• miss luxor

    Nån som har eller haft gallsten?

    Är det någon som haft eller har gallsten?

    Hej
    Är det någon som har eller haft gallsten alt problem med gallan?
    Jag har drabbats och undrar om någon har tips på vad man kan äta?
    Framförallt vad man inte ska äta (har hört att man ska undvika fet mat, äpple, päron, paprika), finns det mer man ska undvika?
    Vill aldrig mer uppleva den smärtan!!!!!

  • Svar på tråden Nån som har eller haft gallsten?
  • miss luxor

    Sen undrar jag om någon vet ifall:
    Avokado
    Morötter
    läsk
    öl/vin
    sushi
    tomat
    är ok?

  • T.Karlsson

    jag har opererat bort min gallblåsa för flera år sen. fick gallsten när jag var gravid (vilket tydligen är rätt vanligt att man får). jag skulle undvika i stort sett allt fett o stekt plus äpplen o päron typ. jag fick gallstensanfall av oboy så det drack/dricker jag helst inte heller.

    på sistone har jag insett att jag efter operationen inte klarar hostmedicinen coccilana etufin (felstavning). den orsakar gallspasmer på mig o det känns EXAKT som ett anfall tills medicinen slutat verka. ingen trevlig upplevelse kan jag säga om man är själv med en 2åring hemma när det händer.

    gallsten är verkligen döden o jag avskyr det av pesten. som ngn sa..inget jag skulle önska min värsta fiende...

  • Martine

    Det är bland det värsta jag varit med om... tog bort gallblåsan för 6 år sedan. efter att ha haft anfall i 2 år (alltså i olika omgångar under dessa år :) tror inte att någon skulle kunna leva med dessa smärtor i 2 år ) Tyvärr måste jag informera er om att det inte hjälper på alla med en operation. Själv har jag haft anfall 4 gånger efter min op. Tydligen bildas stenarna i gallgången istället.... Det som jag har märkt att jag inte kan äta äR, förutom det som ni har tagit upp, rabarber, och inte gräddglass häller. Ni kan ju tänka er att det vattnas i munnen på sommaren när mormor har gjort rabarberpaj med vanlijglass... Men det är bara att välja, anfall eller inte. Och ni som har prob. vet nog vad man väljer i dessa lägen!

  • T.Karlsson

    jag glömde säga att jag oxå har varit med om anfall efter operationen. har jag ätit för mkt fet mat och mig gäller det speciellt äpplen. äpplepaj är DÖDEN. så det äter jag inte alls. har kännt smått obehag av rabarberpaj oxå.

  • miss luxor

    T.karlsson:
    oboy...hm då låter det som att man även ska akta sig för socker.. eller är det mjölken månne?

    Suck..

    Så man måste vara återhållsamm även efter man opererat sig... suck.. jag som älskar god mat!

    men inget svårt val om man väljer mellan god mat och gallstensanfall

  • je77

    Hejsan!
    Har själv aldrig haft gallsten, med det jag brukar rekommendera till mina patienter (med gallsten) är att undvika fettmat och rå frukt (konserverad och kokt brukar fungera). Var försiktig med stekt mat tex koka fisken istället för att steka den.
    Sen är det "bara" att känna av själv vad du klarar att äta och inte, eftersom det är väldigt olika från patient till patient.
    Lycka till och hoppas att det ordnar upp sig för dig!!

  • T.Karlsson

    je77:

    jag klarar inte ens konserverad eller kokt frukt. inte om det är päron eller äpplen. det är helt okej för mig att äta en tugga äpple rått men ett helvete att äta den i en paj. fast det kanske är fettet/sockret som gör det då?

  • bruden74

    miss luxor

    Är det inte bättre att göra nått åt problemet än att leva med problemet o tänka på vad´man ska äta o inte verkar jobbigt

  • T.Karlsson

    bruden74:

    väntetiden till gallstensoperationer är oftast långa. jag fick vänta 1½ år. fick nästan hela min graviditet förstörd av skiten. plus att jag gick på Voltaren dagligen nästan fram tills operationen. inte roligt alls.

    sen så är det precis som vi pratat om nu i tråden...att trots operation blir man inte helt symtomsfri. du kan inte bara återgå till fet mat eller äpplen eller päron eller rabarber. även om du tar bort gallblåsan så finns gallgångarna kvar o i dem kan du få stenar igen.

  • ia´s

    Okej...

    Ang följande:
    Avokado - vet ej
    Morötter - kan jag äta, kokta + okokt
    läsk - vet ej, dricker inte detta
    öl/vin - öl + rött vin = inga problem
    sushi - vet ej, äter ej detta
    tomat - inga problem
    päron - inga problem

    Men som sagts tidigare....detta är från person till person..

    Ang ont efter flera dagar...
    japp.det kan man ha...både runt gallan samt i ryggen/magen.
    Detta beror oftas på syran i gallan, när man kräks.
    Det kan även bero på träningsvärk i dessa områden (magen mm jobbar en hel del när man har anfallen).

Svar på tråden Nån som har eller haft gallsten?