet!
    Join the club :)

    Jo för mig har det varierat lite.. 1:a gången kom det när jag satt å åt.. fast jag antar att det var kopplat till någon mat jag åt innan. 2:a o 3:e gången tog det ca 3-4 timmar, 4:e gången tog det 1 timme...

  • miss luxor

    dom verkar förövrig ha slarvat bort min remiss på kirurgen..:(

    ska försöka ringa på måndag igen, fast nu har jag ju som sagt inte ont så det känns inte akut längre

  • Pallas Athena

    Men logisk sett borde det väl ta längre tid än en timme, för det är väl först när maten kommer ner till tolvfingertarmen som gallan kallas in? Och dit kommer väl inte maten på bara en timme?

    Miss Luxor: Har du någon aning om vad för mat det har varit som orsakat dina anfall?

  • miss luxor

    Pallas Athena
    hmm första gången vet jag inte riktigt.. 2:a gången åt jag megafet mat.. chips o dip till förätt, ripa med vispgräddsås till varmrätt och gräddglass med chockladsås till efterrätt....
    3:e och 4:e gången åt jag fisksoppa (innehållande grädde)...

    jag förmodar att jag inte tål grädde..

    tilläggas bör att jag inte vanligtvis äter fet mat, så jag antar att min mage fick en chock! haha

    vad har du ätit när du får dina anfall?

  • Pallas Athena

    Än så länge vet jag inte, för första gången jag fick anfall fick jag det efter att bara ha ätit frukost (den gamla vanliga som jag alltid äter..). Sedan kände jag mig jättehungrig vid lunchtid och gjorde snabbt en måltid bestående av potatismos från dagen innan och stekt köttfärs..
    Men sedan blev jag inte mindre hungrig efter att ha ätit, och fick dessutom ont i "mellangärdet" och ryggen, och när det bara blev värre så åkte jag in till akuten vid nio-tiden på kvällen.. Det visade sig som sagt att det var gallstensanfall, så den extrema hungern var i själva verket början på anfallet..

    Gångerna efter det har jag missat att ha koll på vad jag ätit..

    Senaste gången var samma som första gången, jag åt samma frukost som alltid och anfallet smög sig på under dagen - jag kände mig hängig och hade lite diffus smärta i magtrakten. När jag väl hade insett att det var ett anfall hade det gått flera timmar, och av den anledningen (eller någon annan) så hjälpte inte de diklofenak jag tog (tog då maxdos), så det var bara att åka in till akuten igen (fick därför narkotikaklassat smärtstillande för att slippa anfallet).. Men jag blev aldrig riktigt bra efter det anfallet och åkte in till akuten igen efter två dygn. Då blev jag inlagd för misstänkt inflammation.
    Men ultraljudet visade ingen inflammation och jag blev bättre av mig själv, så jag fick åka hem efter ytterligare två dygn. Det var 1½ vecka sedan, och mina blodvärden är fortfarande förhöjda, och jag är trött och hängig, men trots allt överlever jag..
    Operationen blir någon gång innan sommaren, då jag har halva gallblåsan fylld med stenar!

    Nu skriver jag matdagbok för att få reda på exakt vad jag har ätit och när jag får anfall - så jag kan räkna ut vad jag inte tål. Det känns rätt skönt att kunna ha full kontroll på vad jag klarat att äta innan, för det är ju bara att gå igenom den senare och se allt jag kan äta utan att få anfall, och därför veta exakt vad jag kan leva på..

  • miss luxor

    hmm märkligt det där med hungern.. det har jag aldrig hört förrut.
    diffusa smärtor har jag heller aldrig haft, jag märker på en gång vad det är, smärtan är så speciell.
    Smart med matdagbok, det har jag också :)

    Har du fortfarande ont? När jag hade inflammation övergick smärtan till att vara mer koncentrerad.. på morgonen var jag bara öm, sedan ökande smärtan genom dagen (förmodligen för att jag åt) tillslut kunde jag knappt andas eller röra mig. Vid ett anfall spelade det ingen roll vad jag gjorde, det gjorde lika ont för det, sedan var smärtan mer spridd liksom.

Svar på tråden Nån som har eller haft gallsten?